Autor Wątek: Wyprawówka z kołami 26" i barankiem  (Przeczytany 4301 razy)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Ramy opisywane jako 27+ pod dyski, na przykład Genesis Longitude, poradzą sobie z kołami od 26 do 29, ale pod warunkiem ze na 26 będziesz miała naprawdę szeroki kapeć - inaczej można zahaczać pedałami o ziemię. Wysokości supportu się nie przeskoczy że tak powiem :)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
nie odebrałem tej treści cinka w ten sposób.

Chyba bardziej w tą stronę: jestem za niski abym mógł jeździć na kołach 28 cali ramy tego producenta w tym modelu.

więc najpierw się zmierz, długość nogi do krocza, wzrost itp. aby dojść do pewnego schematu. Np. rama nie może być wyższa niż np. 50 cm od ziemi na kołach stojąca, bo inaczej haczysz kroczem. Nie może być za długa bo nie sięgniesz rękami.. itd.

W moim przypadku mogę jeździć na kołach 26-29 cali niezależnie od materiału ramy wtedy gdy wysokość ramy nie powoduje haczenia kroczem. W moim przypadku od 16,5 do 18 cali w zależności od kół i długości ramy.
Więc jak pisze Cinek, jeżeli faktycznie dany model ramy firmy Surly zaczyna się od 56 cm dla kół 28 cali to też nie wsiadłbym na taki rower.

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Uparcie trwałem przy koncepcji hamulców obręczowych, zdecydowałem się na mini-Vki od Tektro.

A da się do nich jakieś sensowne gumy założyć, np 1,6"?

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
  • Na forum od: 04.02.2014
Tak, wchodziło mi tam bez problemu 1.6 Schwalbe.

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
I co Wax, złożyłeś już Pokraka?  ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum