Autor Wątek: Rowerowe okulary progresywne.  (Przeczytany 1718 razy)

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
Rowerowe okulary progresywne.
« 17 Mar 2017, 16:05 »
Zakładam nowy wątek bo nic nie znalazłem w temacie.

Od ubiegłego roku używam na rowerze okularów dwuogniskowych. Niby spoko, ale zastanawiam się nad czymś bardziej uniwersalnym.

Chodzi o wzrok więc cena nie jest najważniejsza. W granicach rozsądku oczywiście.

Ktoś używał na rowerze i zechciałby się podzieli doświadczeniem, to byłbym wdzięczny.
Oczywiście chodzi również o wskazanie stron gdzie takie okularki można kupić. Bo szukam, szukam a efekt mizerny.

Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Rowerowe okulary progresywne.
« 17 Mar 2017, 16:33 »
Używam i nie narzekam.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 17 Mar 2017, 16:43 »
Gotowego nic nie kupisz, najlepiej szukać u źródła- wizyta u dobrego optyka wskazana.
Dobierzesz oprawki, do nich dopasują odpowiednie szkła dwuogniskowe. 
Ja kupiłem dobre okulary p. słoneczne. Wymieniłem tylko na odpowiednie szkła. Musiałem wybierać okulary z nie za dużą krzywizną, ale jeszcze z tzw kształt "sportowy".
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

« 17 Mar 2017, 16:50 »
Używam i nie narzekam.
Napiszesz coś więcej?
Jakiej firmy, gdzie nabyłeś.

Mariusz dwuogniskowe mam.
Coś takiego dla zainteresowanych
https://www.swisseye.com/en/sports-glasses/details/product/flash-bifo

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 17 Mar 2017, 19:50 »
...

Szkła progresywne należy dobierać u dobrego optyka. To wyższa szkoła jazdy. Nie kupisz "gotowych" szkieł progresywnych. Rok temu spotkałem się z teorią, ze nie ma dobrysz szkieł progresywnych poniżej 1000 zł.
A swoją drogą to zauważyłem, ze w ostatnich dwóch latach zdecydowanie pogorszyła się jakość druku i używają coraz mniejszych czcionek. Widać taka tendencja teraz  8)

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 17 Mar 2017, 19:57 »
Napiszesz coś więcej?
Może za szybko odpisałem, ale nie używam na rowerze zwykłych okularów progresywnych, nie rowerowych.
Mam oprócz tego typowe okulary rowerowe z soczewkami korekcyjnymi, ale tylko jednoogniskowymi.

« 17 Mar 2017, 20:45 »
Szkła progresywne należy dobierać u dobrego optyka.

No właśnie, jeśli chciałbym dobre szkła to zaiss, swarovski.. i firm z Białorusi bym szukał.
Wiem, że zaiss poza szkłem bawi się w plastik. Używałem zerowych optycznie okularów z ich plastikami z oferty firmy giro. Kupiłbym ponownie tylko z potrzebną mi korektą.
Tego szukam.

« 17 Mar 2017, 21:02 »
Używałem zerowych optycznie okularów z ich plastikami z oferty firmy giro. Kupiłbym ponownie tylko z potrzebną mi korektą.
Tego szukam.
Teraz nie jestem pewien czy rozmawiamy o tym samym. Szkła korekcyjne a szkła progresywne to dwa różne światy. Ogólnie jak silnik dwusuwowy z Wartburga i Common Rail IV generacji. Szkłą progresywne to specjalnie szlifowane soczewki, gdzie wartość korekcji zmienia się liniowo (teoretycznie) w zależności od miejsca ("wysokości") patrzenia przez soczewkę. Fajny bajer, bardzo użyteczny, ale nie każdy jest w stanie go przyswoić. Na przeszkodzie stoi również akomodacja, na którą już nie ma rady a której czas rośnie wprost proporcjonalnie z doświadczeniem życiowym.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 17 Mar 2017, 21:25 »
Szkła progresywne należy dobierać u dobrego optyka.

No właśnie, jeśli chciałbym dobre szkła to zaiss, swarovski.. i firm z Białorusi bym szukał.
Wiem, że zaiss poza szkłem bawi się w plastik. Używałem zerowych optycznie okularów z ich plastikami z oferty firmy giro. Kupiłbym ponownie tylko z potrzebną mi korektą.
Tego szukam.
Już napisałem, po szkła z oprawkami do optyka. Dobierze odpowiednie, z polaryzacją, fotochromem, korektą, itp. Oczywiście nie do wszystkich opraw z przeciwsłonecznych, można dobrać szkła z korekcją.
A i pamiętaj, obecnie "szkło" w okularach to przeważnie tylko określenie, nazwa soczewki a nie określenie materiału z jakiego jest wykonana.
« Ostatnia zmiana: 17 Mar 2017, 21:41 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

« 17 Mar 2017, 21:32 »
Szkłą progresywne to specjalnie szlifowane soczewki, gdzie wartość korekcji zmienia się liniowo
Szukam okularów nie z szkłem, tylko z plastikiem progresywnym. Które po sezonie jazdy wywalamy.

« 17 Mar 2017, 22:28 »
To na 100% się nie zrozumieliśmy i nie chodzi o szkła (plastiki) progresywne a zwykłe korekcyjne.

Offline Mężczyzna alex62

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.01.2015
« 18 Lip 2017, 22:01 »
Mam od trzech lat okulary progresywne o w miarę szerokim kanale środkowym / dosyć ważne / . Natomiast gdybym miał dzisiaj wybierać to być może wziąłbym oprawy z firmy Solano ze względu na dosyć ciekawy patent z nakładką przeciwsłoneczną . Tzn. jest ona osobnym elementem nakładanym na okulary i trzymającym się za pomocą małych silnych magnesów . Dwóch moich znajomych jeździ w takich brylach i sobie chwalą .

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum