Autor Wątek: Damka na pagórkowate miasto :)  (Przeczytany 80894 razy)

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
Odp: Damka na pagórkowate miasto :)
« 10 Mar 2020, 15:10 »
No właśnie .... my z południa to niby na Kaszuby mamy blisko ??? ::)

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
« 10 Mar 2020, 16:22 »
Rozumiem, że gdybym zmieniła na bardziej "terenowe" to jechać się będzie ciężej?
Tak to na początku odczuwałem, ale później do tego przywykłem. Tak samo jest z ciśnieniem w oponach, szczególnie z tyłu. Gdy tylko bardziej spadnie, to zaraz odczuwam na pedałach.
Duże znaczenie ma też ściągnięcie łożysk.
To trudniej wytłumaczyć. Chodzi o to, aby kulki między bieżniami nie były ściśnięte, tylko miały minimalny luz, wtedy swobodnie się po nich toczą. W dawnych rowerach łożyskowanie było na konusach i ten luz się ustawiało. Ja ten luz ustawiałem w ten sposób, aby on był lekko wyczuwalny przy ruchach obręczy koła na boki. Przy ściśniętych kulkach tego luzu nie ma i koło ciężej się przez to obraca.
Dokładnie tak samo jest przy łożyskach tocznych maszynowych, z tym że one mają ten luz ustawiony przez producenta. Cały pic z nimi polega na tym, aby przy ich montażu (zakładaniu) ten luz utrzymać. Uzyskuję się to w ten sposób, że jedno łożysko jest osadzone w obudowie na stałe, a drugie łożysko ma możliwość swobodnego (suwliwego) przesuwania, albo w obudowie, albo na wale. W czasie pracy nastąpi ich wzajemne poprawne ułożenie i pojawi się wspomniany luz. Gdy ne było takiej możliwości ustawienia luzu, to łożyska będą ciężko chodzić, a przy większych obrotach bedą się mocno grzały.   
Dlaczego wyrzucałem koronki z łożysk na konusach, ano dlatego, żeby były mniejsze opory przy toczeniu. Mniejsze opory stają się dlatego, że w miejsce koronek wstawiałem dodatkowe kulki dla całkowitego wypełnienia bieżni. Przez to ciężar rozkłada się na większą ilość kulek i naciski powierzchniowe kulek na bieżnie są mniejsze i ich toczenie się stawia mniejszy opór.
U mnie z przodu jest ponoć najmniejsza dostępna korba i dlatego bardzo zainteresował mnie Twój wpis, że wymieniłeś zębatkę z tyłu,
Chyba to jest standard, że przy zębatkach zespolonych z korbą jest tylko jedna tarcza z 38 zębami. Jak mi niedawno pękła ta właśnie korba, to szukałem korby z zębatką o mniejszej ilości zębów. W kilku sklepach rowerowych w Nowym Sączu w których byłem, były tylko korby z zębatką z 38 zębami.   

Offline Kobieta aguskag

• Miasto: Szczecinek
  • Na forum od: 08.03.2020
« 10 Mar 2020, 18:14 »
No właśnie .... my z południa to niby na Kaszuby mamy blisko ??? ::)
Wy z południa to macie wszędzie blisko  :lol: W góry blisko, w ciepłe kraje blisko... I cieplej u Was i nie leje na okrągło przez pół lata... gdzie ta sprawiedliwość  ;)

Offline Kobieta aguskag

« 10 Mar 2020, 18:22 »
Ciśnienia w oponach to pilnuję, zdecydowanie się lepiej jedzie na twardych.

O tych łożyskach dam do poczytania synowi przy okazji, może coś wymyśli. Mniejszej korby szukał przez internet, ponoć nie ma takiej co by pasowała do tego roweru. Szczerze powiem, że się specjalnie do tematu nie przykładał, ale go przycisnę  ;D

Offline Mężczyzna Markus

• Miasto: Łomża
  • Na forum od: 13.06.2018
« 10 Mar 2020, 18:29 »
Tak, żeby zakończyć temat przełożeń to masz Aga z przodu zębatkę 38 a z tyłu na 90% zębatkę 18. Tak ma większość miejskich rowerów.
Korby innej do roweru raczej nie znajdziesz bo one są zintegrowane z zębatkami 38 no chyba, że jest coś o czy nie wiem. W korbę nie ma co ingerować. Generalnie zębatki stosowane do przerzutek w piaście są w zakresie 16-24. Im większa zębatka tym większy moment obrotowy działający na piastę i Ty masz łatwiej pod górkę a piasta ma dużo trudniej. W ekstremalnych warunkach można ukręcić oś lub zmielić piastę w środku bo tam spore siły działają. Dla pewności jak znasz konkretny model piasty to można znaleźć specyfikację tego modelu i tam będzie pisało co można tam bezpiecznie zamontować.
Rower ma duszę. Jeśli go pokochasz da ci emocje, których nigdy nie zapomnisz.

Offline Kobieta aguskag

« 10 Mar 2020, 19:49 »
PIASTA PRZÓD   Panasonic NWM 789
PIASTA TYŁ   Shimano Nexus SG-7C30 32H
KORBY   Cyclone 38T

Jeśli potrafisz znaleźć, co tu bezpiecznie można zamontować to poproszę  :D

Offline Mężczyzna Markus

« 10 Mar 2020, 20:12 »
Zajmijmy się tym co jest z tyłu bo to dla Ciebie istotne.
link - https://si.shimano.com/pdfs/ev/EV-SG-7C30-3276.pdf
Pozycja 35 to zębatki tylne dedykowane do twojej piasty.
Zakładając, że masz 18T zmień na 21T i będzie Pani zadowolona.
Coś takiego jest w sieci (absolutnie niczego nie reklamuję).
link - https://allegro.pl/oferta/zebatka-shimano-nexus-21t-1-2x3-32-8680847803
Możesz kupić także 20T, 22T, żeby pokombinować i dopasować co najlepsze dla Ciebie.
Dla ciekawości możesz też zastosować 16T, będzie się jeździć ciężko ale z porządnej góry rozpędzisz się do 60 km/h lub więcej  ;).
Z twoją piastą są kompatybilne zębatki firm Shimano-Nexus, Sturmey Archer, Sram i pewnie inne też się znajdą byle by miały oznaczenie 1/2x1/8".
Zębatki są tanie jak barszcz i dość wytrzymałe.
Co do łańcucha czy będzie potrzeba coś ingerować nie wypowiem się, zależy jak masz ustawione koło, jak zużyty łańcuch i takie tam drobnostki.
Generalnie w dobry łańcuch jednorzędowy warto zainwestować, też na długo starczy.
Miejskie napędy są bardzo żywotne, nie to co dziadowskie napędy w standartowych przerzutkach gdzie łańcuch skacze po wielotrybach i blatach. Tu się pewnie naraziłem większości formułowiczów ale co mi tam  ;).
« Ostatnia zmiana: 11 Mar 2020, 09:54 Markus »

Offline Kobieta aguskag

« 11 Mar 2020, 14:32 »
Jesteś nieoceniony, dzięki wielkie!!

Wszystko sobie skopiowałam i pokażę komu trzeba  :D Myślę, że jeśli poradzi sobie z zębatkami, to i łańcuch będzie umiał ogarnąć.

Z całą pewnością nie będę testować zębatki 16T, jeszcze mi zdrowie miłe  ;D i nie mam ochoty zbyt szybko ducha wyzionąć!!

I jeszcze mam pytanko -  Pisałeś, że zębatka musi mieć  oznaczenie 1/2x1/8", a ta w linku ma 1/2x3/32"  ... Więc?? Nie znam się na tym, ale taką rozbieżność zauważyłam.

Offline Mężczyzna Markus

« 11 Mar 2020, 21:22 »
O przepraszam moje przeoczenie zarówno zębatka 1/2x1/8" jak i 1/2x3/32" obsłużą bez problemu łańcuch jednorzędowy (taki jak masz w rowerze). Doprecyzuję jeszcze - jak będziesz pytać przed zakupem sprzedawcę to zębatka musi być wypukła (nie płaska) i ma mieć trzy wpusty.
Link podałem przykładowy, najlepiej poszukaj sprzedawcę co ma kilka rodzajów (ilości zębów) i wtedy zakup jednorazowy w jednej przesyłce.

Offline Kobieta aguskag

« 12 Mar 2020, 21:03 »
Dzięki za wyjaśnienie  :)
Spróbuję chyba najpierw zapytać w sklepie, zobaczymy co oni na to, bo przy tym co się dzieje w kraju, nie wiadomo kiedy syn będzie mógł przyjechać. Poza tym zawsze będzie większa szansa na wymianę jakby co. Widziałam, że dwa sklepy prowadzą także serwis, powinni być tam jacyś pasjonaci rowerowi. W pobliżu mam także dużą wypożyczalnię rowerów, tam też panowie serwisują rowery.
Muszę poczekać tylko na sensowniejszą pogodę, bo codziennie leje, zimno paskudnie, a do tego doszły wichury. Mam nadzieję, że wkrótce się to poprawi.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za wszystkie informacje, ogromną cierpliwość i wnikliwe wyjaśnienia. Jesteście super!!

Offline Kobieta aguskag

« 29 Kwi 2020, 21:45 »
Już po wymianie :)
Panowie z serwisu wymienili mi tylną zębatkę 18 na 22. Różnica jest wyraźna. Czuje się przesunięcie biegów. Na razie nie przetestowałam jeszcze w trudniejszym terenie, bo mi kręgosłup się buntuje i muszę przystopować także z jazdą na rowerze. Zrobiłam wczoraj 25 km i jechało mi się super. Jednak nie był to teren wybitnie pagórkowaty. Wiatr także nie był zbyt dokuczliwy.

Mam nadzieję, że lada dzień poprawi się pogoda, a i kręgosłup odpocznie. Wtedy zrobię teścik na dłuższej i bardziej pagórkowatej trasie.

Dzięki wszystkim za porady.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum