Znam za to kilka osób, które mają dokładnie odwrotne doświadczenia. Więc legenda?Zresztą zwykłe materiałoznawstwo się kłania. Co jest bardziej sztywne: aluminium czy stal?
Jeżeli nie możesz dosiąść Awola a Cannodale Ci pasuje to może porównaj ( tak czysto teoretycznie ) obie ramy w jakimś programie do rysowania. Poza tym nie wiem jaki chcesz rozmiar, ale mniejsze Touringi są na kołach 650b - ale taka teraz jest tendencja.Ja osobiście brałbym stal. Zaś jeśli chodzi o amortyzację ( bez amortyzatora ) to według mnie najważniejszy nie jest materiał z jakiego rower jest zrobiony, ale szerokość opon jakie przyjmie oraz ciśnienie w oponach.
Ja bym zaproponował: BiegnijPoRonin
Zawsze jeszcze możesz siebie zapytać czy nie Tour de Fer. Ale najpierw zerknij na wagę, może dalsze rozmyślania nie będą konieczne
Na Twoim miejscu kupiłbym samą ramę AWOL-a, a resztę złożył pod własne oczekiwania (gravel/adventure-touring).
Będę sie upierał, że i materiał i design. Jakby wziąć dwa widelce o identycznym desing i różnych materiałach, to byłoby najlepsze porównanie.Ale mniejsza o to. Ja, podsumowując, z tych dwóch wybrałbym AWOL'a.