Autor Wątek: Pomysły na ulepszenia - Kross Evado 2.0  (Przeczytany 2388 razy)

Offline Mężczyzna gkeb

• Miasto: Kórnik
  • Na forum od: 11.08.2016
Nie zamierzam wszystkiego od razu robić, tylko właśnie w miarę jak się będzie zużywało. Jak pisałem, zanim wybrałem rower siedziałem na różnych. I z Krossa i z Cube i chyba Author. Wybrałem Evado bo najbardziej mi geometria pasowała. Wybierając w tej "rodzinie" model z lepszym osprzętem (sensowniejszym) to musiałbym chyba celować w Evado 5.0, który już jest w cenie 2900, lub Evado 6.0 w cenie koło 3500.
Dlaczego ten model jest "słaby" jako baza pod modyfikacje? Rama jak rama, nie ma tam pewnie jakiejś wielkiej filozofii. A reszta jest możliwa do dopasowania pod właściciela. Nie zakładam tu wymiany wszystkiego w ciągu sezonu, tylko raczej dłużej. Najważniejsze, że na tym co mam jeździ mi się dobrze. Tylko z czasem chcę zwiększać jakość tej przyjemności :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Nie przejmuj się. Skoro jesteś zadowolony to to jest dobry rower.

Offline Mężczyzna gkeb

• Miasto: Kórnik
  • Na forum od: 11.08.2016
Nie przejmuję się :) Dla mnie rower to ma być przyjemność z jazdy, jak pewnie dla wielu tutaj obecnych. Nie ścigam się, nie liczy się dla mnie bicie rekordu przejazdu, nie liczę gramów poszczególnych podzespołów, by mieć lepszy wynik. Więc dlaczego w przyszłości chce ulepszać? Wyższa półka to wyższa trwałość, lepsze materiały ale i wpływ na bezpieczeństwo i komfort jazdy. Sama wymiana opon to zmiana pewnego komfortu jazdy, lepsze hamowanie, lepsze trzymanie się w zakrętach itd.

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
Jak Ci geometria pasuje, to jest to rzecz nie do przecenienia. Miałem kiedyś świetny rower na pełnym XT. Myślałem, że wreszcie znalazłem rower idealny. Niestety - tylko do pierwszej dłuższej wycieczki. Po około trzech miesiącach dopasowywania się, stwierdziłem, że najlepsze co mogę zrobić, to go sprzedać. I co mi było z tego, że w rowerze nie było nic do wymiany, skoro męczyliśmy się tylko ze sobą.
Wracając do tematu, to w Twoim rowerze problem polega na tym, że jeśli będziesz chciał zrobić naprawdę sporą zmianę, pociągnie ona za sobą kilka innych. Z drugiej strony, nie bardzo widzę sens wymiany pojedynczych komponentów, np. manetek. Ja bym podszedł do tematu holistycznie i zajeździł bieżący napęd, a potem wymienił go razem z kołami. Wydatek będzie spory, ale i zmiana na lepsze konkretna. Wydatki możesz rozłożyć w czasie, ale wymieniałbym dopiero wszystko razem. Wydaje mi się to jedynym sensownym rozwiązaniem w tym przypadku.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017

Dla mnie rower to ma być przyjemność z jazdy, jak pewnie dla wielu tutaj obecnych. Nie ścigam się, nie liczy się dla mnie bicie rekordu przejazdu, nie liczę gramów poszczególnych podzespołów, by mieć lepszy wynik. Więc dlaczego w przyszłości chce ulepszać?
Słusznie bo nie o to chodzi w turystyce rowerowej.

Wyższa półka to wyższa trwałość,
często nie
  lepsze materiały
  tak ale czasem to oznacza też mniej materiałów
ale i wpływ na bezpieczeństwo i komfort jazdy.
tak
[/quote]
Tak jak napisałem na końcu. Nie namawiam Cię do wymiany "wszystkiego".
Dlaczego "zła baza". Tak jak napisali wcześniej koledzy suma wydana na części będzie większa niż zakup modelu fabrycznie w nie wyposażonego. Ale jak nie ma sianka na wyłożenie od ręki to innego wyboru nie ma.
Dlaczego jeszcze. Bo wychodzą "ograniczenia bazowe" jak ten nieszczęsny bębenek na przykład. Pewnie piasty też i tak dalej. Ale jeden z moich kolegów, który jeździ non stop i robi kosmiczne przebiegi nigdy nie kupuje części z wyższych półek. I też jest ok. Zresztą samo grzebanie w rowerze to też super fun. Według nieprawdziwej oczywiście teorii mojej żony są goście, którzy grzebią, żeby sobie pogrzebać. Ale baby się nie znają :)

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum