Witajcie,
Skoro w temacie powitalnym się pojawiło, to czas ujawnić coś więcej.
Otóż zaplanowałem swoje pierwsze wakacje w 100% rowerowe wakacje na wyjazd na Litwę. Podróżuję sporo, ale rowerowo to dotychczas tylko krótsze dystanse, także to pierwsze starcie
Dlaczego Litwa? Jest blisko i byłem tam 10 lat temu
A tak serio, mimo wszystko mniej znany turystycznie kraj, a zdecydowanie warty odwiedzenia. Piękna przyroda, dużo lasów, a przede wszytskim jezior - kwestia idealnego odpoczynku
Z drugiej strony, chcę by wyprawa przebiegała pod hasłem "archeologia Litwy" (z racji wykształcenia
) i w takie miejsca planuję dotrzeć. W miejsca związane z dawnymi kulturami i epokami od paleolitu, neolitu, poprzez epokę brązu, żelaza oraz średniowiecza. Chciałbym odwiedzić miejsca eksploracji, muzea archeologiczne i archeologię w Wilnie.
Termin: czerwiec 2017
Trasa (planowana): wyjazd z Suwałk i poruszanie się na trasie Mariampol - Kowno - Kiejdany - Taurogi - Kłajpeda - Telsze - Możejki - Szawle - Birża - Poniewież - Uciana - Wilno - Druskienniki
Oczywiście nie będzie jazdy "jak po sznurku", ale częste zbaczanie z trasy by coś zobaczyć
Noclegi: Pola namiotowe / warmshowers / na dziko pod namiotem / u gospodarza
Wyżywienie: kuchnia polowa z ogromną ilością kwasu chlebowego
Koszty: niskie, ale bez przesadyzmu w żadną stronę, ani przesadne oszczędzanie, ani rozrzutność
Atrakcje: nie ukrywam, ze lubię zwiedzać i na pewno będę chciał pooglądac sporo, ale też wybrać się na kajaki, popływac w Bałtyku
Ilośc km dziennie: 60-100 nie jestem harpaganem i zdobywaczem km, zdecydowanie wolę na spokojnie poglądać, posiedzieć samemu lub z ludźmi i podumać nad światem, wyspać się itp.
A na sam koniec, gdyby ktoś się wybierał na Litwę/Łotwę/Estonię/Nordkapp w tym terminie, albo chciał się dołączyć na jakąś chwilę, całość to zapraszam do kontaktu.
Co jakiś czas będę nowe informacje zamieszczać, podobnie jak różnego rodzaju pytania do wątku. Stąd od razu mam prośbę do ludzi co byli, o wszelkie wskazówki co i jak, przydatne informacje co warto zobaczyć co nie, jakieś miejscówki polecane itp.