Autor Wątek: Bagażnik samochodowy na hak  (Przeczytany 78696 razy)

Offline Mężczyzna DiDżej

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.10.2013
Odp: Bagażnik samochodowy na hak
« 6 Lip 2020, 16:44 »
Miałem zarówno bagażnik dachowy jak i teraz mam od lat bagażnik na hak. Dla mnie nie ma żadnego porównania dla tych dwóch systemów na korzyść bagażnika na hak. Jeżeli chodzi o wystawanie rowerów poza obrys auta, to może w przypadku samochodów klasy A/B może C jest to zauważalne w przypadku tych od D z suvami, vanami etc. to zupełnie w mojej opinii nie przeszkadza ani nie utrudnia kierowania nawet na wąskich w Twoim odczuciu jezdniach. Zauważ, że większość busów nie wspomnę o autobusach i samochodach ciężarowych jest i tak znacznie szersza i mieści się.Oczywiście są drogi w budowie np. ta o której pisałeś, ale i tak ciężarówki się mieszczą na pasie więc chyba nigdy nie miałem jakiegoś dyskomfortu jadąc z bagażnikiem na haku z rowerami. Może na remontowanych autostradach często lewy pas jest węższy niż prawy, wtedy tym pasem samochody ciężarowe też nie mogą jechać. Ja też wtedy jadąc z rowerami staram się go unikać. Rzeczywiście z jednej strony TIR z drugiej rozgraniczenie np. betonowe i po 20-30cm na stronę luzu daje spore emocje.  ;)
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

Offline live_evil

• Miasto:
  • Na forum od: 20.05.2015
« 6 Lip 2020, 17:20 »
Rowery nie wystają poza obrys lusterek więcej niż 5cm - z tej perspektywy wygląda, jakby wystawały po pół metra z każdej strony ;-)

Plus jest taki, że na długiej trasie można przycisnąć, a z rowerami na dachu to 80-90kmh max, i jedź sobie tak np. 900km.
W zeszłym roku na S8 przefrunął obok mnie rower, kóry urwał się z dachu auta przede mną. Koledze z kolei wyrwało z dachu relingi razem z dwoma rowerami i bagażnikiem dachowym, tzw. trumną.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 6 Lip 2020, 17:47 »
Fakt, nigdy nie jeździłem z przyczepą :), ale widok wystających rowerów poza obrys auta mnie zawsze zastanawia. Muszę w końcu spróbować, choć... niedawno zmienialiśmy auto i zostaliśmy przy uchwytach na dach. Dla mnie to jednak ciągle najlepsza opcja.

Plus jest taki, że na długiej trasie można przycisnąć, a z rowerami na dachu to 80-90kmh max, i jedź sobie tak np. 900km.
W zeszłym roku na S8 przefrunął obok mnie rower, kóry urwał się z dachu auta przede mną. Koledze z kolei wyrwało z dachu relingi razem z dwoma rowerami i bagażnikiem dachowym, tzw. trumną.

Ale to chyba też subiektywna sprawa. Poprzednim autem jeździłem po 130 km/h z rowerami na dachu bez odrobiny stresu - bagażnik wkręcany w konstrukcję auta i uchwyty na obejmy do belek. Nowym, też bez relingów, z bagażnikiem mocowanym "miedzy drzwi" do 120, bo powyżej spalanie rośnie powyżej akceptowalnego poziomu :).

A rowery urywają się tym, którzy je źle montują w uchwycie, albo źle montują sam uchwyt, lub nawet całą "bazę". Sprawdzony, dobrze zamontowany rower nie może tak sobie spaść z dachu.

Właśnie, to co prawda hakowy temat, ale przy okazji:

czy obrócenie kierownicy równolegle do roweru (na dachu) wpłynie znacząco na spadek spalania?

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 6 Lip 2020, 18:01 »
Ale to chyba też subiektywna sprawa. Poprzednim autem jeździłem po 130 km/h z rowerami na dachu bez odrobiny stresu - bagażnik wkręcany w konstrukcję auta i uchwyty na obejmy do belek. Nowym, też bez relingów, z bagażnikiem mocowanym "miedzy drzwi" do 120, bo powyżej spalanie rośnie powyżej akceptowalnego poziomu :).
A rowery urywają się tym, którzy je źle montują w uchwycie, albo źle montują sam uchwyt, lub nawet całą "bazę". Sprawdzony, dobrze zamontowany rower nie może tak sobie spaść z dachu.
Z bagażnikiem dachowym mocowanym do relingów pozwalam sobie czasami na 120, nic złego się nie dzieje.
Mam na tym punkcie schizę, bo kiedyś mi rowery spadły razem z bagażnikiem, całe szczęście przy małej prędkości i w nocy, nikomu nic się nie stało. O dziwo rowery przeżyły to bez strat. Trochę gorzej wyglądała klapa bagażnika auta. Moja wina, musiał być źle dokręcony bagażnik bazowy (słabej jakości zresztą), poleciało wszystko, rowery stanęły na szosie w pozycji startowej. Dlatego następne auto to już było kombi z relingami i nie oszczędzanie na bagażniku. Na dłuższe trasy autostradowe ładuję dwa rowery do środka (mocując odpowiednio) i nie ma żadnych problemów.
Następny będzie na hak zdecydowanie.

Offline Mężczyzna DiDżej

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.10.2013
« 6 Lip 2020, 19:35 »
czy obrócenie kierownicy równolegle do roweru (na dachu) wpłynie znacząco na spadek spalania?
Szy.
Nie sądzę, chociaż nigdy nie sprawdzałem.
Gdy woziłem rowery na dachu to rzeczywiście opory znacznie wzrastały i zużycie podnosiło się przy większych prędkościach, jak pamiętam do 1,5-2l ON na 100km. Teraz z bagażnikiem na haku samochód pokazuje przy dużych prędkościach do 1l więcej. Max. Jest za to dużo ciszej i stabilniej przy wietrze.

Co do urywania się rowerów, jak to piszesz, że urywają się tym co je źle montują w uchwycie lub źle montują uchwyty. Niestety nie zawsze tak jest. W poprzednim kombi miałem firmowe relingi, belki i bagażniki na rower firmy Thule i rower mi wyskoczył z tego uchwytu kleszczowego. Jechałem raczej do 70km/h ale po dość krętym i pofałdowanym terenie. Uchwyt miał już sporo przejechanych tras, ale nic nie wskazywało, że może ten mechanizm kleszczowy popuścić. Popuścił. Szczęśliwie dla dachu albo szyb  ;) na kleszczach, które się lekko rozwarły od kołysania i siły odśrodkowej zaczepiły się linki od przerzutek idące pod rurą skośną, rower na nich zawisł. No i opaski przy kołach mocno trzymały. Skończyło się na strachu i zamówieniu haka do auta  :) Tak dla jasności, zamek w kleszczach był zamknięty na kluczyk.
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 7 Lip 2020, 14:56 »
Mam citroena berlingo, wiec w zasadzie rowery jadą w tunelu aerodynamicznym za autem, nie wystają poza obręb auta. Co do prędkości, zalecana w instrukcji to 130 km i ja jej nie przekraczam (nawet bez rowerów:)).

Odnośnie bagażników dachowych, kiedyś goniłem rodzinkę, której spadł z dachu rower, omal go nie rozjechałem. Jak ich zatrzymałem byli bardzo zdziwieni. Tutaj jednak zawinił czynnik ludzki, koła mieli przyczepione na trytytki, to nie był dobry pomysł.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
« 22 Lut 2021, 10:22 »
Odkopuję temat.

Używałem taniego ale świetnego Amosa na dwa rowery i przyszedł teraz czas na coś większego.

Szukam platformy na trzy rowery z ew. dostawką na czwarty (ale to niekoniecznie). Tym razem będzie to już bagażnik docelowy na ładnych kilka (naście, dziesiąt?) lat więc mogę wydać nieco więcej. Warunek konieczny to łatwość uchylania, ew. jak najmniejsze gabaryty przy przechowywaniu będą dodatkowym atutem oraz niezawodność. Thule wiadomo ale który model? Może wspominana tu Atera Strada lub tańszy Inter Pack Viking?

Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 22 Lut 2021, 10:26 »
Od wielu lat używam "Atera Strada Sport M3 +", czyli z dostawką na czwarty rower. Cóż napisać. Jestem zadowolony. Problemów brak.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 22 Lut 2021, 14:10 »
miałem thule na 4 rowery na próbę.
Moim zdaniem 2 rowery na tył to ok. Ale 4 rowery to mi się nie podobało:
- rowery są ciasno, na dachu mam luźniej, czyli się nie obijają, zahaczają itp.
- tył samochodu kombi siadł niemało, a co dopiero dołożyć z bagażem 4  osobową rodzinę
takie auto prowadzi się tragicznie, zwłaszcza na nierównej drodze
- długi ten tył się zrobił,
- bagażnik po zdjęciu z haka nie mieścił się w bagażniku! kombiaka. Mówię o wersji na 4 rowery.
Więc reklamowanie thule jak z łatwością wszystko wchodzi i się składa to dopasowane tylko do większych aut i mocnych facetów.

Ja osobiście bym dołożył dodatkowe sprężyny na obciążenia (konkretnie Westfalia). W poprzednim aucie sprawiały się wyśmienicie. W kolejnym jeszcze nie dołożyłem takich, ale mam zamiar.
Mimo wszystko lubię uniwersalność bagażników dachowych, deski też mogę na nim wozić. Poza tym nie wszędzie w krajach trzeciego świata (w tym u nas) bagażnik na hak jest szanowany (mam na myśli zostaw go na parkingu na 2 tygodnie). Na dachu tak nie wystaje i nie rzuca się w oczy.

Atery wspomnianej wyżej przez Sedymena nie testowałem więc się nie odniosę. ALe masa to i tak masa, czyli dźwignia.

Offline Mężczyzna DanielKot

• Na forum od: 08.08.2017
« 22 Lut 2021, 19:00 »
kupiłem w zeszłym roku platformę, InterPack quattro jestem z niej bardzo zadowolony, przejechała ze mną już setki kilometrów. Jechałem już z rowerami w każdej konfiguracji tj 1,2,3 lub 4 rowery i nie było nigdy problemów, w przypadku jak się wkłada powyżej 3 rowerów to wystarczy skręcić zazwyczaj kierownicę i wszystko się bez problemu mieści, cena jest atrakcyjna w porównaniu do innych marek typu Thule. Platforma nie wystaje poza szerokość lusterek w aucie, przynajmniej tak jest w mojej Altei. Platformą mieści się u mnie do bagażnika tylko jeśli złożę tylne siedzenia(a bagażnik mam dość spory), uznałbym to za największy minus, ale jest możliwość zabezpieczenia na zamek platformy po zamontowaniu do haka i wtedy nie musimy jej chować do środka i jest szansa że nie zostanie skradziona ;)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 22 Lut 2021, 23:02 »
EASY, absolutnie mam inne spostrzeżenia. Ja przewoziłem na platformie 4 rowery trekkingowe, 4 dorosłe osoby i bagaże w Hondzie Civic. Żadnych złych doznań nie miałem. W samochodach takich jak Mondeo czy Insignia z dieslem, to platforma właściwie jest niezauważalna dla tych samochodów. W dwóch ostatnich platforma wpada do bagażnika bez żadnych problemów. W Hondzie trzeba było pochylić lekko siedzenia. Platformy nie zostawiasz na parkingu na 2 tygodnie bo w dwie minuty wkładasz ja do bagażnika. Silnym gościem trzeba być, żeby włożyć 4 rowery na dach. Zgadza się że jest ciasno. Jak chcesz być pewny, że nic się nie poobija to trzeba ułożyć rowery starannie. Ja mam akurat obicia rowerów w nosie więc mi to snu z powiek nie spędza. Mam doświadczenia z obu systemów przewozowych i porównanie dachu z platforma jest absolutnie na korzyść platformy.
« Ostatnia zmiana: 22 Lut 2021, 23:10 Sedymen »

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Frugo

• Gość
« 22 Lut 2021, 23:05 »

ja mam tego thulea w wersji na 4 rowery i wchodzi ten bagażnik i do kombi i do liftbacka.
Światła i platformy się chowają i zajmuje to 44cm mniej na szerokość po złożeniu.
Dostawka na 4ty rower odpina się całkiem.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 23 Lut 2021, 05:50 »

ja mam tego thulea w wersji na 4 rowery i wchodzi ten bagażnik i do kombi i do liftbacka.
Światła i platformy się chowają i zajmuje to 44cm mniej na szerokość po złożeniu.
Dostawka na 4ty rower odpina się całkiem.

Też mam ten bagażnik, już od 4 lat plus Berlingo. Wożę 4 rowery bez problemu, jak dobrze dopasujesz i zapamiętasz to nic się nie obija, jest to ciężkie ale solidne no i się składa.

Co prawda przy długiej klapie Berlingo nawet po odsunięciu rowerów z platformą nie otworze bagażnika, ale mam jeszcze uchylaną tylną szybę. Atera wysuwa się bardziej gdy sprawdzałem kupując i pozwalała na otwarcie bagażnika, ale podczas kupna bardziej zależało mi na małych gabarytach (Thule mieści się u mnie w domu nad pralką w małym schowku).

Jak załaduję bagażnik plus rowery i 5 osób auto nieco siada, ale bez rowerów też. Nie rozważałem bagażnika na dach bo po pierwsze Berlingo jest i tak wysokie a po drugie parkuję w garażu podziemnym.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 23 Lut 2021, 08:20 »
macie prawo mieć swoje doświadczenia. Ale jak na razie parę postów wyżej nikt nie wspomniał o aucie typu kombi, które ma dłuższy zwis z tyłu. Ale jedna osoba wspomniała o tym, że też  nie wchodzi do bagażnika. A inna o przekręcaniu kierownicy.
Więc 2 zalety tych tylnych bagażników już są skreślone:
- kompaktowość (czyli właśnie to proste i szybkie wkładanie do bagażnika)
- szybkość - czyli szybkie wstawianie i wyciąganie gotowych do jazdy rowerów.

Poza tym co kto wozi w tym bagażniku, bo ja przy 2 dzieci zawsze tych gratów niestety mam.

Nie odbierajcie tego jak krytyki rozwiązania. Bo na 2 rowery to jestem przekonany bo używałem takiego prostego wieszanego bagażnika. Nie ma oporów, czyli nie tracę na dynamice i to jest super!

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
« 23 Lut 2021, 08:27 »
Zalet wożenia aut na dachu nie znam bo nigdy ich tak nie montowałem, natomiast po latach użytkowania platformy na haku ciężko mi wyobrazić inny system w swoim samochodzie. Na chwilę obecną nie mam jeszcze nawet haka, który na dniach będę montował i na pewno będę przymierzał platformy przed zakupem ale nie powinno być większych problemów, gdyż widywałem już moje auta z czterema rowerami z tyłu i nie wyglądało to na zbyt przeciążony tył. Mam obecnie 508 w dieslu więc przód swoje waży, będzie dobrze.

@ Felek, Frugo - który model macie? 926 czy 927?
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum