Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
21 Lis 2024, 11:28
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Ekwipunek
»
Kuchnia
»
palnik - jaki
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: palnik - jaki (Przeczytany 23286 razy)
pepe
Gość
palnik - jaki
«
6 Lut 2007, 07:52 »
Witam
Poszukuje palnika na paliwo ciekle, ktory by nie wymagal zbyt czestego czyszczenia dyszy nawet jesli paliwo bylo wczesniej filtrowane. Dotychczas uzywalem Gosystem karrimor'a (lipa) oraz primus omnifuel (troche lepiej ale zadna rewelacja jak za ta cene). Moim faworytem jest w tym momencie msr dragonfly - jakie opinie macie o nim, co polecacie.
pozdrawiam
Robb
"Ojciec Założyciel"
Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
Na forum od: 04.06.2006
palnik - jaki
«
7 Lut 2007, 11:40 »
dragonfly uzywalem i ...sprzedalem .. nie lubilismy sie i za duzo plastiku :-)
za to uzywam od 6'u lat Primusa Multifuel i jak narazie nie mialem ZADNYCH problemow.
pzdr
… why so serious ?
pepe
Gość
palnik - jaki
«
8 Lut 2007, 08:23 »
A czy miales jakies problemy z plastikowym zaworem przy pompce - Baltazar mowil mi, ze jego Dragonfly hula jak wtenczas i nigdy nie mial z nim problemow
pozdrawiam
Robb
"Ojciec Założyciel"
palnik - jaki
«
8 Lut 2007, 11:01 »
nie milalem dopuki mi sie nie nadtopil
raz wyczyscilem mojego MSR'a chyba za dokladnie i juz nie chcial chulac :-/
ale moze nie umialem z nim "rozmawiac" ?
pozdrufqa
… why so serious ?
mingus
Gość
palnik - jaki
«
15 Maj 2008, 11:36 »
XGK był moim pierwszym palnikiem. Zawodny i do tego plasikowa pompka. Od kłopotów z nim owobodził mnie kolega, który przypadkowo... nadepnął na mojego MSR'a.
Kolejny palnik to Optimus Nova. Zdecydowałem się na zakup bo, był najtańszym palnikiem z regulacją dopływu przy dyszy, no i Optimus to firma z wielkimi tradycjami w tym zakresie. Generalnie zawiodłem się. Nova bardzo lubiła się zatykać w miejscu gdzie wrzeciono rozpylacza paliwa wchodzi już do tulejki palnika. Bez problemu dystrybutor Optimusa (firma Polana) wymianił mi na nowy egzemplarz. Po kilku miesiącach znowy zaczęły się problemy, tym razem z zaworem przy pompce - ciekło z niego paliwo. Zawór ów dział na zasadzie zatrzaskowego o-ringa, dociskanego za pomocą srężyny. Krótko mówiąc nadmierna komplikacja. Sprzęt znowu zareklamowałem - tym razem zwrócili pieniądze.
Zrobiło mi się leko na duszy i z sześcioma stówkami w kieszeni wszedłem do sklepu z Primusem gdzie bez wahania wskazałem na Omnifuela, mówiąc: ja toto poproszę.
Tym samym pozbyłem się pokaźnej sumy ale - o dziwo - nie nabyłem kolejnego kłopotu pod postacią palnika wielopaliwowego. Omnifuela używam już grubo ponad rok, nie sprawił mi jeszcze zawodu. Od czasu do czasu trzeba go przeczyścić ale, z uwagi na jego prostotę, nie sprawia to większego kłopotu.
Niestety palnik ten jest bardzo drogi (blisko 700zł) ale moim zdaniem warto. Satysfakcja gwarantowana.
P.S
Już wkrótce na stronach naszego serwisu opublikujemy test kilku kuchenek wielopaliwowych. Między innymi będą to: Optimus Nova i właśnie wspomniany Omnifuel.
Robb
"Ojciec Założyciel"
palnik - jaki
«
15 Maj 2008, 12:44 »
XGK .. wysoko zaczales ... :-)
ja po przejsciach z Dragonfly i wielkiej (wzajemnej) milosci do Primus Multifuel
kupuje wlasnie MSR WindPro ... po raz pierwszy maszynka gazowa bo i w Swiat sie na chwile nie wybieram :-)
… why so serious ?
aard
Miasto: Wiedeń
Na forum od: 15.08.2007
palnik - jaki
«
15 Maj 2008, 15:16 »
A jak najbardziej polecam MSR Dragonfly. Używam go od 2000 roku, w tym czasie raz musiałem wymienić o-ringa przy zaworze butelki (po tym, jak w Rosji "zatankowałem" z braku innych mozliwości prosto z baku jakiegoś moskwicza i maszynka dostała szału od zanieczyszczeń, a przy czyszczeniu sam uszkodziłem o-ring). Zużyły mi się też oba filtry (ten na plastikowej rurce pobierającej paliwo bezpośrednio z butelki oraz ten w środku metalowej rurki wsuwanej już w zawór butelki. Zakup nowych filtrów to finansowa masakra, bo trzeba by kupić cały zestaw naprawczy za ok. 200 zł, ale... Dragonfly dokskonale działa bez nich
Na benzynie ekstrakcyjnej hula, na bezołowiołej oczywiście nieco gorzej, ale wciąż okej. Na dieslu od czasu zużycia filtrów nie sprawdałem, pewnie mogłoby być nie najlepiej.
Czyszczenie mniej-więcej raz w roku. Ogólnie jestem bardzo zadowolny i na żadną inną bym nie zamienił
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p
mingus
Gość
palnik - jaki
«
15 Maj 2008, 19:53 »
XGK .. wysoko zaczales ...
Łooooj....na początku to był radziecki, słynny Szmiel. Jednak pewnego dnia podpaliłem nim dolinkę Bolechowicką. Paliwo płonęło nawet w strumyczku, a ja miełem wrażenie, że obserwuję jak ziszcza się apokalipsa (a nogi jego jak słupy ogniste...) Byłem wtedy bardzo młodziutki i mogło mieć to dla mnie znaczenie traumatyczne, ojciec jednak nie wysłał mnie do psychologa tylko przywiózł z DDR pięknego, chromowanego Juwla. Co to była za maszyna (ukradli).
Później jakieś maszynki typu "epigaz", no i wreszcie ten XGK. Przywiozłem go z USA, niestety, już z plastikową pompką.
Tak w ogóle, to nie lubię MSR. Plastik made in china. Zapytaj w Podróżniku ile mają zwrotów.
Gdybym nie liczył się z ciężarem, to zakupiłbym Hikera Optimusa. Przecudny, wystarczy pomacać.
Robb jak sobie radzisz z barakiem precyzyjnej regulacji przy dyszy. Jajeczniczka się nie przypala ? Przecież dokładając te, noooo... dwie stówy miałbyś model z regulacją.
Jeszcze jedno pytanko do Ciebie: tego Primusa masz jeszcze z pompą całkowicie metalową ?
Robb
"Ojciec Założyciel"
palnik - jaki
«
15 Maj 2008, 20:15 »
tylko pokrętło jest plastikowe :-)
a właściwie było bo już go nie mam - oddałem koledze gdy ruszał w Świat.
kiedy go kupowałem był 2001 i to był model z najwyższej półki primusa :-)
w msr przeraża mnie ten plastik ... brrrrr ... gdy w dragonfly zapaliło mi się wyciekające paliwo pompka sie... nadtopiła ... na szczęście w kathmandu go ode mnie kupili i kupilem w sklepie obok primusa
teraz zastanawiam sie nad sprawdzeniem snowpeak'a ... a na gaz kupuje właśnie MSR Windpro .. odziwo cały metalowy :-)
… why so serious ?
aard
palnik - jaki
«
15 Maj 2008, 22:55 »
Ano pompka dragonfly jest plastikowa i nawet kawałek jej okrągłego "kapelusza" mi się kiedyś odłamał (okoliczności nie pamiętam, możliwe, ze nawet wtedy nie wiedziałem, jak to się stało), ale moim zdaniem nie ma to wpływu na funkcjonalność. Oczywiście, gdyby ktoś np. nadepnął, to po pompce, więc to potencjalna wada, ale... jakoś nikt nigdy nie nadepnął
Dynuel
Miasto: Zgierz, York UK
Na forum od: 21.12.2008
palnik - jaki
«
25 Gru 2008, 15:51 »
dołącze się do tematu gdyż wczoraj dostałem od brata palnik ;]
http://www.coleman-eur.com/sunbeam/coleman_site/products/product_chart/visualiser.asp?prec=list&ref=350&move_pointeur=&acc=
w innych firmach tego nie zauważyłem ale tutaj genialnym elementem (tak mi sie wydaje) jest elektryczny zapalnik, zwłaszcza ze iskra jest wmontowana w środku, wiec z zapalaniem nawet przy silnym wietrze nie będzie chyba problemów.
a tak to generalnie chciałbym sie zapytać jak jest z bezpieczeństwem przy gazowaych palnikach, mieliście jajkieś wypadki problemy? bo mi sie to wydaje bardzo niebezpieczne, i podchodze troche z szacunkiem do tego urządzenia.
http://dynuel.digart.pl/digarty/
rafalb
Miasto: Łuków/ Gdynia
Na forum od: 26.03.2008
palnik - jaki
«
25 Gru 2008, 17:26 »
Cytat: "Dynuel"
jak jest z bezpieczeństwem przy gazowaych palnikach
Akurat gazowe palniki są bardzo bezpieczne i wygodne. Sam nie używam długo swojego palnika (od wyjazdu na Bornholm- sierpień 2008) i nie zauważyłem, żadnych niepokojących objawów mających świadczyć o naruszeniu bezpieczeństwa użytkownika.
Już bardziej bałem się jak używałem pepsi can stove, słyszałem też że kostka benzynowa kiedyś wybuchła, ale żeby gazówka to nigdy...
www.wciazwdrodze.blogspot.com
aard
palnik - jaki
«
10 Sty 2009, 00:17 »
Dynual, spokojnie. Gazowe palniki to najbezpieczniejsze, jakie wymyślono. Zwłaszcza, jeśli możesz odejmować kartusz od palnika na czas transportu (nie widzę zdjęcia, ale w Colemanach to chyba standard). Bo jak nie możesz (niektóre, "przekłuwane" modele Camping Gazu), to istnieje ryzyko, że przy transporcie odkręci się zawór i będzie wyciek. Ja tak miałem - wszystko w plecaku potem śmierdziało
Obecnie wożę benzynowego Dragonfly'a i nigdy żadnych problemów. Ale fakt - w niskim namiocie bym go nie rozpalał, bo na początku bucha wysoki płomień. Natomiast przy gazowym nic z tych rzeczy. Jedyne co, to proponuję nie zasnąć podczas eksploatacji
w zamkniętym namiocie, bo może Ci wypalić cały tlen i się zaczadzisz
lempi
Łukasz
Miasto: Kraków
Na forum od: 08.06.2009
palnik - jaki
«
20 Lip 2009, 14:44 »
Odświeżam temat co by nowego nie zakładać.
Panowie, jestem na kupnie palnika. Na allegro jest do wzięcia Primus Gravity MF za jakieś 350zeta. Brać go czy też polecacie coś innego?
MSR (Whisperlite)? Coleman (Featherstove)? GoSystem (Flexifuel)? Te trzy są do obmacania w Krakowie więc też wchodzą w grę. Choć o tym Flexi to niezbyt dobre opinie czytałem.
Budżet tak do 400-450zł, więc Omnifuel niestety odpada.
Robb
"Ojciec Założyciel"
palnik - jaki
«
20 Lip 2009, 16:31 »
jezeli nie stac cie na Omni to Gravity bedzie niczego sobie ..
w UK mozna znalezc Omni juz za 106 funtow czyli jakies 530 zl ... tylko 8o wiecej niz twoj budzet a jaka roznica ...
bede w sierpniu w Kraku .... :-) wiec ... mozwe moglbym przywiesc ...
… why so serious ?
Drukuj
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»