Autor Wątek: Lemond rower przełajowy, czy warto?  (Przeczytany 2191 razy)

suo

• Gość
Lemond rower przełajowy, czy warto?
« 31 Gru 2009, 15:23 »
Już wcześniej wrzuciłem linka do tego rowerka w temacie o Antkowiaku Quapcia, ale Jeszcze chciałem się was poradzić czy rower ten nie jest przypadkiem za drogi jak na to co posiada oraz o zdatności jego w dalszych wyjazdach (uwzględniając drobne przeróbki).

http://allegro.pl/item867164386_lemond_przelaj_58cm_105_po_1800km_rarytas.html

Normalnie w związku z jednym zapytaniem nie zakładałbym nowego tematu, ale mam możliwość wyjazdu do Chojnic (skąd on pochodzi) na przymiarkę i zakupy w tę sobotę. Jest to jedyny termin wyjazdu w te okolice przez najbliższy miesiąc więc chciałem szybko zaczerpnąć waszych opinii. Z góry dzięki

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
« 31 Gru 2009, 19:44 »
To, co najbardziej rzuciło mi się w oczy- z tyłu ma 24 szprychy, z przodu dwadzieścia zaplecione "na słoneczko". Nie sądzę, żeby miały wystarczającą wytrzymałość pod sakwy. To jest rower raczej z dziedziny light, no i oczywiście sylwetka będzie dość sportowa. Co do ceny to nie wiem, nie orientuję się w szosach (choć ot przełajowiec- tym bardziej się nie znam). Pozdro
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 31 Gru 2009, 20:17 »
Przełożenia mogą być wybitnie sportowe, tj. wymuszające jazdę z wysokimi prędkościami. Koła wyglądają na takie, które popękają lub będą się notorycznie rozcentrowywać przy jeździe z sakwami.

Pogadaj z Quapciem, bo to chyba jedyna osoba z forum, która jeździ na przełaju. Michał Wolff pewnie też będzie zorientowany w szosowych kołach.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
Cytat: "suo"
czy rower ten nie jest przypadkiem za drogi jak na to co posiada oraz o zdatności jego w dalszych wyjazdach (uwzględniając drobne przeróbki).

... mam możliwość wyjazdu do Chojnic (skąd on pochodzi) na przymiarkę i zakupy w tę sobotę.

Przeróbki zawsze są wskazane. Jesli nie będziesz jeżdzić z mega obciążeniami to wszystko będzie ok. Jednak jak masz możliwość przymiarki to radzę przeprowadzić test. Weż plecak i 10 l kanister. Nalej wody do kanistra i wsadz do plecaka. Plecak załóż na plecy i wykonaj rundkę. Jeśli rama będzie wybitnie elastyczna to odpuść sobie kupno jego na wyjazdy.

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
« 1 Sty 2010, 16:00 »
robertrobert1, ciekawy sposób. Zastanowiło mnie to, ponieważ gdy po raz pierwszy wsiadłem w tym roku na rower z założonym całym bagażem pierwsze co mnie zaniepokoiło- przy skręcaniu czułem jak rower się wygina- teraz wydaje mi się, że to bagażniki i ich połączenia z rowerem są na tyle elastyczne, że z ciężkimi sakwami mają pewną bezwładność i przy skręcaniu delikatnie zostają przez chwilę w poprzedniej pozycji
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline ivnn78

• Na forum od: 04.01.2010
    • http://www.flickr.com/photos/przemeklis/
« 6 Lut 2010, 20:38 »
Czesc Suo,
czy zwrociles uwage na rozmiar ramy?
58/56 rozumiem ze oznacza 56cm rura podsiodlowa i 58cm TT
W moim odczuciu to jest rama na bardzo wysokiego zawodnika
mostek na oko wyglada na 10cm kierownica  ma tzw reach okolo 8cm moze 10cm jak to wszystko dodasz to masz 78-82cm  od siodelka do chwytu
daze do tego ze podany wzrost  175-195cm mnie zadziwia
ja mam 182 i moja szosowka ma rame 54cm TT mam kierownice ala aerobary
odleglosc od mocowania siodla do miejsca gdzie chwytam to ok 74cm
daje to sportowa pozycje "wpatrzonego w asfalt"
nie wyobrazam sobie po prostu osoby 175cm wzrostu na szosowej ramie 58

jesli sie myle to mnie poprawcie, co do kol mam to samo odczucie co poprzednicy
wizualnie rower piekny ale chyba do czego innego zaprojektowany,
"Zdrowy rozsądek to zbiór uprzedzeń nabytych do osiemnastego roku życia. "  Albert Einstein

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 8 Lut 2010, 01:01 »
Jak odpadła mi śrubka górna od bagażnika podczas jazdy przy pełnym obciążeniu to wtedy są niezapomniane wrażenia jak rower zaczyna pływać na lewo i prawo :D

suo

• Gość
« 1 Mar 2010, 12:36 »
Cytat: "ivnn78"
Czesc Suo,
czy zwrociles uwage na rozmiar ramy?
58/56 rozumiem ze oznacza 56cm rura podsiodlowa i 58cm TT
W moim odczuciu to jest rama na bardzo wysokiego zawodnika
mostek na oko wyglada na 10cm kierownica  ma tzw reach okolo 8cm moze 10cm jak to wszystko dodasz to masz 78-82cm  od siodelka do chwytu
daze do tego ze podany wzrost  175-195cm mnie zadziwia
ja mam 182 i moja szosowka ma rame 54cm TT mam kierownice ala aerobary
odleglosc od mocowania siodla do miejsca gdzie chwytam to ok 74cm
daje to sportowa pozycje "wpatrzonego w asfalt"
nie wyobrazam sobie po prostu osoby 175cm wzrostu na szosowej ramie 58

jesli sie myle to mnie poprawcie, co do kol mam to samo odczucie co poprzednicy
wizualnie rower piekny ale chyba do czego innego zaprojektowany,

Mam 190 cm wzrostu więc rama ta byłaby dla mnie jak znalazł, ale w końcu nie zdecydowałem się na ten zakup. Powodem tego było to, iż zaraz po samym zakupie musiałbym dokonać zbyt dużej liczby modyfikacji aby przystosować go do celu jakim jest sakwiarstwo. Planowałem jechać do Chojnic i się przymierzyć doń, ale od początku stycznia powstrzymywały mnie zaspy, a teraz... a teraz to składam sobie rower na starej ramie corrateca i mam wszystko w nosie ;) (pochwalę się jak skończę)  ... w każdym razie dziękuje bardzo za fachowe porady! pozdrawiam

Offline ivnn78

• Na forum od: 04.01.2010
    • http://www.flickr.com/photos/przemeklis/
« 1 Mar 2010, 17:30 »
fajnie jak skonczysz to wrzuc do galerii chetnie obejrze :)
na 190 cm faktycznia rama mogla byc dobra
"Zdrowy rozsądek to zbiór uprzedzeń nabytych do osiemnastego roku życia. "  Albert Einstein

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum