Autor Wątek: Szlak Orlich Gniazd i Jura Krak-Cze.  (Przeczytany 817 razy)

Offline Mężczyzna Sekcja Albańska

• Miasto: Warmia
  • Na forum od: 26.02.2017
Szlak Orlich Gniazd i Jura Krak-Cze.
« 2 Mar 2017, 17:30 »
Czołem cyklistki i cykliści.

wraz z rodzinką ( żóna i 2 dzieci w wieku 11 i 8 lat) chcę na majóweczkę uderzyć na Szlak Orlich Gniazd. Macie jakieś sugestie? Czytałem kilka opinii, że nie zawsze dobrze jest trzymać się szlaku rowerowego a znacznie lepiej i ciekawiej pojechać po pieszym.

W Ojcowskim Parku Narodowym chcemy spędzić 2 dni - jakieś ciekawe propozycje na nocleg?

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Są różne preferencje - ja wolę jeździć w terenie i jurajskie szlaki piesze uważam za ciekawsze niż rowerowe, ale w maju na pieszych miejscami może być już sporo piachu (dzieci dadzą radę?). Z drugiej strony lepszy maj niż sierpień.
Można też spróbować poprowadzić trasę nieoznakowanymi drogami. Tutaj pewnie pomocne byłyby relacje, które MichałD dość często u nas zamieszcza.
Pod koniec stycznia odbyła się wycieczka silnej grupy poznańskiej i chyba można skorzystać z ich doświadczeń.
Nie wiem na ile dni się wybieracie i jakie dystanse możecie pokonać, a to chyba sprawy kluczowe.

ed.
Moi znajomi znad morza przyjechali kiedyś na Jurę samochodem i zorganizowaliśmy to tak, że co kilka dni zakładali obóz i rowerami zwiedzali okolicę. Potem przenosili się w inny rejon. Ostatecznie bardzo im się podobał ten sposób, bo mogli na bieżąco modyfikować plany, dostosowując je do możliwości dzieci.
« Ostatnia zmiana: 2 Mar 2017, 19:13 RS »

Pytasz czy dzieci dadzą radę po piachu czy ogólnie?:)
Starszy zeszłego lata wyskoczył ze mną na GV z Sepopola do Suwałk więc raczej nie mam obawy. Jeśli chodzi o odległości, które planujemy pokonywac to nie mam ciśnienia. W zeszłym roku robiliśmy  średnio 60 km. Teraz z racji ilości atrakcji na trasie myślę, że 40 km w zupełności wystarczy a licząc ile mamy wolnego to możemy zrobić w granicach 300 km. Samochodu nie bierzemy bo przejazd pociągiem to też przygoda a odpada wtedy ewentualne marudzenie i pokusa aby jednak autkiem gdzieś podjechać:)

dużo tam tego piachu?

Offline Mężczyzna RS

...
dużo tam tego piachu?
Uważam, że nie, ale znam człowieka, który po jurajskiej wycieczce powiedział, że nigdy więcej. No ale on się wybrał w teren na oponkach 1,5 cala.
Moim zdaniem, czerwony pieszy jest poprowadzony całkiem nieźle. Rowerowy omija wiele ciekawych miejsc. W najbliższych okolicach Częstochowy takim miejscem są np. Sokole Góry, które warto zobaczyć. Dla dzieci atrakcją mogą być jaskinie.
Pierwszomajowy łikend będę pewnie spędzał w pobliżu, więc jakby co, mogę jakoś pomóc w dotarciu do jakiejś ciekawostki. Tak gdzieś pomiędzy Częstochową a Złotym Potokiem.

super. dziękuję. zapewne się zaanonsuję kilka dni wcześniej:)

Offline Mężczyzna RS

Spojrzałem w kalendarz i wychodzi na to, że w pierwszej połowie kwietnia będę mógł chyba coś powiedzieć o trasie Cz-wa - Ojców po czerwonym pieszym.
Dam znać przed wyjazdem.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Majowy łikend nie jest najlepszym terminem. Chyba że lubisz Łebę w sierpniu.

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
Jechałem we wrześniu, możliwie czerwonym pieszym plus wyszukane na mapach leśne łączniki. Miałem 3 dni - trochę brakowało czasu - 5 byłoby w sam raz.
Spora piaskownica była między góra Birów (Podzamcze) a Karlinem, nie dało się jechać rowerem górskim z oponami 2.3 cala. Druga piaskownica którą zapamiętałem jest  pomiędzy Podlesicami a Zdowem, koło torów. Lepiej przez tory przejechać szlakiem rowerowym (kawałek dalej w m.Kuźnia) niż pieszym mimo, że na pieszym jest wyznakowana jakaś lokalna rowerówka.
Wszystkie gniazda położone są wysoko, trzeba poświęcić dużo energii by je zdobyć. Góra Zborów - też ostro, ale pięknie - warto wejść. Mirowskie skały na szlaku pieszym, dość widokowo, ale trzeba tam wtargać rower, a gdzie da się jechać to co chwile piesi idą wąską ścieżką :) 

Z dzieciaczkami wolałbym oszczędzać energię na odwiedzanie atrakcji jadąc szlakami rowerowymi i drogami, a podjeżdżać tylko do wybranych miejsc.
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
Fotorelacje z przejścia pieszego Szlaku Orlich Gniazd: http://forumjurajskie.pl/viewtopic.php?t=3633
Jura z dzieciakami wymaga rozsądnego zaplanowania, gdyż pagórków nie brakuje, podobnie jak piasku. Zdecydowanie nie warto trzymać się kurczowo pieszej wersji SGO a o rowerowej zdanie mam nie najlepsze.

Jakie są główne, najciekawsze atrakcje można w necie i w tradycyjnych publikacjach znaleźć bez problemu, a posługując się mapą ułożyć sobie własną trasę. Daje to dużo większą frajdę niż jazda po sznurku.

Większość szlaków wytyczana była dawno dawno temu, a teren się zmienia i modyfikacje przebiegu za zmianami nie nadążają. Pojawiają się nowe asfalty czy ścieżki rowerowe, powstają atrakcje warte odwiedzenia z dzieciakami.
Pod adresem: http://www.compass.home.pl/klient/!Sklep/Zoomify/JuraKrCz4_15.html jest bardzo dobra mapa on-line Jury, która na pewno ułatwi planowanie, a jak zaplanujecie to zawsze jakąś korektę można na forum zrobić.

Niestety na ważną sprawę zwrócił uwagę Menel - majówka w miejscach typu Olsztyn, Mirów, Ogrodzieniec cz Ojców to sajgon. Jednak na szlakach / w terenie powinno tłoku nie być. Noclegi lepiej wcześniej zarezerwować, a namiotu na dziko nie rozbijać przy szlakach.
W samym Ojcowskiego Parku Narodowego rowery będą Wam zbędne, raz ze na części jest zakaz jazdy, dwa są dość wymagające.
Warto sobie połowę dnia na pieszą wędrówkę przeznaczyć: Ojców - Złota Góra - Dolina Sąspowska - Skały Panieńskie (iść asfaltem!) - Jaskinia Ciemna, Góra Koronna, Góra Okopy (zielony szlak) - Doliną Prądnika do Bramy Krakowskiej - Wąwóz Ciasne Skałki - Jaskinia Łokietka - Jonaszówka - Ojców.

@Zws - między Kalinem a Podzamczem dawniej dawało się wąską ścieżką wzdłuż piachu jeździć, później quady i konie rozryły...
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum