Autor Wątek: RST first 2012 redukcja skoku potrzebna pomoc  (Przeczytany 798 razy)

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
Cześć,
Znalazłem widelec ,który z wielu względów powinien mi pasować.
Niestety wersja 80mm która pasuje do mojej ramy jest już niedostępna, pozostało tylko 100.

Czy może ktoś z forumowiczów przerabiał temat redukcji wysokości/ skoku w tego typu widelcach? Jeśli jest to możliwe bez wielkiego zachodu?

Może nie przejmować się tymi 20mm więcej? Dodam że rama to on one inbreed która jest liczona na widelec 470mm - 80mm. Producent jednak pisze że 100mm jeszcze da radę.

Zdecydowanie bardziej zależy mi na dobrym prowadzeniu niż amortyzacji, do tej pory jeździłem na accencie nordkapp ze sztywniakiem 450mm ale nie zdzierżył :icon_cry:

Rower ma być góralem i trekingiem jednocześnie.

Może ktoś robił coś takiego?

Offline Mężczyzna Adrian S.

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.03.2016
Porównywanie tych wartości a2c ze skokiem widelca i w ogóle ze sztywnym widelcem daje tylko przybliżony wynik, gdyż po pierwsze różnym osobom będzie pasować różny sposób prowadzenia się roweru, po drugie zakres użyteczności jest dosyć szeroki, po trzecie widelec ma ugięcie wstępne, które obniża jego wysokość - przykładowa Reba o skoku 100 mm ma w stanie wyprostowanym a2c wynoszące około 505 mm, a w stanie ugiętym oczywiście mniej. Mogłoby się okazać, że rower ze sztywnym 470 mm będzie się prowadził bardzo podobnie jak z widelcem 100 mm o odpowiednio dobranym ciśnieniu powietrza (ten First to powietrzny, tak?).
Adrian Socho.

Offline Pumpernikiel

Tak, powietrzny.
Różnice w wysokości są jednak dość spore. Dla aktualnej wersji: 80, 100, 120mm to odpowiednio wysokość: 490 / 510 / 530mm
przy czym 80 -> 490 z ugięciem wstępnym powinna oscylować w okolicy przewidzianych 470mm więc prawie idealnie. To miałem na myśli pisząc że idealnie pasuje.

Boję się że nawet jeśli kupię 100mm i będzie mi się jeździć dobrze to będę się zastanawiał czy nie lepiej było by na 80...
Wiem że ludzie dają radę na różnych wynalazkach ale nie chcę od razu ładować się w jakieś półśrodki.

Zapomniałem dodać ,że chodzi o wersję 29" ;)

Szkoda że nie odezwał się nikt kto grzebał we wnętrznościach tych widelców. W starym sprężynowym suntourze do zmniejszenia skoku wystarczała do podkładka pod sprężyną wewnątrz górnej goleni.
« Ostatnia zmiana: 20 Mar 2017, 21:20 Pumpernikiel »

Offline Mężczyzna Adrian S.

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.03.2016
Jakby to był mój widelec, to bym zaryzykował, ale na forum wolę nie dawać niesprawdzonej rady. Wszystkie widelce jakie miałem (no, może Foxem Talas 160-120 mm) umożliwiały ograniczenie skoku przez dodanie podkładek czy tulejek, ale też słyszałem, że w RSach widelce ze sprężyną Solo Air (gdzie negatywna jest powietrzna i pompowana z pozytywnej) skoku w ten sposób się zmienić nie da. Może spróbować zadzwonić do Velo, jeżeli temat aktualny?
Adrian Socho.

Offline Pumpernikiel

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi,
już zaryzykowałem ;D. 20mm więcej mnie nie zabije, a przy okazji grzebania w środku można będzie się pobawić w kombinowanie i może nawet coś dobrego z tego wyjdzie.
Jeśli dowiem się czegoś ciekawego w Velo to napiszę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum