Autor Wątek: Touring vs AWOL  (Przeczytany 7813 razy)

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
Odp: Touring vs AWOL
« 10 Mar 2017, 17:37 »
czy ona jest najlepsza tego nie wiem, /....

Dziękuję.

Ok., może być istotne.

/.../
Pozdrawiam, Ufny Teoretyk

Grazie.

Ok., może być istotne.

W słowną zasadzkę dałem się wciągnąć. W przyszłości będę bardziej czujny...

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 10 Mar 2017, 19:06 »
Czujny bądź (jak owsik) swoją drogą.  :)

Nie zasadzałem się na Cię! - ot, cechy/akcenty relatywne + własność prywatna: jeden woli miękko, inny twardo, jeden zmiękcza sztycą, inny db. dobraną oponą, odp. ciśnieniem, trzeci myśli ramą.

Awol z pewnością nie szosa, nie 25mm i nie 7, 8 bar - moim zdaniem tam, tj. w szosie, bardziej amortyzacji ze sztycy, ramy ew. trzeba - jeśli trzeba - szukać. Z 2giej str. - b. długie odległości zwykle wyasfaltowane są - kręgów kręgosłupa AWOLem na asfalcie nie przetrzepiesz.

Podam przykład: kupując jeden z rowerów, z tym dostałem książeczkę, w tej prawie nic o technice, pielęgnacji (rower gat. beztroskiego), natomiast ileś tabelek z info dot. wag/mas, szer. opon i odp. ciśnień. Szef tej firmy dla Schwalbe współprojektuje opony - robi w gumie, powietrzu. Dopiero wówczas, kiedy do tych tabelek zajrzałem, ciśnienie idealnie dopasowałem, rozpoznałem, jak rzeczywiście wielkie ma to znaczenie. Rowery tej marki sprzedawane są z manometrem.

W jakiś czas potem założyłem gumy z innego roweru - ciągle jechał, podobnie szybko, jednak była to masakra: prysł czar jazdy (zupełnie różny, nowy tym rowerem jazdy smak).

To, tyle napisałem jedynie po to, byś nie myślał, iż Cię podpuściłem - z tego samego rowerowania indywidualnie czerpiemy różne smaki, różnych też szukamy.

PS. Mam 1ną sztycę na elastomerach: w jednych sytuacjach służy, w innych jest zbędna, nawet - przeszkadza.

Ed.: interpunkcja, szyk.

« Ostatnia zmiana: 10 Mar 2017, 20:28 łatośłętka »
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
« 10 Mar 2017, 22:24 »
Może i się nie zasadzałeś, ale dołek wykopałeś i przyglądałeś się jak do niego wpadam ;). A mogłeś tabliczkę wystawić z napisem "Uwaga dołek" albo chociaż zagwizdać, wiedząc, że będę tamtędy przechodził. Ja z kolei mogłem dołek obejść, przeskoczyć, inną drogę wybrać... Cóż, na dobre mi to wyjdzie - uważniejszy będę od teraz - słowa bardziej ważył, a dołki omijał... ;).

Co do meritum, to się zgadzam i właśnie dlatego nie pytałem o wybór roweru na moje potrzeby, bo każdy by mi chętnie doradził rower do... swoich potrzeb ;D.

Co do nieszczęsnej sztycy, to chodziło o to, że była ona dla mnie taką wisienką na torcie. Drogim torcie. Organoleptycznie ją obadałem, a jak najlepsze świadectwa z dobrych źródeł i pierwszych rąk usłyszałem.

Jeśli chodzi o AWOLa, to sprawę przemyślałem i ma on u mnie ostatnią szansę. Jeszcze z jednego źródła jest nadzieja, która w przyszłym tygodniu albo zgaśnie, albo się zmaterializuje. Ja go chcę, jak on mnie nie, to... trudno ;). Znaków i palców bożych też przecież nie mogę w nieskończoność ignorować ;).

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
« 10 Mar 2017, 22:53 »
Widzę , że zaparcie chcesz go nabyc a tu takiego problemy. Życzę  powodzenia.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 11 Mar 2017, 00:07 »
Podam przykład: kupując jeden z rowerów, z tym dostałem książeczkę, w tej prawie nic o technice, pielęgnacji (rower gat. beztroskiego), natomiast ileś tabelek z info dot. wag/mas, szer. opon i odp. ciśnień. Szef tej firmy dla Schwalbe współprojektuje opony - robi w gumie, powietrzu. Dopiero wówczas, kiedy do tych tabelek zajrzałem, ciśnienie idealnie dopasowałem, rozpoznałem, jak rzeczywiście wielkie ma to znaczenie. Rowery tej marki sprzedawane są z manometrem.

Bardzo ciekawym tabelki! Możnaby gdzieś zawiesić?

Offline Mężczyzna AdrianU

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 12.05.2016
« 11 Mar 2017, 04:40 »

Bardzo ciekawym tabelki! Możnaby gdzieś zawiesić?
I ja też  :)

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 11 Mar 2017, 20:14 »
Alek, AdrianU:

Wg G.Gaastra'y, wartości tabelek tyczyć się mają konkretnie: rowerów trekkingowych/mtb tejże marki, w poszczególnych, ówczesnych modelach, na konkretnie z nazwy, szerokości wymienionych felgach, na jakich montowane były konkretne modele opon firmy Schwalbe konkretnych szerokości. Stan: rok 2011 (wówczas ten rower kupiłem).

Waga rowerzysty = ciężar rowerzysty gotowego do jazdy, waga systemu = rowerzysta + rower.

Bagaż: + o,5 bar (wielokrotność) dla każdorazowej opony, dla każdych 5 kg obciążenia, zawieszonego na/d przednim/tylnym kole, jednak nie więcej/mniej niż maks./min. dop. ciśnienie.

Te info służyć więc mogą jedynie jako ciekawostka.

Wcześniej nic nie wiedziałem o doborze odp. ciśnienia, znacząco różnych oporach toczenia poszczególnych modeli opon, itd. Po trosze, pod siebie, zacząłem rozumieć.

Ciekawostki dwie kolejne: 1) ręcznego manometru od lat nie używam (na pompce stacjonarnej jest podziałka, dopompowuję b. rzadko), 2) większość kilosów na mtb tego producenta przejechałem na oponach - wg producenta roweru - zbyt wąskich, nieznanym ciśnieniu (gospodarnie dodzieram stare).

Niby-kolarką od początku jeżdżę na 2".

Viracocha:  :) / ;).

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 11 Mar 2017, 23:29 »
Oj, nie ładuje się coś. ..

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 12 Mar 2017, 06:19 »

Sprawdzałem zarówno na tablecie, jak i na kompie - na 1wszym ukazuje się wraz z tekstem, na 2gim po pliknięciu w krzyżyk.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 12 Mar 2017, 10:02 »
Ja też, na komputerze nie ma nic, na komórce ikona peknietego pliku...

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 12 Mar 2017, 10:04 »
U mnie to samo co u Alka.

Offline Mężczyzna AdrianU

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 12.05.2016
« 12 Mar 2017, 10:23 »
U mnie na smartfonie po kliknięciu na ikonke plik jednak się  otworzył

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 12 Mar 2017, 10:37 »
U mnie również na srajfonie się otwiera. Tak poza tym to plik pdf może trzeba przy otwieraniu wskazać właściwy program.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
« 12 Mar 2017, 10:42 »
U mnie na komórce też się otwiera.
W załączniku przesyłam dla ciekawych tematu wpływu ciśnienia w kołach na komfort jazdy w funkcji obciążenia poszczególnych kół archiwalny artykuł adventurecyclist. W tabelce załączonej w treści opracowania szersze spectrum szerokości kół - niestety tylko dla rozmiaru 28" i do szerokości 37.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 12 Mar 2017, 11:22 »
Gerwazy, dzięki, ale ten artykuł i teorię Heinego już znam... własnie dlatego ciekawi mnie podobne podeśjcie z innej strony :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum