Autor Wątek: Krym 2017  (Przeczytany 1243 razy)

Offline Mężczyzna alamar

• Miasto: Slask
  • Na forum od: 13.03.2016
Krym 2017
« 18 Mar 2017, 18:46 »
Witam forumowiczów!

Mam zamiar wybrać się na Krym w czerwcu na ok. 3 tygodnie, rowerem z sakwami. Nie mam jeszcze dokładnego planu podroży ale chce zobaczyć na pewno głównie atrakcje półwyspu: Jałta, szczyt Aj-Petri, Teodozja, Jaskółcze gniazdo, góry Demerdzi, rezerwat Karadah.
Nocowanie głównie pod namiotem i sporadycznie w hostelach/prywatnych kwaterach.

Jak obecnie wygląda sprawa wjazdu na Krym? Pewnie wymagana jest wiza rosyjska ale czy można wjechać i wyjechać od strony ukraińskiej czy tylko przez Rosję?
Czy to prawda ze trzeba przy każdym noclegu uzyskać tzw. registracje i jest to dość kłopotliwe?
Jak obecnie wyglądają ceny na Krymie, na jaki budżet należy się nastawić?
Nie widzę świeżych relacji po 2014 (od czasu aneksji Krymu przez Rosję) roku wiec nie wiem czego się spodziewać.

Proszę o wszelkie uwagi, informacje i rady. Również jeśli chodzi o sam plan logistyczny, co jeszcze np. warto zobaczyć i odwiedzić podróżując po Krymie rowerem.
Będę wdzięczny za wszelkie porady.

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
Odp: Krym 2017
« 18 Mar 2017, 19:25 »
Od Ukrainy mogą wjeżdżać tylko Ukraińcy i Rosjanie a inni nie... Trzeba przez cieśninę Kerczeńską i Polacy są podobno dość obcesowo traktowani... Informacja od mojego znajomego, który ma na Krymie rodzinę oraz interesy i jeździ tam systematycznie...

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 18 Mar 2017, 19:30 »
Czy to prawda ze trzeba przy każdym noclegu uzyskać tzw. registracje i jest to dość kłopotliwe?

Nie wydaje mi się, obowiązek meldunkowy (dla krótkiego pobytu) zniesiono już lata temu i nie słyszałem o jego zaostrzeniu na Krymie.

Najświeższych wieści szukałbym raczej na tym forum:

http://www.rosjapl.info/forum/viewforum.php?f=22

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 18 Mar 2017, 19:35 »
Będąc na Krymie zwiedzałem również.
http://navtur.pl/place/show/2216,jaskinia-marmurowa
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bakczysaraj
oraz pobliskie https://pl.wikipedia.org/wiki/Czufut-Kale
W okolicach Jałty jest też kilka pałaców z ogrodami.
Po drodze z Jałty na przełęcz pod Aj Pietru jest też ładny wodospad.
W Sewastopolu była możliwość zwiedzania portu z pokładu pływającego po porcie stateczka.
« Ostatnia zmiana: 19 Mar 2017, 14:33 Karol »

Offline Mężczyzna alamar

« 18 Mar 2017, 23:56 »
Dzięki za informacje i linki do forum.
Wygląda na to, że droga przez Rosję (PL - Moskwa - Krym) zajmie pewnie ze dwie doby w jedną stronę (pociągi). Ewentualnie zostaje lot z Rosji na Krym, ale nie mam jeszcze doświadczenia w transporcie roweru samolotem.
Próbuję to ugryźć logistycznie, zakładając 3 tygodnie urlopu, jak najwięcej czasu chciałbym spędzić na Krymie.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 19 Mar 2017, 23:25 »
Nie wydaje mi się, obowiązek meldunkowy (dla krótkiego pobytu) zniesiono już lata temu i nie słyszałem o jego zaostrzeniu na Krymie.

Iwo ale ty piszesz o Rosji, nie Ukrainie. Od czasu włączenia Krymu do Rosji obowiązują tam rosyjskie przepisy, w tym registracja.

Jak byłem w Rosji to obowiązywały przepisy, że jeżeli przebywasz w Rosji dłużej niż 3 dni to musisz mieć registrację. Żeby ją zdobyć wszyscy twierdzili, że muszę nocować w określonym miejscu 3 dni. Ja nie mogłem na noclegach prywatnych i hotelach wymusić registracji, ale na granicy udało mi się wykpić od kary bo miałem rachunki z noclegów. Koledzy którzy rachunki wyrzucili po 3h targowania musieli zapłacić karę z tego co pamiętam 30 czy 50 USD. Zaczęło się od 100USD.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 19 Mar 2017, 23:52 »
Jak byłem w Rosji to obowiązywały przepisy, że jeżeli przebywasz w Rosji dłużej niż 3 dni to musisz mieć registrację.

Kiedy to było? Przepisy meldunkowe od paru lat sa złagodzone, rejestracja jest konieczna przy przekroczeniu bodajże 3 dni pobytu w tym samym miejscu, w praktyce nikt tego ci nie udowodni, a na granicy tego nie sprawdzają. Ja nic nie miałem i mnie o to nie pytali (w 2012 i 2015).

Offline Mężczyzna alamar

« 20 Mar 2017, 23:13 »
Mam nadzieje, ze te przepisy odnosnie registracji/meldunku faktycznie sa martwe. Ale wiadomo jak to na wschodzie, jak trafisz na sluzbiste to sie doczepia do wszystkiego aby wycisnac z czlowieka ostatni grosz na lapowke.
W moim przypadku to moga byc max 3 lub 4 noclegi i to po jednym dniu w danym miejscu, a reszta pod namiotami.

Czy w ogole ktos z forumowiczow ostatnio (po 2014) wybral sie na Krym z plecakiem lub rowerem i wie jak wygladaja obecnie realia?

Offline Mężczyzna wjck

• Miasto: Grodzisk Maz.
  • Na forum od: 09.01.2013
« 21 Mar 2017, 08:41 »
Z tym samym paszportem już chyba potem nie wjedziesz na Ukrainę, tzn. mając w nim kerczeńskie pieczątki

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 21 Mar 2017, 10:07 »
A to w Kerczu dają pieczątki?

Offline Mężczyzna wjck

• Miasto: Grodzisk Maz.
  • Na forum od: 09.01.2013
« 21 Mar 2017, 11:45 »
Sorry, zapomniałem że to wszak już FR