Autor Wątek: Suport Accent BB-EX / BB-EX Pro (wymienne łożyska)  (Przeczytany 10818 razy)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Kolejne pytanie do kolekcji. ;)
Wczoraj zaczęło mi coś (rytmicznie, w miarę obrotów korby) cykać (trzy cyki na obrót).
Czy to możliwe, żeby dawały znać łożyska nowego suportu Accent BB-EX1?
Przejechane raptem 370 km, w tym w ostatnią sobotę podczas NMnO kilkunasto-/kilkudziesięcio-sekundowa kąpiel w strumyku (było głębiej niż się spodziewałem - suport się zanurzył, a ja utknąłem na chwilkę).

Kupić praskę? Rozebrać? Nasmarować?

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Już kiedyś pisałem, byłem zmuszony wymienić łożyska w suporcie  Accenta natychmiast po zakupie. Nie mogłem wykasować luzu na łożyskach przy montażu. Po wyjęciu okazało się, że to "chińczyki" i to najniższej jakości, bez jakichkolwiek oznaczeń na korpusie. Wymieniłem na SKF. Było to jakiś czas temu, może montują już lepsze łożyska. :)
Zdejmij łańcuch, zakręć korbą, będziesz słyszał czy to już łożyska, będą szumieć, chrobotać.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Ja od sześciu lat nie wymieniałem łożysk w BB-EX1. Tylko wymieniłem smar we wrześniu na Bike Grease 2000 który nie podołał i są ślady rdzy.

Turysto, sposób na wymianę łożysk jest prosty - opierasz suport na rantach a do środka wkładasz wkrętak i stukasz młotkiem aż wypadnie.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Ja od sześciu lat nie wymieniałem łożysk w BB-EX1. Tylko wymieniłem smar we wrześniu na Bike Grease 2000 który nie podołał i są ślady rdzy.

Turysto, sposób na wymianę łożysk jest prosty - opierasz suport na rantach a do środka wkładasz wkrętak i stukasz młotkiem aż wypadnie.
A jak nie idzie to bierzesz większy młotek. Ściągać tak można szczególnie jak łożysko idzie w śmieci.
Pokombinuj chwilę z śrubą i podkładkami o odpowiedniej średnicy i zrób ściągacz, który po bożemu ściągnie łożysko. Koniecznie zrób to przy nabijaniu łożyska.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Dziękuję, koledzy, ale już zamówiłem praskę.
Cykanie ustało, ale i tak tam zajrzę i ewentualnie napcham smaru.

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
Montowałeś te miski pod korbę szosową?
Jeśli tak to jaka szerokość mufy i czy podkładki musiałeś dać?
Wczoraj porównywałem bb-ex pro z shimanowskim bb-rs500 i miski accenta są o 1mm płytsze.
#Steel is Real

Nie, to akurat do górala, ale w przełajówce też mam taki zamiar w przyszłości.
Tomek i Blondas mają z tym jakieś pozytywne doświadczenia.

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
Dzięki. Chciałem się upewnić tylko czy dać podkładkę 2.5mm pod prawą miskę, czy jakoś inaczej kombinować?
Teoretycznie podkładka zwiększy linię łańcucha o 1,5mm.
#Steel is Real

• ~(FSM)~

A jak nie idzie to bierzesz większy młotek. Ściągać tak można szczególnie jak łożysko idzie w śmieci.
Pokombinuj chwilę z śrubą i podkładkami o odpowiedniej średnicy i zrób ściągacz, który po bożemu ściągnie łożysko. Koniecznie zrób to przy nabijaniu łożyska.

Wcale że nie. Łożyska po nasmarowania trafiły do misek. Już drugi raz.

Ja nie mówię, że się zaraz uszkodzi. Sam tak ostatnio wybiłem, jak się wkurzyłem. Wciskałem już praską z śruby i podkładek (to samo łożysko po nasmarowaniu). Jednak ogólnie to barbażyńska metoda i w garażu można spokojnie zrobić to delikatniej.

• ~(FSM)~
Dzięki dostępnemu garażowi mogłem zrobić w tak brzydki sposób.

Ach, Ty Brutalu  ;D

• ~(FSM)~
Zyskuje przy bliższym poznaniu. 🙂

Po wyjęciu okazało się, że to "chińczyki" i to najniższej jakości, bez jakichkolwiek oznaczeń na korpusie. Wymieniłem na SKF.

Z pobieżnego sprawdzenia w internecie wynika, że łożysko 6805 2RS od SKF kosztuje niemal tyle co nowy kompletny suport shimano. Wtedy traci sens zakup Accenta.

Jakie łożyska stosujecie na wymianę? Też takie drogie jak Mariusz? Czy takie za kilka złotych z Allegro?

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
W pewnym sensie, masz rację. Kupując Accenta zyskujesz jedynie miski z możliwością wymiany typowych łożysk. Łożysko SKF to koszt około 30 złotych, dobre łożyska niestety kosztują.
Możesz zakupić jeszcze łożyska hybrydowe. :)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum