Osobiście preferuję stal, wynika to z mojego bagażu doświadczeń z pękającymi zmęczeniowo ramami aluminiowymi - doświadczyłem 3x.
W stali spodziewam się, że prędzej przerdzewieje na wylot niż się umęczy.
Ponad walory użytkowe, cenię stalowe konstrukcje gdyż są smukłe, klasyczne i bardziej do mnie trafiają na gruncie estetyki niż wymyślne hydroformowane konstrukcje aluminiowe.
Jak ktoś był by zainteresowany https://www.metrobikes.pl/pl/p/Specialized-AWOL-Elite/25140
Mi się osobiście wizualnie najbardziej podoba ten Tour-de-Fer ale ty chyba odrzuciłeś jego kandydaturę. Ma dodatkowo low-ridera i tylny bagażnik tubusa, błotniki oraz mocną prądnicę, ale nie wiem czy ty tego w ogóle potrzebujesz.
Awol z kolei jest całkiem "goły", do cannona dają chociaż tylnego tubusa. W Awolu jak dla mnie dziwnie też wygląda mieszanka sory z alivio.
Cannondale jest chyba najkrótszy z tych rowerów, nie wiem jaki kąt główki ci odpowiada ale geometria jest chyba w miarę podobna.
Cytat: Mariobiker w 1 Mar 2017, 16:58Jak ktoś był by zainteresowany https://www.metrobikes.pl/pl/p/Specialized-AWOL-Elite/25140Cena dosyć fajna, ale w tym kolorze AWOL jestr straszny Właśnie po tym jak wypuścili tę wersję na 2016 rok, zacząłem zwlekać z zakupem, co ostatecznie mi wyszło na dobre
Jeśli chodzi o AWOLa to gdzieś jest dla niego oddzielny wątek. Z tego co pamiętam tył tego roweru strasznie giętki. Też może warto o tym pamiętać.
Wreszcie ktoś znalazł haka na AWOLa. Szkoda, że po tym, jak już zamówiłem rower. Wielkie dzięki .A tak na serio, to właśnie to było powodem największych moich rozterek. Była to najbardziej irytująca dla mnie rzecz w stalowych ramach, a tu jeszcze taki długi tylny trójkąt. Na pewno jest to jednak sprawa indywidualna. Zależy od ilości bagażu, stylu jazdy itp. Zobaczymy na ile/czy będzie to dla mnie upierdliwe.
/.../ Była to najbardziej irytująca dla mnie rzecz w stalowych ramach, a tu jeszcze taki długi tylny trójkąt. /.../
Cytat: Viracocha w 7 Mar 2017, 09:51/.../ Była to najbardziej irytująca dla mnie rzecz w stalowych ramach, a tu jeszcze taki długi tylny trójkąt. /.../Prosta zależność stal = gibadło przecież nie istnieje. Kupa jest stalowych ram, jakie linię trzymają. Są producenci, jacy wartość sztywności podają. W moim crmo odp. wartość wynosi 124 Nm/o.
Jakiś tam problem dla tej konkretnej ramy istnieje, co potwierdzili użytkownicy (co prawda niezbyt ochoczo, bo dopiero po tym, jak kolega anghan ich trochę przycisnął ).