Autor Wątek: Priwiet!  (Przeczytany 2497 razy)

Calkiem fajny

• Gość
Priwiet!
« 29 Gru 2009, 13:03 »
...
« Ostatnia zmiana: 27 Kwi 2012, 22:39 Calkiem fajny »

Offline Juliusz

• Miasto: Płock/Poznań
  • Na forum od: 16.03.2008
Priwiet!
« 29 Gru 2009, 13:17 »
Witam ziomka  :D !

Jak długo jeździsz? Jakieś wyprawy w planach, jest już konkretny cel?  :wink:
"Stop fearing. Stop panicking. Turn off your TV. Start thinking." N.B.

Offline Juliusz

Priwiet!
« 29 Gru 2009, 15:46 »
Cytat: "Calkiem fajny"
W planach mam:
- Pragę
lub jeśli uda mi się wziąć jednorazowo więcej urlopu
- Wilno, Tallin, Rygę.

Akurat tak się składa, że na pierwszej z dwóch wypraw odwiedziłem Pragę (która zresztą mnie nie zachwyciła  :roll: ), Wiedeń i Budapeszt (polecam!), a na drugiej Wilno, Tallin (jedno z piękniejszych miast w których byłem  :D ) i Rygę.

Czechy są ciekawsze pod względem widoków (góry), zabytków (zamki), jednak zdecydowanie bardziej wymagające fizycznie.

Wyjazd do krajów nadbałtyckich był bardziej swojski, spokojniejszy...  ale obfitował we więcej nudniejszych etapów (lasy, pola, laaasy, pola, lasy, pola.... :lol:). Gdybym właśnie tam wybrał się na pierwszą wyprawę, nie wiem czy byłbym tak spragniony kolejnej... było fajnie, ale inaczej  :) .

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Priwiet!
« 29 Gru 2009, 15:55 »
No to straszna nuda na tej Litwie : lasy,pola,lasy,pola....
Nie ma to jak  Czechy : góra,dół, góra, dół... :D
Witaj na forum Całkiem fajny :D

Offline Juliusz

Priwiet!
« 29 Gru 2009, 16:09 »
Ehh..  transatlantyk, nie chciałem zostać źle zrozumianym...  zresztą, bardzo lubię las  :D .  No i nie wyłącznie o Litwę mi chodziło.

Nie zmienia to faktu, że od Wilna na północ, aż do jeziora Pejpus nie za wiele ciekawego się działo   :P  .

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Priwiet!
« 29 Gru 2009, 16:15 »
witamy na forum! nie musiałbyś się zapłakiwać od razu... może warto pomyśleć jak część z tego za czym miałbyś płakać zabrać ze sobą na wyprawę ? :)

Juliusz, Wiedeń Ci się podobał bardziej od Pragi ? łeee.... :P ja nie lubię niemieckich miast żadnych chyba...  :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
Priwiet!
« 29 Gru 2009, 16:29 »
Juliuszu - myślę, że zrozumiałem Cię bardzo dobrze. Ale trafiła się okazja do gry słów, do żartu, niezbyt chyba złośliwego... :D

Offline Juliusz

Priwiet!
« 29 Gru 2009, 16:46 »
Tak, Wiedeń bardziej podobał mi się od Pragi  :). W sumie miasto obejrzeliśmy tylko przejazdem (Rynek staromiejski, Most Karola, Hradczany). Maćka oszukano w kantorze, nie podobało mi się sprzedawanie ruskich czapek i matrioszek w samym centrum (Czeskie dziedzictwo narodowe?  :lol: ). Do tego od groma turystów, duży ruch uliczny. A po za centrum brzydkie blokowiska. Hmm.. było to pierwsze miasto do którego wjechaliśmy z pełnym obciążeniem (tego błędu już nie popełniliśmy w Budapeszcie, gdzie rowery zostawiliśmy na kempingu, a do centrum pojechaliśmy komunikacją miejską).

Do Pragi z chęcią pojechałbym na spokojnie, najlepiej jesienią  :) .

A co do Wiednia.... wspaniały podjazd na Kahlenberg skąd rozciąga się widok na całe miasto, następnie przejechaliśmy koło domu Beethovena, dalej ciekawe centrum - katedra Św. Szczepana, wizyta w muzeum techniki, hundertwasserhaus, obejrzeliśmy też finał ME Niemcy - Hiszpania w miasteczku kibiców :D (razem z Niemcami przy jednym stoliku  :mrgreen:  ) , a później spontaniczny nocleg na wyspie na Dunaju... dookoła porządni, lecz życzliwi Austriacy, brak problemów z nawigacją po mieście....

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Priwiet!
« 29 Gru 2009, 16:56 »
Cześć :D
Cytat: "Waxmund"
Juliusz, Wiedeń Ci się podobał bardziej od Pragi ? łeee.... :P ja nie lubię niemieckich miast żadnych chyba... :P

A czemuż to? Czy tylko dlatego, że niemieckie, czy może jest jakiś bardziej racjonalna przyczyna tej niechęci?
Dla mnie, tak jak i dla Juliusza: Praga jest miastem zbyt obfitym w turystów, tłocznym, dość nieprzyjaznym dla rowerzystów i rządnym moich pieniędzy (prócz wszędzie wystawianych pamiątkowych matrioszek (!) i czapek uszatek zostałem też oszukany przy wymianie waluty). Praga w moim odczuciu nieporównywalna z Wiedniem... Choć pieszo byłaby dość ciekawa. Do Czech, jako krainy mam sentyment :wink:
Na pierwszą wielodniową wyprawę polecam jak najbardziej Takie klimatowe kraje jak Słowacja, czy chociaż Czechy. Pozdrawiam
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
Priwiet!
« 29 Gru 2009, 17:01 »
Akurat mam możliwość porównania i przyznam, że na mnie zdecydowanie Wiedeń zrobił lepsze wrażenie. Bardziej wielkomiejski, rozmachu trochę więcej, więcej klasy.
Takie były moje odczucia :D

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Priwiet!
« 29 Gru 2009, 18:39 »
witamy witamy !
… why so serious ?

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Priwiet!
« 29 Gru 2009, 19:27 »
Mi też Praga nie przypadła do gustu, chociaż w sumie to widziałem tylko kawałeczek przedmieść będąc na koncercie w marcu, więc w Pradze tak na prawdę nie byłem ;)

Witaj!

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Priwiet!
« 30 Gru 2009, 00:31 »
Calkiem fajny, ale po co ściemniać? Oczywiście to są tylko nasze subiektywne odczucia, które na pewno nie mają na celu Cię zniechęcić i bardzo dobrze, że tak się nie stało :wink:
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
Priwiet!
« 30 Gru 2009, 07:33 »
A teraz po prostu masz tam jechać i sprawdzić osobiście :D

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Priwiet!
« 30 Gru 2009, 10:43 »
Marek Transatlantyk to nasz taki Wańkowicz forum :-)
… why so serious ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum