Autor Wątek: Jawol  (Przeczytany 7265 razy)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Odp: Jawol
« 19 Lip 2017, 22:44 »
A co ma spec do suportu? Tak w ogóle, to jaki to?

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 19 Lip 2017, 22:49 »
No chyba ktoś w Specu wybierał te podzespoły? Choć nie zdziwiłbym się jakby sami produkowali/firmowali, podobnie jak piasty. Suport jest anonimowy, nie informuje o swoim pochodzeniu.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 20 Lip 2017, 00:19 »
Ale jaki typ - HT2 czy inny wynalazek? Korba jak się zwie?

Lepsze podzespoły to idą dopiero do rowerów >1500e. Chociaż lepsze nie znaczy od razu trwalsze, Dura Ace nie wytrzyma podróżowania... Naprawdę wytrzymałe części (SKF, Chris King, itp) to tylko w manufakturach. I to za grube $$$...

W niższych leci niska albo średnia półka, ale wydaje mi się że suport wzięli po prostu od producenta korby.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 20 Lip 2017, 00:33 »
Wygląda jak HT2, korba no-name. Ależ oni syf pchają do tych rowerów. I pomyśleć, że normalnie sprzedają go za 6k PLN :/

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 20 Lip 2017, 01:13 »
Wszędzie piszą że podstawowy AWOL ma korbę Sora, a więc standardowe shimanowski support HT2. To norma, nie powinien wytrzymać więcej niż 4-5000km....  8)

Tu masz tani i lepszy zamiennik.

Tylko szybciorem, to dobra okazja i zaraz pewnie zniknie.

I jak zakładasz, skręć czarnym kapslem łożyska jak najlżej, byle nie było tylko ruchu na korbie - dłużej posłuży.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 20 Lip 2017, 01:17 »
Dzięki. Już zamówiłem Deore. Zajeździmy, zobaczymy ;)

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 20 Lip 2017, 01:42 »
Suport Deore bedzie za szeroki do Sory... upewnij sie dokladnie co masz.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 20 Lip 2017, 02:09 »
W jakim sensie za szeroki? Pasuje do muf 68 i 73mm. Czy jeszcze jakiś wymiar ma znaczenie?

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 20 Lip 2017, 08:52 »
Od razu pytanie techniczne: korbę na początku wystukałem młotkiem, wyciągnąłem prawie do końca, ale lewy koniec osi nie chce mi po dobroci wyjść z prawej miski. Co dalej? Części zamiennych na razie nie mam, więc nie próbowałem na siłę ;)

Też byłem nieco zdziwiony, gdy zmieniałem korbę i suport z FSA na Shimano. W FSA wszystko wchodziło bez problemów, a podczas montażu Shimano musiałem użyć młotka, bo było ciasno właśnie. Przed MP robiłem małe czyszczenie suportu i znów musiałem postukać przy demontażu/ montażu.

Wygląda na to, że wszystko działa. Obecnie jeżdżę na korbie i wkładzie suportu grupy Tiagra.

Niefajnie że w nowym rowerze dzieją się takie reczy... człowiek wydaje kupę kasy i liczy że przynajmniej przez jakiś czas pojeździ ze spokojną głową, a tu takie cyrki.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 20 Lip 2017, 10:32 »
W jakim sensie za szeroki? Pasuje do muf 68 i 73mm. Czy jeszcze jakiś wymiar ma znaczenie?

Supporty MTB mają nieco szersze miski niż drogowe. Do ramy podpasują, do korby już nie.

Inna sprawa że różnica jest mała, ale czeka cię kombinowanie z podkładkami albo problemy z dociśnięciem łożysk... no jednym słowem optymalnie nie będzie.

ROAD cups extend 11 mm beyond the frame, while MTB Cups only 10,2 mm. This means that you can make it work, but have to use different than standard spacers.

For example, on an MTB with a 73 mm shell, normally you woulde use one 2,5 mm spacer. But with ROAD cups, you would need to reduce it to 0,9 mm (2,5-2x0,8), say 1 mm. However, your chain line moves by 0,8 mm to the left, as does th whole crankset, which makes it a little off center.

For most peaople it may not be noticeable, however note that assembly may be tricky.

http://forums.mtbr.com/drivetrain-shifters-derailleurs-cranks/replacing-shimano-mtb-ht-ii-bottom-bracket-shimano-road-ht-ii-bottom-bracket-631877.html

Sprawdź jaką konkretnie masz korbę, czy MTB czy drogową (pokaż zdjęcia może?) i jeśli tą drugą, lepiej kup Ultegrę a Deore odsprzedaj albo zostaw na inny rower.

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 20 Lip 2017, 10:47 »
Skąd ja to znam. W Roninie ciągle coś dłubalem, poprawiałem. Z HT2 tez przejścia miałem, accent bb-ex-pro miał podejść bez problemów, ale nie poszedł i musiałem kombinować z podkładkami.
W Pigu postawiłem na rozwiązania sprawdzone i trwałe. Zamiast dłubać jeżdżę ;)
Do nowości podchodzę z dużo większą rezerwą.
#Steel is Real

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 20 Lip 2017, 12:11 »
Ale przeciez HT2 to juz stare i sprawdzone rozwiązanie,  o ile się trzymasz standardów. No raczej nie tak trwałe jak kwadrat, ale ujdzie :-)

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 20 Lip 2017, 13:24 »
Odnośnie nowości, stwierdziłem ogólnie, nie miałem w zamyśle jedynie HTII.
Jak juz przy HTII jesteśmy, po przejściu na kwadrat pogorszenia sztywności nie zauważyłem. Z moich skromnych doświadczeń wynika, że większy wpływ ma konstrukcja węzła suportowego ramy niż sam rodzaj suportu.
#Steel is Real

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 20 Lip 2017, 14:21 »
No i święta racja, zawsze wkładałem gięcie suportu między bajki. Ramiona korby potrafią się skręcać, rama bujać przy suporcie, ale taka krótka rurka?

Jakbym nie miał lekkich ramion HT2 105 to bym sobie czegoś ładnego poszukał na kwadrat, bo trwalszy i można znaleźć porównywalny wagowo.

blondas

• Gość
« 20 Lip 2017, 17:59 »
Po prawdzie cała różnica pomiędzy suportem do szosy, a mtb to oslona osi korby, ta z tworzywa wewnatrz. Jest 5 mm węższa. Wystarczy użyć starej.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum