Autor Wątek: Bagażnik samochodowy na hak  (Przeczytany 78680 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Bagażnik samochodowy na hak
« 23 Lut 2021, 09:24 »
Taki bagażnik, jeśli zaslonisz światła i lub tablicę, jest nielegalny

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 23 Lut 2021, 09:28 »
Więc 2 zalety tych tylnych bagażników już są skreślone:
- kompaktowość (czyli właśnie to proste i szybkie wkładanie do bagażnika)
- szybkość - czyli szybkie wstawianie i wyciąganie gotowych do jazdy rowerów.

Jurek, o czym ty piszesz? Włożenie platformy do bagażnika zajmuje dosłownie 2 minuty. Nie wymaga żadnego zachodu. W kombi w Insigni nawet nie składam górnego pałąka. Atera pochyla i odsuwa się tak mocno, że nie ma żadnych kłopotów z otworzeniem klapy kombiaka.
Szybkość. Rowery na platformie ustawiasz na przemian. Jadą gotowe do jazdy.

używa ktoś?...prosty , tani.. przymierzam się do kupna..

https://www.decathlon.pl/p/baga-nik-wieszak-na-hak-xpress-na-2-rowery/_/R-p-X8176983?mc=8176983&gclid=CjwKCAiAyc2BBhAaEiwA44-wWyMK3fiL8Afroh4FBXPHSYPzxKo1K2FQjMWaEEY8zoKMZc7WkCXLOhoCgzYQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
Do tego bagażnika musisz dokupić listę świetlną inaczej jest jak Global napisał.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
« 23 Lut 2021, 09:37 »
używa ktoś?...prosty , tani.. przymierzam się do kupna..
My mamy taki tylko na 4 rowery. Póki jeździły 2 rowery to było gid, jak dzieci dorosły do swoich rowerów to i tak kupiliśmy platformę. Jednak jak jadę sama z 1 rowerem to wolę wziąć ten wieszak niż platformę, przy 2 rowerach już bierzemy platformę.
Moim zdaniem w porównaniu z platformą plusy:
- waga (ja sama platformy nie podepnę bo jest ciężka)
- schowa się do bagażnika, jak zostawiasz samochód na kilka dni gdzieś "w polu" to fajniej to schować (plaftorma nam do bagażnika nie wchodzi)
Minusy:
- rowery się obijają i rysują (przy jednym problem nie istnieje)
- trzeba doczepiać numer rejestracyjny, co jest czasochłonne i upierdliwe (choć do przeskoczenia)
- dłużej się rowery na tym układa niż na platformie (ale przy 1-2 rowerach to jest do przeżycia, przy 4 to była masakra)

Reasumując jak jesteś chop, masz siłę zamocować platformę, do tego chcesz wozić 2 rowery - bierz platformę.
Gdy jestes niezbyt mocarną kobietą albo chcesz wozić tylko 1 rower - można wieszak.

My platformę mamy aterę (polecaną już w tym wątku) i nie narzekamy. A eksploatujemy ją intensywnie, w tej chwili worząc już w zasadzie 4 dorosłe rowery.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 23 Lut 2021, 10:31 »
Zalet wożenia aut na dachu nie znam bo nigdy ich tak nie montowałem, natomiast po latach użytkowania platformy na haku ciężko mi wyobrazić inny system w swoim samochodzie. Na chwilę obecną nie mam jeszcze nawet haka, który na dniach będę montował i na pewno będę przymierzał platformy przed zakupem ale nie powinno być większych problemów, gdyż widywałem już moje auta z czterema rowerami z tyłu i nie wyglądało to na zbyt przeciążony tył. Mam obecnie 508 w dieslu więc przód swoje waży, będzie dobrze.

@ Felek, Frugo - który model macie? 926 czy 927?

Ja mam 926 plus nadstawka na 4 rower. Też muszę przekręcić kierownicę roweru wpiętego najbliżej klapy bagażnika. Przy Berlingo tył jest mocno ścięty, przy sedanach lub kombii nie ma takich problemów. Dodatkowo minusem bagażnika na hak jest to, że podczas jazdy w deszczu rowery się bardziej brudzą.

Ja wybrałem platformę głównie z uwagi na małe rozmiary i to, że wieczorem przed wyjazdem mogę wszystko zapakować na auto w garażu podziemnym i zostawić na noc, na ulicy bym się bał. Dodatkowo jak pisałem Berlingo jest dość wysokie, około 186 cm więc wsadzanie rowerów na dach byłoby trudniejsze.

To są już jednak rzeczy indywidualne, jak pisał Easyrider77. No i z tym kombiakiem to ma trochę racji, w nich z reguły oś jest nie tak blisko krańca auta przez co tył może bardziej siąść co ma znaczenie np. przy stromym wyjeździe z garażu podziemnego. U mnie w Berlingo tylna oś jest dość blisko haka a i tak jak wjeżdżam na podjazd to brakuje tylko  kilka centymetrów by nie zawadziła w newralgicznym miejscu o posadzkę garażu.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 23 Lut 2021, 11:21 »
jeśli chodzi o tablice , to się domyśliłem.. 8) thx..

@wilhelminaslimak , wielkie dzięki..
jestem men raczej mizernej budowy..będę woził jeden rower... rzadko 2
wydaje się być w sam raz dla mnie 8)

« 23 Lut 2021, 12:18 »
Ja problem przewozu jednego (zawsze) dwóch (często) rowerów rozwiązuję poprzez wrzucenie ich do bagażnika. Dlatego też kombi jest the best :)

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 23 Lut 2021, 13:46 »
jako że też mam kombi..i też tak przewoziłem ..
przekonałeś mnie ,że jednak najrozsądniej przy tym pozostać .. :)

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 23 Lut 2021, 16:23 »
Zalet wożenia aut na dachu nie znam bo nigdy ich tak nie montowałem

Też nigdy jeszcze nie woziłem samochodu na dachu ;)

Ja problem przewozu jednego (zawsze) dwóch (często) rowerów rozwiązuję poprzez wrzucenie ich do bagażnika. Dlatego też kombi jest the best :)

Do jednego roweru nie trzeba kombi.
Mam sedana 4-dzwiowego ze składanymi siedzeniami i jeden rower spokojnie się mieści. Przy odrobinie kombinacji to i 2 rowery wejdzie. Trzeba li tylko kierownice skręcić. Akurat to nie problem dla mnie bo rower zawsze wisi u mnie na wieszaku ze skręconą kierownicą.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 2 Mar 2021, 19:47 »

Na haku mam Westfalię na 2 rowery.
Pomimo nie nazbyt intensywnego użytkowania, każdorazowo jeden pasek już nie trzyma (pasek/klapka nie łapią).
- Mieliście tak? Skutecznie temu można zaradzić (np. za wymianą na nowe/lepsze)?

Jedno z kół obecnie unieruchamiam paskiem zewn. Pomimo dobrego zamka ten się luzuje.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

« 2 Mar 2021, 20:14 »
Westfalia jest chyba tak popularna marką, że powinny być części serwisowe. Jak nie, to widziałem gdzieś do Atery. Pewnie da się jakoś dopasować.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 2 Mar 2021, 21:31 »

Rozpoznam u sprzedawców (paski te wydają się być mocowane nitem/-ami).
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 2 Mar 2021, 22:47 »
Odkopuję temat.

Używałem taniego ale świetnego Amosa na dwa rowery i przyszedł teraz czas na coś większego.

A masz i chcesz sprzedać?

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
« 3 Mar 2021, 10:51 »
Nie, sprzedałem go po godzinie od wystawienia na olx. Szybko poszedł i dalej dobrze służy.
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna kinioo

• Miasto: Stevenage
  • Na forum od: 28.08.2018
« 28 Maj 2021, 17:05 »
Hejka,

Tez przymierxzam sie do kupna platformy na hak (do tej pory uzywalismy dachowego Thule na aucie Mazda 6 Kombi).

Teraz mamy Seata Alhambre (to samo co VW Sharan) i mysle o Thule Easy Fold 931 (na dwa rowery).

Mimo, ze jest to platforma uchylana nie do konca wiem/jestem przekonany, czy dam rade otowrzyc klape bagaznika (podejrzewam, ze tak, ale...).

Czytalem wyzej, ze w Berlingo, mimo uchylenia nie bylo/ma mozliwosci otwrcia klapy.

W Alhambrze klapa nie jest tak duza jak w Berlingo ale chyba ciut wieksza i bardziej pionowa niz w Mazdzie 6 kombi.

Czy ktos moze probowal Thule Easyfold w podobnym aucie jak Alhambra (Sharan, Cmax / Smax itp) ??

Dzieki

K.
Sorki za brak polskich znakow...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum