Autor Wątek: Bagażnik samochodowy na hak  (Przeczytany 78699 razy)

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
Odp: Bagażnik samochodowy na hak
« 3 Paź 2017, 11:18 »
Jakby ktoś kupował podobny sprzęt to radzę przymierzyć przed kupnem bo u mnie się okazało, że nie jestem w stanie otworzyć klapy z zamontowanym bagażnikiem :/

A nie mówiłem ? :wink:
A jak już się zdecydujesz na wyższą półkę, to sprawdź czy pomimo uchylanej platformy możesz otworzyć klapę bagażnika. W niektórych autach z pionową, nisko schodzącą klapą zwykłe uchylanie może nie wystarczyć i trzeba brać modele z odsuwaną platformą

Offline Mężczyzna insect

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 15.04.2012
« 4 Paź 2017, 11:52 »
Kupiłeś bagażnik nie odchylany?

Właśnie uchylany kupiłem tylko przez zbyt wysoko położony hak klapy nie da się otworzyć.

A nie mówiłem ? :wink:

No niestety przez neta w końcu kupiłem bo się dało dwie stówki taniej i jakoś tak wyszło bez przymiarek. Samochód to Astra G kombi więc popularny i wygląda standardowo, a tu zonk.

Będzie cała zima na pokombinowanie w tym hakiem :)

Offline Mężczyzna siendziaty

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 04.02.2014
« 4 Paź 2017, 21:55 »
W sierpniu kupiłem inter pack trio. Sprzedawca zapewniał, że przy moim haku i samochodzie (307 sw) spokojnie uda się otworzyć bagażnik. No nie do końca tak spokojnie. Jednak otworzyć się da: odkręcam "wajchę odchylacza" i zaczynam odchylać i równocześnie otwierać bagażnik. Ze dwa razy obiłem pedałem bagażnik, ale technika opanowana.

Bagażnik kosztował niecałe osiem stów. Przejechane prawie 2 tyś. km. Bez zarzutów. Thule jest lżejszy, łatwiej się montuje, lepsze światła i zaczepy kół. Wzrost spalania marginalny, ale to już pewnie zależy od konkretnego samochodu.

Offline Mężczyzna jorisvoorn

• Miasto: Rypin
  • Na forum od: 03.05.2016
« 7 Mar 2019, 21:40 »

Witam,
potrzebuje jakiś budżetowy bagażnik na hak, z czasem kupie coś solidniejszego ale na tę chwilę potrzebuje coś tańszego i wytrzymałego. Co sądzicie o takim bagażniku:

https://www.decathlon.pl/baganik-samochodowy-na-rower-na-hak-xpress-2r-id_8176983.html

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
« 7 Mar 2019, 21:49 »
Amos tytan 2.
Przejechałem z nim ponad 10tys km w każdych możliwych  warunkach pogodowych i dalej działa. Stosunek jakości do ceny dla mnie genialny. Polecam
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 2 Lip 2020, 15:37 »
Cześć,

W temacie bagażników w formie platformy na hak - w moim przypadku Thule Velocompact 926 z dostawką na 4 rower. Czy ktoś z Was stosuje pokrowce na rowery by podczas jazdy autem w deszczowych warunkach nie pobrudzić rowerów?

Zastanawiałem się nad Bike Cover 4 Brunner, ale ze sklepu odpisali mi, że nie będzie pasował i że nie ma pokrowców pod Thule Velocompact 926. Czy to faktycznie musi być jakoś konkretnie spasowane?

Rozumiem, że pokrowce do bagażników na kampery odpadają bo one zachodzą pod platformę i w moim przypadku zasłoniłyby tablicę rejestracyjną oraz światła, ale takie zwykłe pokrowce nakładane od góry powinny być ok...

Jakie macie z tym doświadczenia?
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 2 Lip 2020, 15:45 »
Czy ktoś z Was stosuje pokrowce na rowery by podczas jazdy autem w deszczowych warunkach nie pobrudzić rowerów?
Między innymi po to jest bagażnik na hak, aby nie brudzić samochodu rowerami :D

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Felek

« 3 Lip 2020, 08:23 »
Czy ktoś z Was stosuje pokrowce na rowery by podczas jazdy autem w deszczowych warunkach nie pobrudzić rowerów?
Między innymi po to jest bagażnik na hak, aby nie brudzić samochodu rowerami :D

Auto się nie brudzi, to znaczy nie więcej niż z rowerami. Chodzi mi o rowery, przy bagażniku na hak w deszczowy dzień zbierają dużo brudu jaki ciągnie się za samochodem.

• blog podróżniczy
« 3 Lip 2020, 08:39 »
Dla mnie to nigdy nie był problem, bo rower z definicji mam brudny, zwłaszcza w drodze powrotnej. Przy bagażniku na hak nie muszę jechać na myjnię, żeby nie ubrudzić dachu błotem.

Najwięcej syfu na rowery wylatuje spod kół auta, a tutaj pokrowiec od góry nic nie pomoże.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 3 Lip 2020, 09:38 »
Cześć,

W temacie bagażników w formie platformy na hak - w moim przypadku Thule Velocompact 926 z dostawką na 4 rower. Czy ktoś z Was stosuje pokrowce na rowery by podczas jazdy autem w deszczowych warunkach nie pobrudzić rowerów?

Zastanawiałem się nad Bike Cover 4 Brunner, ale ze sklepu odpisali mi, że nie będzie pasował i że nie ma pokrowców pod Thule Velocompact 926. Czy to faktycznie musi być jakoś konkretnie spasowane?

Rozumiem, że pokrowce do bagażników na kampery odpadają bo one zachodzą pod platformę i w moim przypadku zasłoniłyby tablicę rejestracyjną oraz światła, ale takie zwykłe pokrowce nakładane od góry powinny być ok...

Jakie macie z tym doświadczenia?
Z rowerami na platformie przejechałem już w sumie kilkadziesiąt tysięcy kilometrów. Nigdy nie używałem żadnego pokrowca. Zazwyczaj manetki i siodełka owijam folią "streczową" i zabezpieczam jakąś taśmą. Mimo podróżowania w różnych warunkach pogodowych rowery mają się dobrze. Nie szkodzi im nawet jazda z prędkoścaimi autostradowymi. Po dojeździe do celu, jeśli jest taka potrzeba i możliwość obmywam rowery wodą " z węża" zanim jeszcze ściągnę je z platformy. Nie zauważyłem przy tym, żeby kiedykolwiek rowery były po takiej podróży bardziej brudne niż po zwykłym użytkowaniu.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 3 Lip 2020, 10:07 »
/.../
Najwięcej syfu na rowery wylatuje spod kół auta, a tutaj pokrowiec od góry nic nie pomoże.

Zimą spod kół uwala, wraz zamarza nawet na krótkich (kilka km) odcinkach - u mnie tak do powyżej piast. Przed ruszeniem rowerem obrzęcze trzeba oczyścić. Fajnie to nie idzie.

Golenie bym owinął folią - bitum z rozgrzanej, świeżej nawierzchni mocno, na długo kilka razy mi przywarł m.in. do tych. Goleni żal.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Felek

« 3 Lip 2020, 13:06 »
Ok, w takim razie temat pokrowca narazie odkładam na później, dzięki.

Offline live_evil

• Miasto:
  • Na forum od: 20.05.2015
« 6 Lip 2020, 13:46 »
Dodam od siebie, że pokrowiec na rowerach na haku drastycznie zwiększa opory powietrza.
Raz wiozłem poziomkę z zamocowanym kufrem i tu już bardzo było czuć opory i bujanie platformą.

Bez kufra i innych "żagli" bez problemu na niemieckich autostradach jeździło się 170kmh+.

Oprócz fabrycznych ramion spinam rowery i platformę pasami transportowymi - fabrycznym mocowaniom nie ufam, jedno pękło podczas mocowania roweru. Bagażnik THULE EuroRide 942.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 6 Lip 2020, 15:36 »

Nigdy nie przekonałem się do haka między innymi ze względu na poszerzenie auta. Zawsze wydawało mi się, że to mocno ograniczy manewrowalność samochodu, albo że zahaczę rowerem o inne auto przy jakimś niespodziewanym manewrze w drodze. A uważając na ten "ogon" całą drogę w Europę chyba bym zwariował.

O, już wyobrażam sobie jazdę na styk z innymi autami np. podczas jazdy przez kilkadziesiąt kmów budowanej A1 przed Częstochową, gdzie jedzie się dwoma mocno zwężonymi pasami.

Nie przeszkadzało Ci to nigdy?

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

• blog podróżniczy
« 6 Lip 2020, 15:46 »
jeśli kiedykolwiek jeździłeś z przyczepą, to ta też zwykle wystaje za obrys. Nie jest to żaden problem. Obrys widać w lusterkach.

btw, przy kombinacji szerokie auto (coś klasy D/E), pionowy rower, koła wystają minimalnie lub wcale.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum