Autor Wątek: Wybór torby  (Przeczytany 1468 razy)

Offline Mężczyzna gkeb

• Miasto: Kórnik
  • Na forum od: 11.08.2016
Wybór torby
« 8 Kwi 2017, 17:33 »
Planuję zakup torby do swojego roweru. Chciałbym w tym roku dojeżdżać do pracy rowerem, więc torba jest wymagana. Wiadomo, jakieś przekąski, obiad. Pewnie torbę wykorzystam również do wycieczek po okolicy. Na razie jednodniówk, a z czasem może coś więcej.
Patrzyłem​ na torbę Arsenal Sport bodajże model 445. Ale nie wiem czy to nie za mała opcja. Następny pomysł to jakaś większa podsiodłówka, ale tu mam obawy że to nie zda jednak egzaminu.
Myślałem również o zakupie bagażnika i jakiejś torby umieszczanej na nim. Wydaje się to w miarę fajnym pomysłem. Chyba najbardziej stabilne rozwiązanie. Tylko czy bagażnik montowany do sztycy czy lepiej tradycyjny (Kross Evado 2 jak patrzyłem ma otwory do montażu). Taki normalnie montowany chyba bardziej stabilny. Tak mi się wydaje. Czy torby montowane na bagażnik można szybko zdejmować? Torbę brałbym pewnie do pracy, więc to dość istotna cecha.
Żona ma taki sam rower i podobne plany więc czeka mnie podwójny zakup - więc torby za 500 odpadają :)

Offline Mężczyzna AdrianU

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 12.05.2016
Odp: Wybór torby
« 8 Kwi 2017, 17:54 »
Jeśli pójdziesz w kierunku bagażnika to kup sobie komplet sakw np Crosso Dry small, po jednej dla Ciebie i żony  :) będzie stosunkowo tanio a na jednodniowych wypadach też je wykorzystasz.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 8 Kwi 2017, 19:11 »
Bagażnik montowany do sztycy i torba na nim to fajna opcja ale posiada spore ograniczenia wagowe. Z reguły producenci zalecają max ładowność w okolicach 7-8 kg. No i jeśli byś chciał coś solidnego to trzeba wydać ponad 3 stówki. Ibera robi nawet w miarę przyzwoite rzeczy. Komplet 280 zł , bagaznik na sztycę i torba 9,5  wpinana za klik. Większe wersja 17L to już 350zł.
Topeak ma jeszcze lepsze ale tu już trzeba wydać około 450 zł.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 8 Kwi 2017, 22:11 »
Dla takich potrzeb jak Twoje - tylko bagażnik mocowany na stałe. Ja używam torby Ortlieb Office Bag. Spełnia wszystkie wymagani oprócz ceny bo kosztuje niemal 500 zł. Ale używałem wcześnie torby firmy Profix z Allegro i też było ok. Dla torby do pracy podstawa to błyskawiczny system montażu i demontażu. Jak coś ma paski i rzepy to sobie daruj.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 8 Kwi 2017, 22:16 »
Przejrzyj ofertę toreb firmy Basil (https://www.basil.com).
Sam używam od 2 lat i jestem bardzo zadowolony, a wybór toreb rowerowych jest bardzo szeroki.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Machnac

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2017
« 8 Kwi 2017, 23:21 »
A ja polecam bagażnik i torby Topeak z systemem DX

Offline Mężczyzna gkeb

« 9 Kwi 2017, 23:41 »
A co myślicie o marce Sport Arsenal? Wiem, że to dość budżetowe rozwiązanie, jednak mając w głowie wyposażenie od razu 2 rowerów, muszę liczyć się z kosztami. W przypadku dojazdów do pracy wziąłbym ich torbę na kierownicę z systemem wypinania 445. Obiad itd. powinno się tam zmieścić. A na dłuższe wycieczki mógłbym tam mieć sprzęt foto. Do tego kupiłbym ich bagażnik (normalny a nie na sztyce) oraz jakąś większą torbę mocowaną na niego (np. 450).

Offline Mężczyzna bertomw

• Miasto: Racibórz
  • Na forum od: 01.11.2015

Offline Mężczyzna gkeb

« 10 Kwi 2017, 08:59 »
Hmm. Sakwy tej firmy ocenione są bardzo wysoko w tym wpisie a torba już gorzej. Ja myślałem nad taką torbą:
https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/torby-i-sakwy/torby-rowerowe/p,torba-na-kierownice-lrc-na-zatrzask-art-445-sport-arsenal,179061.html
Jest mniejsza, więc aż tak by nie odstawała od kierownicy. 9 a 7 litrów pojemności to jednak trochę jest. Jest też wersja z innym stelażem:
https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/torby-i-sakwy/torby-rowerowe/p,torba-na-kierownice-lrc-ze-stelazem-art-440-sport-arsenal,179053.html
ale mocowanie wydaje mi się trudniejsze do wypięcia. Chociaż patrząc na to zdjęcie:

chyba można torbę wysunąć z metalowego stelażu do przodu.
Tak sobie czytam komentarze pod tym artykułem i Szymon z ZnajKraj (a właściwie jego żona/kobieta) ma taką torbę od kilku lat i jest ok. Może chodzi o obciążenie? Ja mam lekki aparat (bezlusterkowiec - z 2 obiektywami nie przekracza kilograma :) ).

Offline Machnac

• Miasto:
« 11 Kwi 2017, 13:03 »
Mam sakwy SA od 6 lat. Jak na produkt za 120 zł nie mam do nich żadnych zastrzeżeń. Ale to produkt budżetowy i takie mu stawiałem wymagania. Na jednodniowe wycieczki wystarczające. Jeżdżę z nimi i jestem zadowolony.
W tym roku planuję wymianę na Crosso Expert ze względu na plany dłuższych wycieczek. Inaczej ponownie kupiłbym takie.

Offline Mężczyzna gkeb

« 11 Kwi 2017, 13:54 »
Mam sakwy SA od 6 lat. Jak na produkt za 120 zł nie mam do nich żadnych zastrzeżeń. Ale to produkt budżetowy i takie mu stawiałem wymagania. Na jednodniowe wycieczki wystarczające. Jeżdżę z nimi i jestem zadowolony.
W tym roku planuję wymianę na Crosso Expert ze względu na plany dłuższych wycieczek. Inaczej ponownie kupiłbym takie.
Na kierownicy też masz chyba ich torbę? Dobrze widzę?

Offline Machnac

• Miasto:
« 11 Kwi 2017, 14:34 »
Nie, to Topeak

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....