Autor Wątek: "Sport to zdrowie" - czyli o wpływie aktywności fizycznej na parametry organizmu  (Przeczytany 4510 razy)

Offline Mężczyzna mxdanish

• Kręcę bo lubiĘ
  • Miasto: Rumia
  • Na forum od: 10.03.2015
Problem mam też z hemoglobiną,  ciut poniżej normy. (...) Wygooglowałem, że pewnie brak żelaza,  którego mój organizm nie przyswaja. Za tydzień sprawdzę ale ... czuję na rowerze, że chyba jest lepiej. Biorę żelazo w tabletkach trzeci tydzień(...)
Z autopsji:
- żelazo w tabletkach jest ok ale przyswaja się długo i może być, że pierwszy wyraźny skok hemoglobony zanotujesz dopiero po 1-2 miesiącach
- najlepsza opcja (najefektywniejsza) jest B12 domięśniowo. Tylko na receptę. Po tym najszybciej zanotowałem poprawę. Skończyło się tak że przez 6 lat (8 miesięcy w roku) byłem kłuty w zadek codziennie na zmianę żelazo i B12. Dupa boli do dziś :/
- w przyswajalności żelaza pomaga kwas foliowy. W dawce małej jest dostępny bez recepty (zdaje się 5mg) a jak chcesz np 10-15mg to już na receptę ale problemu ze zdobyciem u lekarza nie ma. Powinny wystarczyć ostatnie badania krwi.

Z hemoglobiną jest taki problem, że dla sportowca wytrzymałościowego miło by było mieć wynik minimum 15-17 g/dl a dla normalnego człowieka 13-14 jest już akceptowalne. Dlatego lekarz widząc wynik 13,6 machnie ręką że w granicach normy przy czym Ty wiesz że dla Ciebie to za mało.
Ja miałem wiecznie 14 i było to wiecznie za mało i zawsze byłem kłuty :/
Pozdrawiam
Mariusz

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Nie lepiej jakoś naturalnie od tabletek? Jajka, pestki dyni, orzechy, słonecznik, kakao...

W temacie, to jak już ktoś pisał. Sport to zdrowie. Ultramaratony raczej nie ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna mxdanish

• Kręcę bo lubiĘ
  • Miasto: Rumia
  • Na forum od: 10.03.2015
Oczywiście że można, nawiązałem jednak do wcześniejszego komentarza odnośnie tabletek.
Jajka źródłem żelaza? Nie wiedziałem.
Podstawa to soja, fasola biała, ciecierzyca, brokuły, soczewica i pozostałe.
Prawa jest taka że nie każdy to lubi :) A tabletkę kupić i łyknąć jest łatwo ;)
Pozdrawiam
Mariusz

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum