Ja do czyszczenia roweru i części ze smarów i olejów używam płynu do mycia silników K2 Akra.Jest bezwonny,biodegradowalny,nie "rozpuszcza"rękawiczek lateksowych tak jak benzyna czy ropa
...Ostatnio czyściłem napęd (łącznie ze zdjęciem kasety) i sama ropa nie dała rady, musiałem skrobać największe zabrudzenia ze sklejonego brudu i starego smaru (pędzelek i szczotka do czyszczenia napędu nie wystarczały). Zacząłem się zastanawiać nawet nad myjką ultradźwiękową, ale te pozwalające zmieścić kasetę są już nieco za drogie a i skuteczność nieznana.
Cytat: qbab w 29 Mar 2017, 20:02...Ostatnio czyściłem napęd (łącznie ze zdjęciem kasety) i sama ropa nie dała rady, musiałem skrobać największe zabrudzenia ze sklejonego brudu i starego smaru (pędzelek i szczotka do czyszczenia napędu nie wystarczały). Zacząłem się zastanawiać nawet nad myjką ultradźwiękową, ale te pozwalające zmieścić kasetę są już nieco za drogie a i skuteczność nieznana.O rany. Czym ty to smarowałeś - grafitem. Szczerze to otwieram oczy coraz szerzej. Myjka ultradźwiękowa do czyszczenia kasety. Czuje się prowincjonalnie z moją szmatką w garści,