Autor Wątek: Kraków - Wrocław Jakubowym szlakiem  (Przeczytany 549 razy)

Offline Mężczyzna dwie_sety

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.02.2017
Kraków - Wrocław Jakubowym szlakiem
« 4 Kwi 2017, 08:53 »
Witam
Jak wygląda trasa z Krakowa do Wrocławia, wystarczy spojrzeć na mapę albo A4 i nie da się rowerem albo droga nr 79 równie interesująca jak autostrada na dodatek bardzo niebezpieczna dla rowerów. Szukając alternatywy znalazłem pielgrzymkowy szlak drogę św Jakuba zwaną via regia. Ponieważ moje doświadczenia z kompem i mapą nie idą w parze proszę więc Was, pomóżcie opracować trasę.
Pozdrawiam Jacek

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Tamtym odcinkiem jeszcze nie jechałem, ale trasami Jakubowymi jeździmy od kilku lat i zasadnicza uwaga jest taka, że to są trasy "piesze". Da się nimi jechać, ale na pewno nie szosą, a okresach suchych raczej bez opon 2.0 nie ma się tam co zapuszczać.

Napisz, ile chcesz czasu na to poświęcić, w jakim celu ten wyjazd (czy po prostu chcesz jechać z Krakowa do Wrocławia)... to może coś się pomoże...
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
Tak jak Elizium napisał to raczej trasa piesza, w okolicach Przegini wygląda tak: foto1, foto2, foto3.

Do Wrocka możesz jechać Doliną Wisły - Pszczyna - Racibórz - Nysa - Paczków - Strzelin lub przez Jurę w okolice Myszkowa i via Lubliniec (lub Kalety/Zawadzkie) w okolice Opola, a dalej bocznymi wzdłuż Odry. Kwestia ile masz czasu i chęci do kręcenia po wioskach.
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
Ja jechałem z Wrocławia do Opola po ORT (Odrzańska Rowerowa Trasa) - poprowadzona wzdłuż rzeki, częściowo przez rezerwaty przyrody. Na pewno nie na szosę. Jechałem po deszczu i było sporo błota. Aha, bez garmina łatwo zgubić szlak - słabe oznakowanie w terenie. Niemniej jednak na pewno lepsza alternatywa od ruchliwej drogi 94.

• Użytkownik forum
@MichałD - spoko te foty... w tym roku zamkniemy sobie Wielkopolską Drogę św. Jakuba w Głogowie, więc na przyszły rok całkiem ciekawie się zapowiada ta trasa.

Muszę to tylko odpowiednio sprzedać moim dziewczynom i chłopakom.

Co do samych tras jakubowych - większość dróg jest na nich w takim stanie, jak wkleił MichałD. Całkiem dobrze się nimi jedzie, ale: trzeba mieć na względzie, że deszcz może Ci mocno zrujnować plany...

Może też nie padać przez dłuższy czas i wtedy...

Oczywiście to żaden problem, tylko trzeba wiedzieć, co Cię "kręci". Jak chcesz jechać szybko z miasta A do miasta B, to da się wytyczyć trasę na tyle, że to zrobisz, choć musisz liczyć się z nadłożeniem km. A jak chcesz jechać szlakiem Jakuba, to też się da. Ino wolniej...
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna dwie_sety

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.02.2017
Witam
Cała trasa to będzie jakieś 350 km etap dzienny przewiduję 40-60 km całość chcę zrobić w tydzień. Mój rower nie boi się dróg terenowych, ja też nie.
Mam czas nic mnie nie popędza więc nie ma co się spinać.
Pozdrawiam Jacek

• Użytkownik forum
Krakusy Ci pewnie doradzą najlepiej, zwłaszcza jeśli chodzi o początek. Doliną Prądnika aż za Ojców, pod Skałę, potem trasa idzie wzdłuż drogi nr 794 i dopiero w Sułoszowej, na wysokości kościoła będziesz musiał podjąć "ryzyko" - czy jedziesz dalej asfaltem aż do Sieniczna (to już rogatki Olkusza) i w ten sposób omijasz część szlaku Jakubowego, czy też skręcasz za kościołem w lewo i po chwili masz zjazd z asfaltu na coś takiego:

Tak czy siak dojedziesz do Olkusza i masz za sobą na okrągło licząc jakieś 50 km. W zależności od wyboru trasy.

Łatwiejsza (czyli porzucenie terenowego odcinka za Sułoszową na rzecz asfaltu) trasa wygląda tak.

https://ridewithgps.com/routes/20028911
Absurdalny Eli

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
Wyprawka forumowa w listopadzie 2014 jechała Kraków - Wrocław.

4 dniowa trasa była super. Tu wyrysowana przez furmana https://ridewithgps.com/trips/3766116. W trzecim dniu fragment dorysowany na wprost, bo padła bateria...
Polecam ten wariant, ale oczywiście można modyfikować do woli

Fotki https://photos.google.com/album/AF1QipNlPKNpayCHWM4Aa0qaqvLEY91FxCx3jSzMg1Cg
bikeowo, czyli moje podróżowanie

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum