Autor Wątek: Bagażnik samochodowy na hak  (Przeczytany 78683 razy)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Odp: Bagażnik samochodowy na hak
« 28 Maj 2021, 22:53 »
Przy dużej tylnej klapie samo odchylanie platformy może być niewystarczające. Najlepiej spytać ogarniętego sprzedawcę.
Inną opcją może być zakup platformy, która najpierw jest przesuwana w tył i dopiero odchylana. Coś takiego ma w ofercie firma Atera, model Strada DL.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 1 Cze 2021, 06:19 »
Przy dużej tylnej klapie samo odchylanie platformy może być niewystarczające. Najlepiej spytać ogarniętego sprzedawcę.
Inną opcją może być zakup platformy, która najpierw jest przesuwana w tył i dopiero odchylana. Coś takiego ma w ofercie firma Atera, model Strada DL.

Potwierdzam powyższe, Atera się przesuwa i w przypadku Berlingo jak sprawdzałem w sklepie dało się otworzyć klapę bagażnika, jednak z innych powodów wybrałem Thule, dostęp do bagażu nie był dla mnie najważniejszy bo mam jeszcze otwierane tylne okno (chociaż teraz jak zaczęliśmy jeździć więcej na kempingi wybrałbym tą Stradę).
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna kinioo

• Miasto: Stevenage
  • Na forum od: 28.08.2018
« 1 Cze 2021, 15:33 »
Hej,

Nawiazujac do mojego posta wyzej odnosnie otwarcia klapy bagaznika Seat Alhambra/VW Sharan z bagaznikiem Thule EasyFold oraz Thule Velo...

Sprawdzilem - otwiera sie bez problemu. Zalozylem oba w/w bagazniki na hak i po przechyleniu ich w obu przypadkach jest jeszcze jakies 6-10cm przeswitu w najwezszym miejscu jak otwieramy klape.

Gicio.

K.
Sorki za brak polskich znakow...

Offline Kobieta martap

• Miasto: PL
  • Na forum od: 11.06.2018
« 1 Cze 2021, 23:38 »
Mam platformę na hak Amos Tytan na 3 rowery od półtora roku i mogę polecić bo daje radę, z jedną uwagą: fabryczne plastikowe opaski do mocowania kół można sobie... Druga rzecz to gąbkowe osłonki na te pionowe U trzymające rowery - po półtora roku są już porwane.
Spalanie?W Kijance przekraczało ponad 7 litrów/100km (ON 136 KM) przy 140 km/h.W SuperBuni 7-8 litrów, ale tutaj nie oszczędzam i 140-160 km/h leci. (ON 190 KM).
Oczywiście oba kombi przeszły fazę ładowania rowerów do środka, ale zawsze to jest SYF potem w środku, do tego trzeba szykować środek, zabezpieczać fotele, siedzenia, oparcia, zagłówki i oczywiście zakłądać coś na wystające suporty z zębatkami (poziomki). Do tego w ciasnej Kijance zawsze było dopychanie co do centymetra, w SuperB wszystko wchodzi cacy. No ale to jest najdłuższe kombi w tej klasie... :)

Tytan 3 ma oczywiście opcję uchylania platformy w miarę szybko dostępną.
Jeśli chodzi o zakładanie platformy na hak - ktoś pisał że jest trudno w pojedynkę, ja muszę obalić tą tezę bo zakładam sama.Jak?
1. W odległości 70-80cm od zderzaka ustawiam skrzynkę Keeper na boku.2. Przynoszę platformę i kładę ją jednym końcem na skrzynce, a uchwytem na hak na haku.3. Biorę tego wielkiego imbusa i przykręcam platformę do haka, pod koniec lekko luzując aby podnieść ciutkę platformę i uwolnić skrzynkę spod niej.
Da się zakładać bez podparcia, chociaż wtedy wymaga to przytrzymania jednego końca krawędzi w powietrzu podczas przykręcania.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 2 Cze 2021, 07:15 »
To spalanie przy tych szybkościach z bagażnikiem rowerowym to było z górki, z wiatrem czy żaglem?

Opis montażu przekonał mnie, że warto jednak inwestować w platformy z automatycznymi zamkami na hak.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Kobieta martap

• Miasto: PL
  • Na forum od: 11.06.2018
« 2 Cze 2021, 12:23 »
Sedymen - A2 z wiatrem zachodnim, przy podróży tam i z powrotem do Łodzi, więc ten wiatr był zrównoważony. I średnia z tego przejazdu nie przekroczyła bodaj 7.5 l/100km.Oczywiście do tego musisz doliczyć jak chcesz koszt AdBlue.

Sedymen - nie wierzysz, bo amsz benzynę i średnie spalanie masz zawsze znacznie powyżej 10 litrów? ;)
"Automatyczne zamki na hak" - jak masz wypchany portfel i musisz ładować... Ok... Ja dokręcając śrubkiem mam pewność, że jest dokręcona, a nie tylko uchwycona. Ale może tak tylko sobie racjonalizuję, że wolałam wydać ~500-600 złotych niż jakieś 1000-2000...

« 2 Cze 2021, 14:36 »
Hej,

Nawiazujac do mojego posta wyzej odnosnie otwarcia klapy bagaznika Seat Alhambra/VW Sharan z bagaznikiem Thule EasyFold oraz Thule Velo...

Sprawdzilem - otwiera sie bez problemu. Zalozylem oba w/w bagazniki na hak i po przechyleniu ich w obu przypadkach jest jeszcze jakies 6-10cm przeswitu w najwezszym miejscu jak otwieramy klape.

Gicio.

K.

Sprawdzałeś z zamontowanymi rowerami? Te 6-10 cm to właśnie tyle ile wystaje pedał roweru w kierunku klapy ;)
U mnie przy kompaktowym kombi i odchylany bagażniku Thule prześwit jest niewielki, ok 2-4 cm.

Offline Mężczyzna kinioo

• Miasto: Stevenage
  • Na forum od: 28.08.2018
« 9 Cze 2021, 16:52 »

[/quote]

Sprawdzałeś z zamontowanymi rowerami? Te 6-10 cm to właśnie tyle ile wystaje pedał roweru w kierunku klapy ;)
U mnie przy kompaktowym kombi i odchylany bagażniku Thule prześwit jest niewielki, ok 2-4 cm.
[/quote]

Hej,

Tak. Ewentualny wystajacy pedal (czy to w pozycji dolnej czy gornej) nie robi problemow.
Sorki za brak polskich znakow...

Offline Mężczyzna Sebastian

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.03.2015
    • Dzieciaki w Plecaki
« 7 Gru 2021, 12:42 »
Podobno na odchylanie platformy i otwieranie klapy bagażnika ma wpływ także długość i konstrukcja/sposób zamocowania haka.

Mam Atera Strada Sport M3 i Ford Galaxy (długa klapa) i klapa bagażnika otwiera się bez problemu dopiero załadowaniu co, najmniej 3 rowerów. Przy 2 muszę docisnąć platformę ręką do ziemi, bo nacisk jest mały i brakuje 1-2 cm. Oczywiście muszę też ustawić go bez żadnych przekrzywień.

Kolega ma platformę Aguri i przy takiej samej klapie nie ma takiej sytuacji, otwiera bez problemu nawet niezaładowaną platformę. Ale ma też inny hak, więc to może być także istotne.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 7 Gru 2021, 23:13 »
I na mnie przyszedł czas, bo auto z hakiem do mnie wędruje powoli, a że po sezonie, to poprzeceniali bagażniki na hak. Zastanawiam się pomiędzy Thule EuroWay G2 922 a VeloCompact 926. Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak prostemu człowiekowi, czym konkretnie różnią się te bagażniki? Co zyskam dopłacając do EuroWay? Poza większą wagą samego bagażnika...

https://ehaki.pl/thule-euroway-g2-922-wieszak,sp,35,4344
https://ehaki.pl/thule-velocompact-926-wieszak,sp,35,3405

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 9 Gru 2021, 11:59 »
Jest różnica w ładowności i w max. masie roweru

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 9 Gru 2021, 13:24 »
i w jednym wieszak się składa, a w drugim chyba nie więc mniej miejsca zajmuje w czasie przechowywania.

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 9 Gru 2021, 13:42 »
W obydwu się składa

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

« 9 Gru 2021, 17:51 »
Ten droższy jest w zestawie z wieszakiem, stąd też pewnie wyższa cena.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 9 Gru 2021, 20:26 »
Co zyskam dopłacając do EuroWay? Poza większą wagą samego bagażnika...
Widzę, że różnią się ładownością: 60kg lub 51kg. To istotna różnica.
Mam EuroWay. Jest ok.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum