Autor Wątek: Opony na asfalt w Bieszczadach  (Przeczytany 5833 razy)

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Odp: Opony na asfalt w Bieszczadach
« 25 Cze 2017, 20:46 »
Ja jechałem ścianę wschodnią od Suwałk i Bieszczady od Przemyśla (wielką pętlą bieszczadzką) do Sanoka na continental travel contact 28.

Po 2k km wyglądają tak:

Offline Mężczyzna Baloni

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.10.2016
« 3 Mar 2018, 21:19 »
Witam
W Bieszczadach opona Marathon Plus Tour 28 1,6,słabo dały radę 2 razy gleba, bujanie na zjazdach , słaba przyczepność na asfalcie z lekkim piaskiem .
W tym roku wybieram się w Pieniny szukam czegoś bardziej stabilnego z większą przyczepnością  i oczywiście coś co wejdzie do Accent nordkapp  co polecacie ????

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 3 Mar 2018, 22:01 »
Dziwne. Ja bym raczej szukał przyczyn w rozmieszczeniu bagażu.

Przy jakich prędkościach bujało na zjazdach?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 3 Mar 2018, 22:47 »
opona Marathon Plus Tour 28 1,6,słabo dały radę
Jeżdżę na nich. Nie potwierdzam. Ja mam same pozytywne wrażenia.To dzielna, pancerna i uniwersalna opona. Zawsze właśnie mocne boki uważałem za jeden z jej plusów. Nigdy nie miałem uczucia bujania.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 4 Mar 2018, 00:11 »
Wow!
Wybierasz specjalne opony na Pieniny?
Biorąc pod uwagę wielkość tych gór przynajmniej nie musisz się przesadnie martwić o trwałość

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 4 Mar 2018, 01:16 »
Witam
W Bieszczadach opona Marathon Plus Tour 28 1,6,słabo dały radę 2 razy gleba, bujanie na zjazdach , słaba przyczepność na asfalcie z lekkim piaskiem .
W tym roku wybieram się w Pieniny szukam czegoś bardziej stabilnego z większą przyczepnością  i oczywiście coś co wejdzie do Accent nordkapp  co polecacie ????

Na stronie Schwalbe masz parametr Gripu dla każdej opony, ten model ma parametr 4/6 na szosie. Jak to jest dla Ciebie za mało poszukaj takiego modelu który ma ten parametr wyższy. Ale na przyczepność nie sama jakość opony wpływa, wiele zależy od warunków pogodowych, bagażu, ciśnienia, jakości drogi itd.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 4 Mar 2018, 01:58 »
Na asfalt, nawet z dodatkami w postaci dobrego szutru czy bruków, i tak brałbym Marathon Supreme. Łyse to, ale asfaltu trzyma się jak zaczarowane.

Poza tym chlubnym wyjątkiem linia Marathon trochę chyba podupadła. XR i Dureme już chyba nie robią, a ich następca Mondial to jakieś nieporozumienie.

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 4 Mar 2018, 08:42 »
Może miałeś za małe ciśnienie?

Offline Mężczyzna Baloni

« 4 Mar 2018, 09:39 »
Z góry dziękuję za odpowiedzi

Zjazdy ok 45 km/h , bagaż to dwie sakwy tył  7kg jedna.Wywrotki zaliczyłem na zakręcie gdzie leżało trochę piasku przy prędkości 10 km/h ,ciśnienie opon ładowałem 5 atmosfer ,tu nie chodzi o Pieniny czy inne górki tu chodzi o to żeby się nie wyjebwywalić i kolejny raz nie połamać i mieć jak największą przyjemność i kontrolę z jazdy

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 4 Mar 2018, 09:47 »
Przyczyną bujania mógł też być niestabilny bagażnik.
Nie używam opon marki Schwalbe, ale wyroby innych producentów też sobie słabo radzą na zapiaszczonym asfalcie.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 4 Mar 2018, 09:48 »
Najważniejsze to nauczyć się dobrze jeździć. Opony to tylko drobny szczegół.   
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 4 Mar 2018, 10:23 »
Albo bagażnik, albo rama. Ja z tego powodu zmieniłem rower, bo też nim bujało przy pełnym załadunku (cienkie rurki crmo)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 4 Mar 2018, 15:10 »
Wywrotki zaliczyłem na zakręcie gdzie leżało trochę piasku przy prędkości 10 km/h
To się kupy nie trzyma. Przy szybkości 10km/h można się położyć a nie wywalić i połamać. Może ten piach wspomogłeś jeszcze hamowaniem i doszło do uślizgu przedniego koła, które było jeszcze dodatkowo odciążone? Wygląda to na błędy w technice jazdy. Na ramę bym nie zrzucał winy bo jak kolega pisze to Accent  Nordkapp. Rama sprawdzona wielokrotnie, chyba, że jest uszkodzona.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Baloni

« 4 Mar 2018, 15:40 »
Sedymen , nie zrozumiałeś mnie  ,mój wypadek nie miał miejsca na tej wyprawie ...Mój post na forum jest po to żeby wysłuchać waszych porad żeby ogólnie  znaleźć powód bujania roweru i usprawnić prowadzenie .

Technika jazdy raczej nie ma tu nic wspólnego ,ogólnie zamierzam poprosić kogoś doświadczonego  żeby się umówić w Warszawie  na przejażdżkę  i ktoś oceni to i stwierdzi co można poprawić .

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 4 Mar 2018, 16:00 »
Najpierw sam bardzo dokładnie obejrzyj ramę (szczególnie tylny trójkąt w okolicy suportu) i bagażnik. Każda niewielka rysa może się okazać pęknięciem. Bywa, że pęknięcia się nie powiększają przez dłuższy czas, więc ich identyfikacja nie jest łatwa.
Masz zarówno ramę, jak i opony, które zostały przetestowane przez wielu rowerzystów i nie mają opinii kiepskich.
Masz niewiele do stracenia - solidnie poszarp za bagażnik i obserwuj co się dzieje. To nie są czary - znajdziesz przyczynę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum