Autor Wątek: Damka na pagórkowate miasto :)  (Przeczytany 80895 razy)

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
Odp: Damka na pagórkowate miasto :)
« 1 Mar 2017, 16:30 »
Moja żona śmiga po mieście na takim sprzęcie. Kupiliśmy używkę ze 4 lata temu i nieco zoptymalizowaliśmy pod jej potrzeby. To Bianchi Spillo na Altusie/Acerze. Przełożenia 3x7.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 1 Mar 2017, 16:30 »
A mnie podejrzewał o złośliwość  :P
...
No dobra, masz mnie.
Jestem tylko słabym człowiekiem, który nie potrafił się oprzeć pokusie. Wstyd mi.
Mam nadzieję, że Janus kiedyś mi to wybaczy, bo była to złośliwostka z gruntu bardzo niewinna.
Gdyby chciała się jakoś odkuć, to przyjmę to z pokorą.
:)

Ooo, Bianka. Wszystkie Bianki fajne są.
Moja żona też ma jedną, ale jest mocno zaniedbana i czeka na reanimację (Bianka, nie żona). Na razie rozgryzam temat koloru. Okazuje się, że kolor Bianchi Celeste mocno zmieniał się na przestrzeni kilkudziesięciu lat.
« Ostatnia zmiana: 1 Mar 2017, 16:36 RS »

« 1 Mar 2017, 16:45 »
Ooo, Bianka. Wszystkie Bianki fajne są.
Moja żona też ma jedną, ale jest mocno zaniedbana i czeka na reanimację (Bianka, nie żona).
Na razie rozgryzam temat koloru. Okazuje się, że kolor Bianchi Celeste mocno zmieniał się na przestrzeni kilkudziesięciu lat.
Chcesz ją pomalować na celeste, czy jest celeste?

Offline Mężczyzna RS

« 1 Mar 2017, 19:56 »
Chcesz ją pomalować na celeste, czy jest celeste?
Chciałbym pomalować na celeste, chociaż oryginalnie rower był ciemnoniebieski z naklejkami z elementami celeste.
W związku z tym, że nie uda mi się odtworzyć roweru w oryginalnej konfiguracji (chyba nawet nie uda się zidentyfikować modelu), to mam plan żeby zrobić go jak najbardziej biankowego wizualnie, czyli celeste na całości (z wyjatkiem widła) i dużo białego oraz chyba czerń zamiast niebieskiego w napisach. Wyjdzie kolorystycznie dość współcześnie, ale rama jest z drugiej połowy lat 90-tych, więc może nie będzie to razić.
Na razie to tylko plany.

Offline Kobieta Ann88

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 27.08.2014
« 1 Mar 2017, 23:20 »
Moja koleżanka mieszkała kilka lat w Goteborgu (klasyka - wyjechała na Erasmusa i została) :-) Do dojazdów na uczelnie sprawiła sobie używaną miejską damke marki Decathlon (zerknęłam na zdjęcie) ;-) Kupiła od "ziomka w jakimś warsztacie". Z tego co kojarze, to była zadowolona, ale długo się tym rowerem nie nacieszyła - został skradziony sprzed uczelni :-/ Kolejny, który kupiła, jest bardzo podobny.

Mam też koleżankę, która kupiła sobie nową damke typu "holenderka" i strasznie żałuje. Ten rower widziałam i jest przede wszystkim baaardzo ciężki. Na dojazdy do pracy po płaskim był ok.  Jak pojechaliśmy troche dalej to już był problem na podjazdach. Teraz pewnie kupiłaby bardziej uniwersalny rower ;-)

« 2 Mar 2017, 00:16 »
@RS, jak się projekt zmaterializuje, to pochwal się. Też bym w damce celeste z białym pożenił i to nawet chyba w odwrotnych proporcjach, tzn wyszedłbym od białego.

Wracając do tematu, to moja żona jest bardzo zadowolona z tego Bianchiego. Zrobiła nim około 6 tys. km., więc wie co mówi. Nawet parę krótszych wycieczek zaliczyła, chociaż do tego celu ma dwa inne rowery. Rozważaliśmy wszelkie opcje - 1 przełożenie, 3 lub 7 w piaście planetarnej i stanęło w końcu na normalnych przerzutkach ze względu na uniwersalność i łatwość serwisu.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 2 Mar 2017, 00:21 »
Jeżdżąc do pracy ostatnio mijam codziennie dziewczynę na fajnej damce na wąskich oponach, z wyglądu lekki szybki rowerek, rama pewnie pełnoletnia (różowa), długie błotniki, przerzutka przód tył. Na miasto bomba.
To dogoń ją kiedyś i zapytaj co to za rower :)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 2 Mar 2017, 00:51 »
Aha, rowery rzeczywiście często tu znikają, nie chcę więc kupować nowego i drogiego. Najchętniej kupiłabym używaną damkę, taką z cienkimi rurami - wydają się lżejsze niż typowe nowoczesne rowery miejskie :) Nie wiem tylko, czy są takie z przerzutkami przód+tył. Jak rozumiem można kupić i najwyżej potem dodać (?).

Viracocha, ile przerzutek ma ten Bianchi?

Przejrzałam kilka aukcji i nawet katalogów różnych firm, prawie nigdzie nie podają wagi tych rowerów. Bardzo trudno też ocenić mi wielkość roweru ze zdjęcia, długość ramy nic mi nie mówi :P Jedyna wskazówka to "płeć: kobieta, mężczyzna, dziewczynka" :) Pewnie najlepiej byłoby się przejść do sklepu, przejechać się na jakimś rowerze i potem szukać go na aukcjach.

Offline Mężczyzna RS

« 2 Mar 2017, 00:54 »
Nie jest łatwo dogonić różową, pełnoletnią ramę. W ubiegłym wieku, rowery z wyższych półek (zwłaszcza z USA) często były różowe. Im bardziej ekstremalne przeznaczenie roweru, tym mniej poważne malowanie. Różowe ramy, różowe kurczaki na ramie... Fajne.
Miałem Andy Bike'a w kolorze różowym (teraz jest zielony) i nikt mnie nie dogonił :) więc coś w tym jest.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 2 Mar 2017, 01:05 »
Na różowym trzeba szybko jechać, bo będzie wstyd jeśli wypatrzy nas ktoś znajomy ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 2 Mar 2017, 08:17 »
Pisałem już (nad zdjęciem) - z przodu 3, z tyłu 7. Za niedługo pewnie będzie z tyłu 8, bo odziedziczy napęd po moim góralu, a koła po crossie.
A co do wielkości, to w damkach miejskich jest dużo łatwiej, bo z reguły są tylko dwie.
« Ostatnia zmiana: 2 Mar 2017, 08:24 Viracocha »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 2 Mar 2017, 08:38 »

Pisałem już (nad zdjęciem) - z przodu 3, z tyłu 7.
OMG!
Żeby tu, na forum rowerowym pisać o 7 przerzutkach w jednym rowerze?
Ogarnijcie się. Zęby bolą.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 2 Mar 2017, 08:48 »

OMG!

Przecież to nie jest dział techniczny, tylko "O kobietach" więc pozwól im wybrać najładniejszy lekki róż, który ma przynajmniej 7 przerzutek ;)

« 2 Mar 2017, 08:48 »

OMG!

Wpakowaliśmy się do działu "O kobietach", to mamy być wyrozumiali. Jesteśmy tu gośćmi, więc nie przypieprzamy się do byle czego :P.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 2 Mar 2017, 09:11 »
Jeśli odpowiada ci zakup roweru w Gdańsku (nie wiem czy wysyła gość) to poszukaj na facebooku Cyklar. Dużo staroci ma (ale w dobrym stanie i fajnych) ale też trochę nowszych rowerów.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum