Byłem wczoraj w Bikershopie i mając w pamięci ten temat zerknąłem na pompeczki jakie tam mieli wstawione. Jakoś specjalnie nie potrzebowałem, ale wpadła mi w oko fajna pompeczka Lezyne Lite DRIVE HP S ABS 160psi. Muszę powiedzieć, że mi się naprawdę spodobała, chłopaki zaczęli mi opowiadać, że to ostatnia sztuka i dobra cena. No to kupiłem, w domu zajrzałem do neta i taki model znalazłem w kilku cenach 140-189 zł. Mnie kosztowała 149 więc cena dobra...ale obiektywnie patrząc to jednak drogo lub nawet bardzo drogo jeśli chodzi o pompkę ręcznę.Natomiast co do samej pompki to REWELACJA. Wykonanie świetne, leciutka, chowany i odkręcany wężyk. Oczywiście wraz z pompką uchwyt do ramy z zabezpieczeniem przed wypadnięciem. Uszczelka zabezpieczającą tłok przed syfem. Sam tłok chodzi leciutko, mała średnica powoduje, że trzeba się trochę namachać, ale muszę przyznać, że nie miałem jeszcze tak lekko chodzącej pompki. Testowałem ją na kole 29 z oponą 2,2 więc trochę tej pary trzeba było wpuścić, a jakoś nie odczułem tego negatywnie.Jeśli kogoś nie boli półtorej stówy to polecam. Przynajmniej teraz, nie wiem jak będzie się zachowywywać po kilku latach ale sądząc po materiałach i jakości wykonania zapowiada się dobrze.
Potrzebuję pompkę do presty, lekką, pod koszyk bidonu, do szosy i dla średnio ogarniętego technicznie małoletniego Znalazłem taką SKSkę - https://allegro.pl/oferta/sks-raceday-pompka-rowerowa-presta-10-bar-alu-8400135690
Ale 10 barów to chyba tylko we śnie Na 6 bar to już się trzeba mocno napracować.
A jest taka, którą się nie trzeba? Pomijam oczywiście CO2 o ile one w ogóle dają radę
Wygląda ok, tylko nie jest zbyt lekka. Bywają pompki o podobnych parametrach ważące około 60 g.