Autor Wątek: Strzelający widelec  (Przeczytany 2970 razy)

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
  • Na forum od: 04.02.2014
Strzelający widelec
« 4 Kwi 2017, 09:13 »
Kilka dni temu przeserwisowałem gruntownie rower - Kona Rove Al - wymieniony został cały napęd, hamulce, pancerze z linkami i wszystko zostało wyczyszczone i nasmarowane.

Pojawił się jednak uporczywy trzask w okolicach sterów - na początku sprawdziłem wszystkie połączenia, dwukrotnie rozkręciłem stery, ale dzwięk pozostał.
Dziś wyjąłem widelec i okazało się, że dźwięk dobiega z połączenia rura sterowa-korona widelca. Teraz w zasadzie nie wiem, co z tym robić, strzelanie jest bardzo uciążliwe. Nasuwa mi się na myśl próba napuszczenia tam małej ilości jakiegoś kleju - luz nie jest wyczuwalny, więc musi to być kwestia części milimetra, a widelec działa jak pudło rezonansowe.

Czy ktoś spotkał się kiedykolwiek z podobnym problemem?

Kuba

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Odp: Strzelający widelec
« 4 Kwi 2017, 09:38 »
Jeśli myślisz że jest jakikolwiek problem z widelcem, natychmiast przestań na nim jeździć i najlepiej skontaktuj się z producentem / sprzedawcą.  Chyba że planujesz zmianę profilu twarzy... :-o

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
« 4 Kwi 2017, 10:16 »
Na ten moment ciężko stwierdzić, co dokladnie jest źródłem dźwięku. Zostało jeszcze zbicie bieżni, ale raczej oddam cały widelec do zaufanego serwisu.

Kuba

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 4 Kwi 2017, 12:04 »
Gdyby to byl suport, piasta, to co innego. Ale z widelcem lepiej dmuchac na zimne - jesli rzeczywiscie sie rozkleja (czy to przypadkiem karbon z alu rura?) to konsekwencje moga byc doslownie katastrofalne.

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
« 4 Kwi 2017, 14:11 »
Widelec alu :) wizja odpadającej od korony sterówki nie należy do najprzyjemniejszych, ale jak się dowiedziałem, mój przypadek nie jest jedynym zarówno w wersjach aluminiowych jak i stalowych tego roweru.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 4 Kwi 2017, 14:14 »
Czyli uspokoili cię że nie będziesz sam w kolejce u protetyka, tak?

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
« 4 Kwi 2017, 14:18 »
Na to wychodzi ;)
Widelec wymontowałem, liczę że dożywotnia gwarancja Kony istnieje nie tylko na papierze :) a w razie czego będę szukał innego widła.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 4 Kwi 2017, 14:20 »
Nie jedyny wsrod stalowych i alu? Oj Kona, kona....  ::)

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
« 4 Kwi 2017, 21:22 »
Mam tą samą ramę i widelec, też strzela. Właśnie smaruję po przeczytaniu Twojego posta bo od 2 lat tam nie zaglądałem i ma prawo skrzypieć ;). Ten widelec wygląda mega pancernie. Spawy są dobrze widoczne, zlustruj lakier na koronie i nie panikuj. Skoro zaczęło się po serwisie (a nie samo po jakimś ciężkim lądowaniu) to jest duża szansa że nie dzieje się nic złego. Oprócz zbicia bieżni z widelca i posmarowania można jeszcze wybić miski z główki ramy i też nałożyć pod nie smaru. Sam jestem ciekaw czy u mnie smarowanie rozwiąże problem.
Pozdrawiam

Ps. posmaruj pancerze od przerzutki w regulatorkach tam mi skrzypi
« Ostatnia zmiana: 4 Kwi 2017, 21:36 Pumpernikiel »

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
« 4 Kwi 2017, 21:29 »
A ja jednak inaczej podszedłem do tematu :)

Stery nie wpływają na "pykanie"  - dźwięk wydobywa się na pewno z widła, zresztą udało mi się to nawet nagrać - opierałem widelec o stół i naciskałem na sterówkę.

W każdym razie kontaktowałem się z dystrybutorem Kony i jak się okazuje już mieli tego typu akcje. Wysłałem zdjęcia itd, a teraz czekam na odzew, choć z tego co się dowiedziałem to jest szansa na dostanie widła z Kony Rove 2017, może nawet będzie opcja wyboru stal/alu.

kuba

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum