Autor Wątek: Sztywność ramy "męskiej" vs "unisex" czyli "unisex" do sakwiarstwa  (Przeczytany 3419 razy)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Niektóre wolą brzydala

Coś w tym musi być....  8)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Z Bruksem wygląda jeszcze gorzej (Trek, nie Ewa).
Proszę przekazać Ewie, że nie musi się otaczać brzydkimi rowerami, żeby dobrze wyglądać. Nie musi szukać aż takich kontrastów :)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Dzieki chłopaki, wygląda na to że szykuje się nam nowa maszyna  ;D

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

1 celny rzut okiem i już wiesz, wiesz to już, wiesz na pewno: Ewa warta jest przynajmniej kilku nowych maszyn na 1x (italiańskich lub brytyjskich bez dawes'a).
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna RS

... Ogólnie ok, ale zwróciła uwagę na zbyt sportową sylwetkę...
Może to wynikać z przyzwyczajenia do ociężałej Gazeli i dyrektorskiej pozycji na niej.
Jak córka poczuje między nogami lekką, zrywną i posłuszną maszynę (mam na myśli rower), to z czasem może zmienić zdanie i wtedy dobrze mieć już ramę, która nie będzie ograniczać.
Opcji jest sporo - regulowany mostek, kierownica motylek itd.
Nie wyjaśniono skąd się wzięły rozmyślania o damskiej ramie. Jeśli chodzi o możliwość jazdy w spódnicach, to tego chyba nie przeskoczymy, ale jeżeli problemem jest brak wizualnej lekkości i polotu w dużych, męskich ramach, to można spróbować (oprócz wyszukania ramy stosunkowo niskiej i długiej) pomyśleć o ramie rozmiar mniejszej i dodaniu dłuższego mostka i ew, sztycy z offsetem.
Rower stanie się wtedy bardziej kobiecy bez utraty sztywności.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
... Ogólnie ok, ale zwróciła uwagę na zbyt sportową sylwetkę...
Może to wynikać z przyzwyczajenia do ociężałej Gazeli i dyrektorskiej pozycji na niej.
Jak córka poczuje między nogami lekką, zrywną i posłuszną maszynę (mam na myśli rower), to z czasem może zmienić zdanie i wtedy dobrze mieć już ramę, która nie będzie ograniczać.
Opcji jest sporo - regulowany mostek, kierownica motylek itd.
Nie wyjaśniono skąd się wzięły rozmyślania o damskiej ramie. Jeśli chodzi o możliwość jazdy w spódnicach, to tego chyba nie przeskoczymy, ale jeżeli problemem jest brak wizualnej lekkości i polotu w dużych, męskich ramach, to można spróbować (oprócz wyszukania ramy stosunkowo niskiej i długiej) pomyśleć o ramie rozmiar mniejszej i dodaniu dłuższego mostka i ew, sztycy z offsetem.
Rower stanie się wtedy bardziej kobiecy bez utraty sztywności.
Przyzwyczajenie drugą naturą. Może i tak być. Rama damska nie wiąże się z sukienką (zresztą Gazella zostaje w garażu :) Raczej też ze stereotypem.  Jest już akceptacja na męską ramę z obniżona linią górnej rury. Na mniejszą ramę się nie piszę. Ze swoich doświadczeń uważam, ze na dłuższą metę to kiepski pomysł. Ja przy 182 cm czuję się świetnie na Koga 57cm. Córka też nie narzekała jak raz czy dwa się przejechała. Wzrostu ma koło 180 cm ale długość nogi taka jak ja. Optymalna zatem rama dla niej to pewnie 21" - 22".

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Looknij może na takie coś https://www.bike-discount.de/en/buy/cube-access-wls-sl-27.5-frame-bermudablue-n-kiwi-580451/wg_id-9001
Niezła myśl. Zapodam małej dla burzy mózgów. Taka ramka na 29" może być fajna sprawa. Z ram MTB wymyśliłem właśnie Cuba (znów ta firma - ramy CMPT, są krytykowane za rekreacyjną geometrię) oraz Scott Aspect, tez dawany przykład jako rekreacyjnego w porównaniu do Scale.

Offline Mężczyzna RS

Tutaj to akurat 27, 5. Ale na 29 też się coś znajdzie. Leader Fox jest dość cięzki (podobnie giety), ale da się znaleźć ramę w rozmiarze 21 poniżej 2kg.
Tylko trzeba pamiętać, że oferta sztywnych widelców jest mocno ograniczona i dobrze byłoby zgrać te dwa elementy przed zakupem.

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
Dla mnie akurat wady geometrii ram Cube to zaleta ;)
Zapomniałem o jeszcze jednym - rozmiar. Ja mam 178cm wzrostu i Cube Acid 29 w rozmiarze 19 był dla mnie za wysoki - "sprzęt" dotykał górnej rurki. Długość natomiast bardzo ok.
Konieczna będzie przymiarka, Cuba akurat w Łodzi znajdziesz bez problemu.
« Ostatnia zmiana: 13 Mar 2017, 14:52 altharr »

Dla mnie akurat wady geometrii ram Cube to zaleta ;)
Dokładnie tak. stąd zwróciłem na nie uwagę. Do tego nie są cieniowane więc to też zaleta.

• Użytkownik forum
I można znaleźć bez pressfit i mają oczka do bagażnika i są tanie. Szkoda tylko że rozmiar mi nie pasował. 19 za duże 17 za małe,  18 tylko w 27.5cala.

I można znaleźć bez pressfit i mają oczka do bagażnika i są tanie. Szkoda tylko że rozmiar mi nie pasował. 19 za duże 17 za małe,  18 tylko w 27.5cala.
\
Tak oczka maja wszystkie. 19" na 29er będzie ok. Ubrać w błotniki i bagażnik i jest śmigacz. Pytanie tylko czy potrzebny jest przedni amor?

• Użytkownik forum
Możesz założyć widelec Force 29 lub mosso, kosztuje około 300pln. Set rama + widelec będzie ważył ok. 3kg

Możesz założyć widelec Force 29 lub mosso, kosztuje około 300pln. Set rama + widelec będzie ważył ok. 3kg
brak mocowania pod bagażnik - jeżeli już zmieniać.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum