Autor Wątek: Pompka rowerowa awaryjna  (Przeczytany 22632 razy)

Offline Mężczyzna Durden

• Miasto:
  • Na forum od: 03.04.2017
Pompka rowerowa awaryjna
« 7 Kwi 2017, 18:08 »
Witam, jaka pompkę rowerowa awaryjna byście polecili z ciśnieniomierzem i końcówka pod wentyl presta i samochodowy, chciałbym dobic 5-6 barow 

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
Odp: Pompka rowerowa awaryjna
« 13 Kwi 2017, 20:16 »
Najlepsze co powstało czyli:
Sigma Alpha Jet
Genialny projekt kiedyś po 150 PLN, obecnie są po 20 PLN ale dostępność coraz trudniejsza.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 14 Kwi 2017, 00:01 »
Awaryjna i manometr..? Ta Sigma była nawet fajna póki nie połamałem No i straszny kloc.

Zamiast uniwersalnej końcówki wystarczy przejściówka. Obok spink i samoprzylepnych łatek warto mieć ją w portfelu.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna lunatyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.03.2012
« 14 Kwi 2017, 06:03 »
Ja używam Merida Air max, ale to chyba konstrukcja której używają też inne firmy. Tak czy inaczej. Tania, ma manometr, a jak masz dużo czasu i siły to nabijesz 80 psi a może i więcej - nigdy mi się aż tak nie chciało:)

Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

jendrzych

• Gość
« 14 Kwi 2017, 16:47 »
Jako stały element zestawu narzędzi do doraźnej walki z awariami w terenie, używam - i polecam - pompkę Topeak Ninja P, chowaną wewnątrz sztycy siodełka. Urządzenie ma wyłącznie końcówkę typu presta i nie posiada ciśnieniomierza. Waży za to 62 g i pozostaje "wbudowana" w rower...

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 14 Kwi 2017, 17:41 »
W sztycy to się zapasowe szprychy wozi :P

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 14 Kwi 2017, 17:43 »
używam - i polecam - pompkę Topeak Ninja P
A jak oceniasz jakość jej wykonania i wygodę używania?

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 14 Kwi 2017, 17:45 »
Witam, jaka pompkę rowerowa awaryjna byście polecili z ciśnieniomierzem i końcówka pod wentyl presta i samochodowy, chciałbym dobic 5-6 barow
Możesz rozważyć Lezyne Gauge Drive HP. Nie jest tania, ale spełnia wszystkie Twoje wymagania. Ciśnieniomierz wbudowany w wężyk. Wężyk moim zdaniem to zaleta w pompkach pod zawory presta. Nie powoduje naruszenia mocowania zaworu do dętki, co wcześniej, przynajmniej w moim przypadku, kończyło się trwałym uszkodzeniem dętki.
Używam pompki tej firmy od kilku lat i jestem bardzo zadowolony.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna obserwathor

• Miasto: Rybnik
  • Na forum od: 19.02.2012
« 14 Kwi 2017, 17:46 »
W sztycy to się zapasowe szprychy wozi :P
chyba, że ma się Dahona  :D
post wysłany z  komórki -  na węgiel™

jendrzych

• Gość
« 14 Kwi 2017, 18:13 »
@maper:
a) jakość wykonania - ideał;
b) wygoda użytkowania - szału nie ma. To narzędzie awaryjne z małą komorą powietrza, zaprojektowane by być niezauważalnym na co dzień i nie wadzić w użytkowaniu roweru, nie z myślą o wygodzie codziennego pompowania - w razie "W" namachać się trzeba solidnie. Traktuję ją jako narzędzie ratunkowe w terenie, używane w nagłej potrzebie, od wielkiego dzwonu; montujesz w rowerze i zapominasz, do momentu, gdy jest potrzebna. Do wygodnego pompowania kół używam pompki podłogowej.

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 14 Kwi 2017, 21:16 »
Mam taką samą bez manometru, zdecydowanie najlepsza jaka miałem! Nieco duża tylko, ale lekka.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 14 Kwi 2017, 21:20 »
Również mam ten model, ale bez manometru i zaworu ABS. Używam od 4 lat i sobie chwalę. Jedynym minusem jest słabe zabezpieczenie powierzchni zewnętrznej cylindra. Moja pompka, szczególnie w miejscu styku z uchwytem mocującym jest mocno poobdzierana. Poza tym z racji kształtu rączki i stopki dostało się też nieco ramom moich rowerów.
Ostatnio przeszło mi przez myśl, żeby kupić coś bardziej "szoszońskiego" jak np. Lezyne Lite Drive, bo Floor Drive jest mimo wszystko słusznych rozmiarów, ale mi przeszło. Na razie mam inne priorytety zakupowe.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi 2017, 23:22 4gotten »
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 14 Kwi 2017, 23:20 »
To narzędzie awaryjne z małą komorą powietrza... Do wygodnego pompowania kół używam pompki podłogowej.

Oczywiście masz rację. Chciałem się tylko upewnić, że pompka ta nie posiada jakiejś cechy, która mogłaby sprawić, że używanie jej będzie szczególnie kłopotliwe.
W kontekście tego, że sytuacja awaryjna w terenie sama w sobie może być dość stresogenna i nie warto dokładać sobie dodatkowych nerwów przez niezbyt szczęśliwie dobrane narzędzia. ;)
A rozwiązanie z tym topikiem mi się podoba. Tym bardziej, że moja obecna pompka szturmowa waży trzy razy więcej od Twojej propozycji i zajmuje sporo miejsca w bagażu.
Dzięki.

jendrzych

• Gość
« 15 Kwi 2017, 21:34 »
@maper
Sprawdź tylko, czy Twoja sztyca ma okrągły przekrój wewnętrzny. Moja ma miejscowo pogrubiane ścianki i jest jajowata. Topeak wchodzi na styk, musiałem tylko usunąć gumkę z główki pompki. Nie wpływa to na jej funkcjonalność.
tap, tap, tap...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?