Autor Wątek: Damka na pagórkowate miasto :)  (Przeczytany 85526 razy)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Damka na pagórkowate miasto :)
« 1 Mar 2017, 06:35 »
Hej dziewczęta, niedługo rozpoczynam nowy etap w życiu... dojazdy rowerem do pracy :) A przynajmniej taki jest plan. Mój wyprawowy rumak jest dla mnie zbyt cenny, by zabierać go na miasto, planuję więc sprawić sobie dodatkowy rower, najlepiej damkę, by można było wygodnie jeździć w spódniczce :P Z oczywistych względów potrzebuję pełnych błotników, a ponieważ dom i praca są na pagórach, muszą być też przerzutki. Używane damki na sprzedaż w Goteborgu mają max 7 przerzutek, a najczęściej nie mają ich wcale. Jakich rowerów używacie? Szukałyście nowych czy używanych? Ile na nie wydałyście?

Nie oczekuję, że znajdziecie mi rower idealny, po prostu jestem ciekawa czym jeździcie po mieście, zwłaszcza że np. hindiana i Marta mieszkają chyba w podobnej okolicy jeśli chodzi o pagórkowatość i pogodę :)

A może ktoś ma damkę i chciałby ją sprzedać w dobre ręce? :)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Odp: Damka na pagórkowate miasto :)
« 1 Mar 2017, 09:31 »
... Używane damki na sprzedaż w Goteborgu mają max 7 przerzutek...
To bardzo dobry wynik, bierz bez zastanowienia.
Ja muszę sobie radzić na ledwie dwóch.

Obserwując polski wypaczony obraz rowerów miejskich, uważam, że sensowne jest wyszukanie starego MTB z damską ramą.
Codziennie widzę jak bidne kobitki męczą się na "holenderkach" ważących 20 kg albo więcej, bez cienia satysfakcji z jazdy. Nie idź tą ścieżką :)
Dobra rama pod koła 26, szybka, zwinna, wytrzymała i tani a w zakupie - to mój typ.
No ale ja dziwny jestem - jeżdżę głównie na retro...

ed.
Żeby było odrobinę kobieco - moja żona jeździ do pracy rowerem. W tym celu używa Diamonda z męską, ale niską ramą. MTB, rocznik 95. Zrobiłem go tak, że wygląda jak nowy, prosto ze sklepu. I działa!
Czasami rzeczywiście wygląda to dziwnie - zestawienie stroju z charakterem roweru, ale to problem nieobytego społeczeństwa. W Danii albo Holandii nie zwraca się na to uwagi.
« Ostatnia zmiana: 1 Mar 2017, 09:37 RS »

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 1 Mar 2017, 09:47 »
Nie wiem jak w Goteborgu ale w Linkoping świetnie mi się sprawdza zwykły, uzywany i przetyrany 'mieszczuch' z trzema przełożeniami w piaście.
Nie byłem w Goteborgu, więc nie wiem na ile jest bardziej pagórkowaty niż Linko.
Za starym rzęchem przemawia jednak fakt, że w Szwecji spokojnie da sie jeździć cały rok, choćby dlatego, że ścieżki są świetnie przygotowane ale...są wysypane takim jakby grysikiem i toto sie od ramy odbija i ją kanceruje. O oponach nie wspomnę.
Reasumując, wydaje mi się, że 7 przełożeń jak na rower miejski spokojnie powinno starczyć. A jak nie to używany MTB i tyle. Ale, jeśli chcesz też jeździć zimą, to nowego bym do tego celu nie kupił.
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 1 Mar 2017, 10:27 »
... Codziennie widzę jak bidne kobitki męczą się na "holenderkach" ważących 20 kg albo więcej, bez cienia satysfakcji z jazdy.

Ja z kolei widzę kobiety uśmiechnięte i ładnie wyglądające. Na dodatek nie martwią się pobrudzeniem od łańcucha, czy zachlapaniem bo "holenderki" od tego są.

@Janus: Jeśli 7 biegów (w piaście) shimano "nexus" to on ma horendalną rozpiętość, więc będzie bardzo komfortowo. Jeśli trzy biegi to tu już nie jest tak różowo, (biegi 75%, 100%, 133%) trzeba dobrać (wymienić) sobie taką zębatkę z tyłu aby na pierwszym biegu było odpowiednio na górki.

« Ostatnia zmiana: 1 Mar 2017, 10:34 kawerna »
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 1 Mar 2017, 10:32 »
Ja używam zwykłego MTB, ale z 'męską' ramą. Tylko że ja spódnic nie noszę wcale. Przerabiałam szoskę i zimą nie polecam. Generalnie góral, z bagażnikiem, szerokimi oponami to chyba najlepsza opcja na miasto.

Offline Mężczyzna RS

« 1 Mar 2017, 10:45 »
Ja z kolei widzę kobiety uśmiechnięte i ładnie wyglądające. Na dodatek nie martwią się pobrudzeniem od łańcucha, czy zachlapaniem bo "holenderki" od tego są...
Mieszkamy w różnych miastach - to może mieć znaczenie. W Częstochowie brak jest ogólnego zrozumienia dla rowerzystów, infrastruktury rowerowej oraz naprawdę dobrych sklepów rowerowych (z trzema wyjątkami).
Możliwe, że na twarzach rowerzystek widzę nie wku...enie konkretnym rowerem, a ogólną frustrację, ale na pewno jest coś na rzeczy.
Widzę ogólnopolską tendencję promowania ciężkich, niewygodnych rowerów miejskich w wygórowanych cenach. Myślę, że to chłyt martetingowy, bo marża na takim złomie jest największa, a dobro klienta schodzi na dziewiąty plan.

A potencjalnych rowerzystów nie ma kto uświadamiać...

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 1 Mar 2017, 11:39 »
ja mam na miasto starego górala (TREK 380) -ale damkę:D  Jak mi się zachce to mogę w spódnicy pojechać...W sumie jeszcze nie próbowałam. Po mieście sprawdza się super. Z początku wydawał mi sie dziwny własnie przez tę ramę (rama dosłownie jak damka, nie że rura trochę niżej ale naprawdę nisko) ale sprawdza się juz któryś rok. Nie ma amortyzatora.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 1 Mar 2017, 11:58 »
Do podjechania mam 70 metrów na raz, tyle mają górki. Nie chcę ciężkiego grata, ale ścigacza z pochyloną pozycją też nie. Nie używałam roweru z przerzutkami w piaście, ale nawet w moim góralu 3x9 czasem brakuje mi przełożenia (jedno za niskie, drugie za wysokie) albo zdycham na podjazdach, więc nie jestem przekonana do rowerów z siedmioma przerzutkami.

Może w takim razie poszukam starego górala damki.

Offline Mężczyzna RS

« 1 Mar 2017, 12:29 »
... w moim góralu 3x9 czasem brakuje mi przełożenia (jedno za niskie, drugie za wysokie)...
Nie pomyśl, że to atak na Ciebie, ale wydaje mi się to dziwne. Jeżdżę na rowerach MTB z przełożeniami 3x7 i 3x8 i nie czuję braków, o ile nie wyjadę na bardzo długi odcinek szosowy. W mieście jeździ się od skrzyżowania do skrzyżowania. Trudno mi sobie wyobrazić, że 21 przełożeń może nie wystarczyć. Może trzeba popróbować różnych wariantów, skoro trasa będzie przez dłuższy czas niezmienna. Dopasować się do terenu.
Chyba ostatni moment żeby wyłapać w dobrej cenie jakiegoś starocia (z jak najwyższej półki) i go dopieścić.
Zgadzam się z MartwąW.  - żadnej amortyzacji, tylko sztywniak.

ed.
No tak... W Szwecji pewnie można jeździć z pominięciem skrzyżowań. Nie pomyślałem, ale to niewiele zmienia :)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 1 Mar 2017, 12:47 »
Może masz mocniejsze nogi. Rower ma być wygodny dla mnie. Na trasie będę miała poza górkami dwie długie proste bez skrzyżowań. W rowerze na miasto 21 przełożeń mi wystarczy (3x9 mam w wyprawówce), ale siedem? Nie wiem.
Amortyzatora nie zamierzam mieć.

Offline Mężczyzna RS

« 1 Mar 2017, 12:58 »
Wybacz, ale sama zamieszałaś tymi "siedmioma przerzutkami". Na rowerach typowo miejskich się zupełnie nie znam, więc nie będę cwaniakował.
Właśnie mi się przypomniało, że kilka lat temu, moja koleżanka stała przed podobnym problemem. Skończyło się na tym, że znalazłem jej crossowego Stevensa na kołach 28. Stevens ma tę piękna cechę, że nie kombinuje i wkłada do swoich rowerów pełne grupy osprzętu. Tak więc, rower mojej znajomej, na pełnym Alivio z roku chyba 2008, damską "ameliniową" ramą 16 cali i w naprawdę doskonałej kondycji kosztował jakieś 800 zł.
Od MTb różniły go tylko koła 28 (a co za tym idzie wideł i rama).
Można jeszcze tak...

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 1 Mar 2017, 13:31 »
Stevens nie należy do tanich:
http://www.stevensbikes.de/2017/index.php?cat_id=521&cou=PL&lang=en_US

Warunki spełnia miejski cross: 6X LITE TOUR i na tarczach 7X LITE TOUR
« Ostatnia zmiana: 1 Mar 2017, 13:58 JUREK »

Offline Mężczyzna RS

« 1 Mar 2017, 14:03 »
Zgadza się, nowy Stevens to spora inwestycja, ale do całorocznej jazdy miejskiej chyba nie jest potrzebna nówka. Ja bym w każdym razie szukał wśród używek. Nie wiem jaki jest budżet, ale nawet czymś takim dałoby się pewnie jeździć.
http://allegro.pl/rower-crossowy-diamant-sport-pacer-27-bieg-deore-i6728578950.html
Aukcja pierwsza lepsza, bez specjalnego szukania.
Z ramami damskimi jest taki problem, że im lepszy rower (i wyższa cena), tym mniejsza podaż ram damskich.
Najłatwiej o taką ramę wśród rowerów za 100 - 300 zł, a to gwarantuje raczej mizerną jakość całej reszty.
Najlepszą opcją chyba jest samodzielne złożenie roweru, ale trzeba mieć czas, miejsce itd.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 1 Mar 2017, 14:17 »
... Używane damki na sprzedaż w Goteborgu mają max 7 przerzutek...
To bardzo dobry wynik, bierz bez zastanowienia.
Ja muszę sobie radzić na ledwie dwóch.
A mnie podejrzewał o złośliwość  :P
NB ledwie się powstrzymałem  ;)

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
« 1 Mar 2017, 16:27 »
Jeżdżąc do pracy ostatnio mijam codziennie dziewczynę na fajnej damce na wąskich oponach, z wyglądu lekki szybki rowerek, rama pewnie pełnoletnia (różowa), długie błotniki, przerzutka przód tył. Na miasto bomba.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum