Autor Wątek: Grecja 2009  (Przeczytany 3614 razy)

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
Grecja 2009
« 27 Gru 2009, 23:29 »
Witam, może komuś przydadzą się informacje o pięknym kraju, jakim jest Grecja :)

Na początku zapraszam do pełnej relacji na stronie :

http://vanhelsing.bikestats.pl/index.php?did=197352

Co mogę napisać o jeździe na rowerze w Grecji. Jest to kraj, gdzie rowerzystów widuje się bardzo rzadko, na całej trasie spotkaliśmy zaledwie 1 sakwiarza i paru dziadków w mniejszych wioskach. Za to kultura kierowców oraz stan nawierzchni są wręcz wymarzone.
Kierowcy widząc jadącą kolumnę ludzi na rowerach machają nam rękami, trąbią i przede wszystkim zachowują bezpieczny odstęp podczas wyprzedzania.
Cała Grecja to góry. Praktycznie przez całą część kraju przebijamy się przez coraz to nowe przełęcze i wzniesienia. Na pewno nie jest nudno:)

W Grecji byłem w Czerwcu, akurat spotkało się to z falą upałów, który podobno były wtedy rekordowe, nawet w Grecji. Miejscami temperatura dochodziła do 43 C w cieniu. Gdy na chwilę odjechało się od morza, zanikała bryza, w miejsce której przychodził parzący wręcz wiatr z lądu. Nie powiem, dużo wody tam wypiliśmy :)

No i przyjaźni ludzie, otwarci na rozmowy i pomoc. Raz na dosyć długim podjeździe weszliśmy do dość eleganckiej restauracji z prośbą, o wodę z kranu do bidonów ( przeważnie da się pić takim sposobem wodę, ale trzeba uważać, bo raz piłem spragniony sączącą się wodę z węża, gdy podbiegł do mnie starszy Grek krzycząc coś w stylu : No, no !! Poison ! :D ). Kelner nie dość, że nam nalał tej wody, to jeszcze wsypał każdemu lodu do bidonów, dzięki czemu całą godzinę mieliśmy chłodne picie :P
Wiele razy dostaliśmy także owoce za darmo, czy też pozwolono nam spać w ogrodach ( raz spaliśmy przed wejściem do Cerkwi, dzwoniono specjalnie do Popa, czy możemy tam kimać :P )

I to morze, zwłaszcza piękne na południu, polecam :)
Jakby ktoś miał jakieś pytania, to pytajcie śmiało, postaram się odpowiedzieć.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Grecja 2009
« 28 Gru 2009, 11:51 »
Wszystko pięknie, tylko to cholerne trąbienie...
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Grecja 2009
« 28 Gru 2009, 13:36 »
Dzięki za info. Jak zorganizowaliście logistykę, bo tak prawie na lekko jeździliście? Przenosiliście się z kempingu na kemping?
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna van

Grecja 2009
« 28 Gru 2009, 13:57 »
Studiuję logistykę to mogę odpowiedzieć ładnie :)
Do Grecji dojechalismy samochodami, z których jeden zostawiliśmy na parkingu na samym początku, a drugi jeździł sobie swobodnie na przód, gdzie chciał to się zatrzymywał itp ( Takie wakacje, tyle że autem, bo tam 3 osoby sobie jechały )
Na wieczór przeważnie oni do nas dojeżdżali się rozblijaliśmy gdzieś na dziko ( tylko jeden nocleg na kempingu był )
Ale nie polecam na przyszłość takiego rozwiązania, z autem są same problemy, większe koszta no i co chwilę samochód lubi się gubić. Ale innego wyjścia nie było, bo gdybyśmy śmigali na rowerkach to było by to jakieś 2 miesiące, bo to ponad 5 tysięcy km ( autem do Grecji przez Rumunię, a powrót na promie do Włoch i dalej przez Alpy )

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Grecja 2009
« 28 Gru 2009, 18:28 »
Co mogę napisać o jeździe na rowerze w Grecji. Jest to kraj, gdzie rowerzystów widuje się bardzo rzadko, na całej trasie spotkaliśmy zaledwie 1 sakwiarza i paru dziadków w mniejszych wioskach.

To fakt, ja spotkałem tylko 3 rowerzystów i wszyscy byli obcokrajowcami.
A jak zapytałem jednego greka, dlaczego nie jeżdżą na rowerach to "udał greka" i odparł że klimat "znaczy upały" im przeszkadza.

Offline Pete

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 21.09.2008
    • http://www.Bikenomada.pl
Grecja 2009
« 29 Gru 2009, 13:37 »
Ponieważ to mój pierwszy post to zacznę od :  
Dzień Dobry Wszystkim Rowerowym Podróżnikom

Jeżeli ktoś chciałby poczytać o mojej wyprawie dookoła Grecji 2009 to zapraszam na moją stronę    www.bikenomada.pl

Jest tam cała statystyka wyprawy , blog i porady , może komuś się przydadzą zawarte tam informacje.
Pozdrowienia

Offline herco1981

• Miasto: Irlandia/Rybnik
  • Na forum od: 19.10.2009
Grecja 2009
« 29 Gru 2009, 16:12 »
Thx na pewno skorzystam tym bardziej ze w 2010 wybieram sie na wyprawe chorwacja-czarno gora-albania-grecja,wiec na pewno info sie przyda co do grecji,tym bardziej ze chcemy tam spedzic wiecej czasu.Pozdro
herco1981

archimedes55

• Gość
Re: Grecja 2009
« 21 Sty 2011, 21:46 »
Cytat: "van"
Witam, może komuś przydadzą się informacje o pięknym kraju, jakim jest Grecja :)

Na początku zapraszam do pełnej relacji na stronie :

http://vanhelsing.bikestats.pl/index.php?did=197352

Co mogę napisać o jeździe na rowerze w Grecji. Jest to kraj, gdzie rowerzystów widuje się bardzo rzadko, na całej trasie spotkaliśmy zaledwie 1 sakwiarza i paru dziadków w mniejszych wioskach. Za to kultura kierowców oraz stan nawierzchni są wręcz wymarzone.
Kierowcy widząc jadącą kolumnę ludzi na rowerach machają nam rękami, trąbią i przede wszystkim zachowują bezpieczny odstęp podczas wyprzedzania.
Cała Grecja to góry. Praktycznie przez całą część kraju przebijamy się przez coraz to nowe przełęcze i wzniesienia. Na pewno nie jest nudno:)

W Grecji byłem w Czerwcu, akurat spotkało się to z falą upałów, który podobno były wtedy rekordowe, nawet w Grecji. Miejscami temperatura dochodziła do 43 C w cieniu. Gdy na chwilę odjechało się od morza, zanikała bryza, w miejsce której przychodził parzący wręcz wiatr z lądu. Nie powiem, dużo wody tam wypiliśmy :)

No i przyjaźni ludzie, otwarci na rozmowy i pomoc. Raz na dosyć długim podjeździe weszliśmy do dość eleganckiej restauracji z prośbą, o wodę z kranu do bidonów ( przeważnie da się pić takim sposobem wodę, ale trzeba uważać, bo raz piłem spragniony sączącą się wodę z węża, gdy podbiegł do mnie starszy Grek krzycząc coś w stylu : No, no !! Poison ! :D ). Kelner nie dość, że nam nalał tej wody, to jeszcze wsypał każdemu lodu do bidonów, dzięki czemu całą godzinę mieliśmy chłodne picie :P
Wiele razy dostaliśmy także owoce za darmo, czy też pozwolono nam spać w ogrodach ( raz spaliśmy przed wejściem do Cerkwi, dzwoniono specjalnie do Popa, czy możemy tam kimać :P )

I to morze, zwłaszcza piękne na południu, polecam :)
Jakby ktoś miał jakieś pytania, to pytajcie śmiało, postaram się odpowiedzieć.

Czesc.Ja miałbym kilka pytan.Wybieram sie do Grecjii w maju(mam nadzieję że nie bedzie wtedy 40 stopniowych upałów)
1-Czy jest połączenie na Halkidiki z Sithonii na Kassandrę drogą morską?Bo jakoś nie mogę namierzyc żadnej stałej linii promowej łączącej te dwa półwyspy.Chce wjechac na Sythonię a wrócic do Salonik Kassandrą.
2-Czy będzie problem z zapakowaniem roweru do komunikacjii publiczej(oczywiscie za dodatkową opłatą)bo taką ewentualnosc przewiduję.
3-Kampingi na (dziko).Czy i jakie są zagrożenia.Jak wolnosc to wolnosc.
4-Peloponez i półwysep Mani(czy byłes i co warte zwiedzenia)
5-I ogólne pytanie-co poleciłbys szczególnie z wyprawy do Grecjii.Nie myslę tu o bardzo popularnych miejscach typu Akropol,Meteory,Delfy itd,tylko cos oryginalnego,nieodkrytego.
Dzięki za wszelkie rady i porady.

archimedes55

• Gość
Grecja 2009
« 21 Sty 2011, 22:07 »
Cytat: "Pete"
Ponieważ to mój pierwszy post to zacznę od :  
Dzień Dobry Wszystkim Rowerowym Podróżnikom

Jeżeli ktoś chciałby poczytać o mojej wyprawie dookoła Grecji 2009 to zapraszam na moją stronę    www.bikenomada.pl

Jest tam cała statystyka wyprawy , blog i porady , może komuś się przydadzą zawarte tam informacje.
Pozdrowienia

Czesc.Czytałem twój blog.Niestety nie ma tam informacjii które mnie interesują.
Chcę przejechac z Salonik,(zaczepiając wczesniej o Kavalę)na Peloponez,a dokładniej na półwysep Mani.Może skoczę na Zakynthos,jak się wyrobię w czasie.
Czy dam radę pokonac np 100 km dziennie?Po terenie płaskim spoko przejeżdzam 50 km w 3 godziny.Ale bez obciążenia.
Będę się starał omijać wielkie góry typu Olimp,ale z tego co wiem i widzę po mapie że Grecja to z reguły mniejsze lub większe góry.Z tego co napisałes to bez problemu można kimac gdzie się chce(bez przesady)i wody pod dostatkiem.Czy miałes przygody np z jakimis żyjątkami?Typu mrówki,pająki,może skorpiony czy dzikie zwierzęta?Czy sprawdzałes może solarną ładowarkę do tel,latarki czy baterii?Czy w ogóle sprawdzają sie te ładowarki.Czy noce w maju mogą byc zimne?
Jest to moja pierwsza wyprawa i dlatego chce zebrac jak najwiecej informacjii.
Aha,i wędkowanie,zabieram mały spinning i kilka gumek.Obiło mi sie o uszy że jest mnóstwo pstrągów w ich rzekach i bassów w morzach.Rekreacyjnie,na popasie,na postoju,nie żeby nałąpac.Dzięki za podpowiedzi.

Offline Mężczyzna van

Grecja 2009
« 21 Sty 2011, 22:20 »
1 - Nie mam pojęcia, korzystałem tylko z promu Patra-Bari. Poszukaj jakiegoś przewoźnika na internecie.
2. Z rowerem nie jeździłem autobusami ;)
3. Spałem wszędzie gdzie się dało, przy bramkach na autostradzie, na deptaku w Koryncie, na plaży, przy krajówce i nikt nigdy się nie doczepił, więc śpij gdzie chcesz; )
4. Peloponez podobał mi się najbardziej z całej Grecji, im dalej na południe tym ładniej. Nie byłem na Manni, tylko w Messani, objechaliśmy sobie wtedy cały półwysep dookoła, coś pięknego.
5. Coś nieodkrytego to sam musisz znaleźć, żeby takie było ;) A tak serio to strasznie podobały mi się głęboko ukryte wodospady Charavgi, o których można poczytać tutaj: http://vanhelsing.bikestats.pl/index.php?did=203837 ( Warto iść do końca szlakiem, coś niesamowitego )
Poza tym bardzo podobały mi się Saloniki, zwłaszcza nocne życie. No i droga wzdłuż wybrzeża z Aten do Koryntu. Patra tez bardzo ładne miasto, ale tak jak pisałem najładniej jest na południu :)

archimedes55

• Gość
Grecja 2009
« 22 Sty 2011, 11:25 »
Cytat: "van"
1 - Nie mam pojęcia, korzystałem tylko z promu Patra-Bari. Poszukaj jakiegoś przewoźnika na internecie.
2. Z rowerem nie jeździłem autobusami ;)
3. Spałem wszędzie gdzie się dało, przy bramkach na autostradzie, na deptaku w Koryncie, na plaży, przy krajówce i nikt nigdy się nie doczepił, więc śpij gdzie chcesz; )
4. Peloponez podobał mi się najbardziej z całej Grecji, im dalej na południe tym ładniej. Nie byłem na Manni, tylko w Messani, objechaliśmy sobie wtedy cały półwysep dookoła, coś pięknego.
5. Coś nieodkrytego to sam musisz znaleźć, żeby takie było ;) A tak serio to strasznie podobały mi się głęboko ukryte wodospady Charavgi, o których można poczytać tutaj: http://vanhelsing.bikestats.pl/index.php?did=203837 ( Warto iść do końca szlakiem, coś niesamowitego )
Poza tym bardzo podobały mi się Saloniki, zwłaszcza nocne życie. No i droga wzdłuż wybrzeża z Aten do Koryntu. Patra tez bardzo ładne miasto, ale tak jak pisałem najładniej jest na południu :)

No pięknie w tym Charavgi.Problem tylko gdzie to jest.W jakiej czesci Grecjii.Bo na mapach Google wyskakuje mi Charavgi Kozani,Delwinaki i jeszcze ze 4 inne.Tak czy siak chciałbym to zobaczyc,bo naprawdę cudne miejsce.Gdybys mógł tylko okreslic w przybliżeniu w jakiej częsci Grecjii to cudo natury się znajduje..Cos podobnego namierzyłem koło Lamii,niedaleko bitwy pod Termopilami na Googlach.Dzięki za odpowiedzi

Ps.Namierzyłem.Peloponez,trzeci palec od lewej.Zdjęcia na Googlach ,i Twoje oczywiscie zwalają z nóg.W takim razie odpuszczam sobie Halkidiki,bo tam chciałem poszperac.

Offline Mężczyzna van

Grecja 2009
« 22 Sty 2011, 12:54 »
Raczej pierwszy palec od "lewej" ( zachodu ).
Charavgi znajdują się na drodze pomiędzy Pylos a Messini, trochę na południe od tej trasy.
Tutaj moja trasa z 2009 roku:
http://www.bikemap.net/route/389481

archimedes55

• Gość
Grecja 2009
« 22 Sty 2011, 19:02 »
Mam pytanie do wszystkich na tej stronie.Waszym zdaniem która trasa będzie lepsza.Z Verii do Kalabaki(Meteory)Ta przez góry,trasą e90(egnatia)czy nad morzem,przez Keterini,Litochoro,Larissę?Czy ktos jechał już tymi trasami?

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Grecja 2009
« 22 Sty 2011, 19:40 »
Ta będzie lepsza, którą Ty sobie wymyślisz w długie zimowe wieczory i wprowadzisz w czyn w długie upalne dni :D

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Grecja 2009
« 22 Sty 2011, 19:44 »
Wiem, czepiam się, ale przestań dawać "
" na końcu każdego swojego posta, ok?

Tagi: grecja 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat