Autor Wątek: Bagażnik samochodowy na hak  (Przeczytany 78675 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Bagażnik samochodowy na hak
« 4 Wrz 2017, 17:15 »
Co do bagażników to nie wiem, ale w przypadku przyczep, te z wtyczką 6 pin, wyprodukowane przed przepisami, żadnych zmian nie wymagają.
Bagażnik daty produkcji wybitej nie ma, więc nie wiadomo jak jest stary, może być starszy niż 13 pinowy wymóg. Efektywnie przepis martwy. Do dzisiaj montuje się w samochodach wiązki 6 pin, a hak w takim zestawie homologacje posiada.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna insect

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 15.04.2012
« 5 Wrz 2017, 09:19 »
Pewnie jak policjant się będzie chciał przyczepić to się przyczepi. W przypadku sprzedawania starych modeli bagażników pewnie da się jeszcze wytłumaczyć z tego oświetlenia ale jeśli bagażnik jest wprowadzony do produkcji po zmianie przepisów a i tak nie ma wymaganego oświetlenia to może być ciężko z tłumaczeniami.
Tak czy siak kupując nowy wolę już od razu spełniać formalne wymagania.

Bardzo fajnie wyglądają bagażniki interpack.
http://www.interpack.eu/product-pol-5683-Inter-Pack-Spider-2-bagaznik-rowerowy-na-hak.html

Ktoś coś takiego widział na żywo? Warte ceny czy lepiej kupić jakiś tańszy z allegro?

Niektóre bagazniki podają max ciężar jako 2x15kg, a mój rower niestety waży więcej niż 15, rower żony też. Boję się że przy takim obciążeniu zacznie bujać bagażnikiem na boki przy gwałtownych manewrach.

• blog podróżniczy
« 5 Wrz 2017, 09:26 »
Niektóre bagazniki podają max ciężar jako 2x15kg, a mój rower niestety waży więcej niż 15, rower żony też. Boję się że przy takim obciążeniu zacznie bujać bagażnikiem na boki przy gwałtownych manewrach.
To kwestia maksymalnego nacisku na hak, który zwykle jest określony jako maks 75kg. Czyli masa rowerów i bagażnika nie może go przekroczyć.

Ja bym kompletnie olał wymóg tylnego światła. Nie jest to w jakimkolwiek stopniu istotne.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 5 Wrz 2017, 10:09 »
ja bym nie olewał. W końcu Twój rower z tyłu  jedzie i jakiś mało spostrzegawczy kierowca nie zauważy kierunkowskazu lub światła stopu bo zakryje je koło itp. i może być po Twoim rowerze.
Co z tego, że całego tyłu dokładnie nie zasłania rower, ale kilka rowerów to już loteria z tymi światłami. Co z tego też, że ten co najedzie jest winny skoro Ty masz problem.

Offline Mężczyzna DiDżej

• Na forum od: 14.10.2013
« 5 Wrz 2017, 10:15 »
To kwestia maksymalnego nacisku na hak, który zwykle jest określony jako maks 75kg. Czyli masa rowerów i bagażnika nie może go przekroczyć.

Ja bym kompletnie olał wymóg tylnego światła. Nie jest to w jakimkolwiek stopniu istotne.

Nie jestem pewien czy zapis max ciężar 2x15kg ma duży związek z kwestią maksymalnego nacisku na hak określanego jako 75kg. Ja mam bagażnik na 3 rowery i z tego co pamiętam to chyba mam zapisane, że max. 50kg. Zapis ten może mieć chyba jednak bardziej związek z wytrzymałością zaczepu kulowego. To taka moja intuicja. Hak mam standardowy, czyli nacisk pewnie też 75kg.

Zgadzam się, że dodatkowe lampki to bym olał (cofania i p. mgielne). Jak już policjant bardzo będzie chciał się przyczepić do bagażnika to wystarczy, że zapyta o tablicę rejestracyjną i pole do popisu (sic! :-)) będzie miał spore. Chyba, że w tej kwestii coś się zmieniło.
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 5 Wrz 2017, 11:27 »
Jak już policjant bardzo będzie chciał się przyczepić do bagażnika to wystarczy, że zapyta o tablicę rejestracyjną i pole do popisu (sic! :-)) będzie miał spore. Chyba, że w tej kwestii coś się zmieniło.
Zmieniło. Prawie 2 lata temu :)

Offline Mężczyzna DiDżej

• Na forum od: 14.10.2013
« 5 Wrz 2017, 11:32 »
Zmieniło. Prawie 2 lata temu :)
No masz rację.  :D Tak mi się wydawało, że gdzieś dzwonią tylko nie wiedziałem w którym ...  ;D
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

• blog podróżniczy
« 5 Wrz 2017, 11:46 »
ja bym nie olewał. W końcu Twój rower z tyłu  jedzie i jakiś mało spostrzegawczy kierowca nie zauważy kierunkowskazu lub światła stopu bo zakryje je koło itp. i może być po Twoim rowerze.
Co z tego, że całego tyłu dokładnie nie zasłania rower, ale kilka rowerów to już loteria z tymi światłami. Co z tego też, że ten co najedzie jest winny skoro Ty masz problem.
To tylko wsteczne. Do niedawna nawet bagażówki nie miały tego światła. Jak pierdyknę kogoś na wstecznym, to raczej moja wina :)
Przeciwmgielne jest w złączu 6 pinowym.

Offline EASYRIDER77

« 5 Wrz 2017, 12:00 »
pisałem i mialem na myśli zwykłe światła, tzn. pozycyjne i kierunkowskazy. Bo  chyba o nich mowa?

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 5 Wrz 2017, 12:18 »
dodatkowe lampki to bym olał (cofania i p. mgielne).

Tego drugiego przede wszystkim bym nie olewał. Rzadko używane, mega istotne.

• blog podróżniczy
« 5 Wrz 2017, 12:44 »
pisałem i mialem na myśli zwykłe światła, tzn. pozycyjne i kierunkowskazy. Bo  chyba o nich mowa?
Nie. Mowa o różnicy we wtyczce 6 i 13 pinowej. (w 6 pinowej nie ma wyprowadzenia światła wstecznego i jeszcze kilku już zupełnie nieistotnych rzeczy)

Uchwyty na hak kiedyś występowały bez świateł, ale w przypadku zasłaniania świateł samochodu montowało się dodatkową listwę z lampami. Mam gdzieś taki na strychu, ale w sprzedaży to już dawno takich wynalazków nie widziałem.

Offline EASYRIDER77

« 5 Wrz 2017, 12:59 »
aha, to przepraszam.

Offline Mężczyzna insect

« 5 Wrz 2017, 14:03 »
Wtyczkę w samochodzie mam 13 pin wiec tak czy siak będę brać ze wstecznymi. Szkoda kupując coś nowego od razu się wkopywać w dodatkowe ryzyko mandatów. Z resztą z założenia nie będę tego bagażnika używać tylko po Polsce a kto wie jakie wymagania i kontrole mają w innych krajach.

Ktoś coś wie o tych bagażnikach interpack?
Gdzieś czytałem że niektóre rozwiązania mają nawet lepsze niż wszędzie wychwalane THULE.
Np. potrafią się ładnie skaładać i nie zajmować potem połowy mieszkania.
Tak robi to interpack spider 2, koszt ok. 1,3k

Jest też tańsza wersja Viking 2, ale tam właśnie podają 2x15kg a nie 2x30kg.
Skoro jeden producent dla dwóch bardzo podobnych bagaznikow podaje tak rozne wartości to chyba jest coś na rzeczy. Moze te listwy na koła, albo mocowanie do ramy jest mocniejsze?

Offline Mężczyzna insect

« 3 Paź 2017, 09:21 »
Kupiłem ten bagażnik i objechałem na Istrię z dwoma rowerami.
W czasie jazdy bagażnik był bardzo stabilny, prędkości do 170km/h nie robiły na nim wrażenia (niestety opory powietrza mocno wzrosły i samochód połykał wtedy benzynę jak szalony).

Jakby ktoś kupował podobny sprzęt to radzę przymierzyć przed kupnem bo u mnie się okazało, że nie jestem w stanie otworzyć klapy z zamontowanym bagażnikiem :/ Klapa zahacza o zaczep na haku i o rączkę do podnoszenia bagażnika. Brakuje mniej niż 1cm :( Będę musiał coś pokombinować z obniżeniem haka.
Do bagaży dostawaliśmy się od środka co było mocno upierdliwe.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 3 Paź 2017, 11:02 »
Kupiłeś bagażnik nie odchylany?
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum