Witam wszystkich sakwiarzy i sakwiarki:)
Jadę w Alpy i szukam innych chętnych.
• Piotrek (Wrocław - 33 lata) na rowerze jeżdżę od zawsze z sakwami od dwóch lat
• Planowana trasa – alpejskie przełęcze zgodnie z mapką
• Czas trwania – około 2 tygodnie
• Termin – przełom Lipiec/Sierpień
• Start / Meta - wstępnie okolice Bergamo. Miałem lecieć samolotem, ale jadę autem.
• Planowany całkowity dystans: ~1200 km/ 18 000 m przewyższeń
• Planowany dzienny dystans: ~100 km/dziennie (raczej jade na maksa ile się da, jak nodrobimy dystansu to można przedłużyć trasę, zwiedzić inne tereny)
• Gdzie śpimy?
Noclegi na dziko pod namiotami lub na gospodarza. Co 3/4 dni można zajechać na kemping, żeby podładować baterie i trochę się ogarnąć.
• Co i gdzie jemy?
Gotowanie we własnym zakresie z tego co zabierzemy z Polski i kupimy na trasie. Okazyjnie można coś tam przekąsić na trasie.
• Koszt wyprawy - myślę, że około 1500 pln.
• Priorytety - pochłanianie przestrzeni i widoków. Zaliczenie wszystkich przełęczy z listy
• Filozofia podróży.
Będziemy wstawać wcześnie rano, żeby nie tracić dnia i kręcić do zachodu słońca. Dłuższe przerwy np. na obiad można zaplanować na trasie przy jakimś ładnym widoczku. Generalnie wyznaje zasadę, że lepiej powoli jechać niż stać w miejscu co za tym idzie nie zatrzymujemy się co pół godziny żeby zrobić zdjęcie, wyciągnąć coś z sakwy, wytrzeć nosek
Jedziemy, w razie braku sił powoli, ale cały czas jedziemy.
• Podejście do deszczu - jak zapowiada się deszcz na 15 min to można czekać. Jak ma padać cały dzień to jedziemy.
• Po czym będziemy jeździć - w planie 95% jest po asfalcie.
• Kogo szukam? – wesołych ludzi ciekawych świata. Raczej nie więcej niż 3-4 osoby, tak żeby można było się zmieścić w 2 namiotach i żeby każdy przystanek nie zajmował 2h. Wiek najlepiej zbliżony do mojego
Płeć nie dla mnie znaczenia o ile każdy będzie świadomy czego się podejmuje.
Przełęcze które zaliczymy:
Strada della forra
Gavia Pass
Passo dello Stelvio
Umbrial Pass
Bernina Pass
Albula Pass
Julier Pass
Maloja Pass
Splungen Pass
St. Gothard Pass
Furka Pass
Grimsel Pass
Nufenen Pass
Lavarezzo
Arosio Pass
EDIT [22.03.2017]
trasa bikemap.net ->
https://www.bikemap.net/pl/route/3846721-alpy/Wyszło ~1200 km i ~18 200 m przewyższeń