Autor Wątek: Touring vs AWOL  (Przeczytany 7809 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Touring vs AWOL
« 28 Lut 2017, 21:42 »
Znam za to kilka osób, które mają dokładnie odwrotne doświadczenia. Więc legenda?
Zresztą zwykłe materiałoznawstwo się kłania. Co jest bardziej sztywne: aluminium czy stal?
Pytanie niczym "Pis czy Po?". Nie porównujemy prętów czy nawet profili, a znacznie bardziej wymyślne kształty. Po drugie aluminium jest zwykle o wiele bardziej wycieniowane. Po trzecie, najważniejszy parametr w widelcu to wyprzedzenie, to ono zapewnia, że widelec w jakimś stopniu jest w stanie się ugiąć.

A pomijając wszystko to, upuść sobie pół atmosfery z przodu, a efekt będzie bardziej odczuwalny, niż najbardziej wymyślny wytwór rowerowej inżynierii sztywnych widelcy.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
« 28 Lut 2017, 21:43 »
Jeżeli nie możesz dosiąść Awola a Cannodale Ci pasuje to może porównaj ( tak czysto teoretycznie ) obie ramy w jakimś programie do rysowania. Poza tym nie wiem jaki chcesz rozmiar, ale mniejsze Touringi są na kołach 650b - ale taka teraz jest tendencja.
Ja osobiście brałbym stal. Zaś jeśli chodzi o amortyzację ( bez amortyzatora ) to według mnie najważniejszy nie jest materiał z jakiego rower jest zrobiony, ale szerokość opon jakie przyjmie oraz ciśnienie w oponach. 
Czysto teoretycznie porównywałem i ramy wydają bardzo podobne. Właśnie o taką geometrię mi chodziło, tak mi się przynajmniej wydaje, bo na Cannondalu siedziałem trochę przymałym. Co do kół, to zdaję sobie z tego sprawę. Ja brałbym rowery w największym rozmiarze (Cannona - 61 lub AWOLa - XL), więc koła takie same.
« Ostatnia zmiana: 28 Lut 2017, 22:19 Viracocha »

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
« 28 Lut 2017, 21:44 »
Global, święte słowa, a dyskusje stal/alu to jak jabłka czy gruszki.

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
« 28 Lut 2017, 21:52 »
Ja bym zaproponował: BiegnijPoRonin

« 28 Lut 2017, 22:23 »
Ja bym zaproponował: BiegnijPoRonin
Ronin, z tego co pamiętam, ma jednak sporo inne geo. Poza tym musiałbym odpowiedzieć sobie na pytanie dlaczego Ronin, a nie AWOL, a nawet jakby ten pierwszy przeszedł wstępną selekcję, to pozostałoby pytanie Ronin vs Touring. Czyli wróciłbym do punktu wyjścia...

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 28 Lut 2017, 22:30 »
Zawsze jeszcze możesz siebie zapytać czy nie Tour de Fer. Ale najpierw zerknij na wagę, może dalsze rozmyślania nie będą konieczne ;)

« 28 Lut 2017, 22:42 »
Zawsze jeszcze możesz siebie zapytać czy nie Tour de Fer. Ale najpierw zerknij na wagę, może dalsze rozmyślania nie będą konieczne ;)
Pytałem jakiś czas temu. Do drugiej rundy przeszedł AWOL.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 1 Mar 2017, 06:18 »
Mam widelec stalowy w Croix de Fer i karbonowy w Kinesis CX Pro 6.

Stal, jak się popatrzy, wyraźnie gnie się przy hamowaniu (tarcze) ale zbiera nierówności drogi na 32mm oponach lepiej niż karbon na 38mm. 

Kumpel kupił widelec karbonowy-turystyczny, tak elastyczny że mu się rower buja się w przód i w tył przy pompowaniu pod górę.

To nie materiał Panowie, to design. Przejechać się na jednym i drugim, i potem wrażenia pisać, a nie legendy rozsiewać ;)

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 1 Mar 2017, 07:57 »
Na Twoim miejscu kupiłbym samą ramę AWOL-a, a resztę złożył pod własne oczekiwania (gravel/adventure-touring).

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 1 Mar 2017, 08:19 »
Będę sie upierał, że i materiał i design. Jakby wziąć dwa widelce o identycznym desing i różnych materiałach, to byłoby najlepsze porównanie.
Ale mniejsza o to. Ja, podsumowując, z tych dwóch wybrałbym AWOL'a.
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 1 Mar 2017, 08:51 »
Na Twoim miejscu kupiłbym samą ramę AWOL-a, a resztę złożył pod własne oczekiwania (gravel/adventure-touring).

W tym roku poszaleli. Rama za 3600zł.

« 1 Mar 2017, 09:04 »
Słowo "kupiłbym" w przypadku AWOLa nabrało, niestety, nowego znaczenia i nie ogranicza się już jedynie do wymiany gotówki za towar. Jeśli znaczyłoby to samo, co kiedyś, już pewnie miałbym gotowy rower postawiony na framesecie AWOLa.

« 1 Mar 2017, 09:18 »
Będę sie upierał, że i materiał i design. Jakby wziąć dwa widelce o identycznym desing i różnych materiałach, to byłoby najlepsze porównanie.
Ale mniejsza o to. Ja, podsumowując, z tych dwóch wybrałbym AWOL'a.
Ja się zgadzam, że stal będzie tutaj opcją "bezpieczniejszą", bo wiadomo mniej więcej jak pracuje. Natomiast alu, jeśli okazałoby się wystarczające, mogłoby być nawet lepsze jako materiał, bo pracowałoby jedynie w jednej płaszczyźnie. Cannondale chwali się, że odpowiednie profilowanie i cieniowanie pozwala na zapewnienie odpowiedniego komfortu. Oczywiście, odrobina sceptycyzmu do tych rewelacji nie zaszkodzi, bo przecież Spec chwali się, że AWOL jest dostępny...

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 1 Mar 2017, 09:26 »

Offline Mężczyzna AdrianU

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 12.05.2016
« 1 Mar 2017, 09:42 »
Nie rozumiem skąd ten problem z dostępnością Awola, rower raczej popularny a Sequoia to troszkę inny target. Dziwna polityka Speca...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum