Autor Wątek: Suport Accent BB-EX / BB-EX Pro (wymienne łożyska)  (Przeczytany 10819 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Możesz zakupić jeszcze łożyska hybrydowe. :)
A czy te przypadkiem od syfu nie padają jeszcze szybciej niż normalne?

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Zaletą hybrydowych jest to, że uzyskują większą trwałość eksploatacyjną w identycznych warunkach pracy niż równoważne wymiarowo łożyska wykonane w całości ze stali.
Pozostaje ewentualny zakup suportu CHRIS KING'a, tutaj zastosowano całkowicie inną filozofię konstrukcji. Zrezygnowano praktycznie całkowicie z uszczelnień, łożyska są na wierzchu.
Niestety wymagają regularnych wymian smaru, mając dedykowane narzędzie to chwila.
 Tylko koszty i częstotliwość obsługi dla mnie absurdalna. Sprzęt raczej zawodniczy.
Tutaj jest pewien pomysł,(być może) na przedłużenie życia łożysk: https://www.shockcraft.co.nz/cnc-storm-drains.html
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Bo problem nie leży w łożyskach. Byle chińczyk wytrzyma takie obciążenia jak w rowerze. Problem leży w uszczelnieniu łożysk a włąściwie mechanizmu całego. A tu jest zmowa producentów, żeby suportu zbytnio nie uszczelnić (piast zresztą też). Szczelny suport będzie wieczny. W aktualnie reanimowanej szocie suport jest oryginalny (kwadrat) ma minimum 30 lat. Korby na sucho latają jak głupie, bezszelestnie. Można - można. Ale po co? Brednie o większej sztywności, guzik dającej w turystyce i wciska się badziew co pada po każdym deszczu.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Nie przesadzajmy z tym padaniem po jednym deszczu, a teorie spiskowe dziejów zostawmy politykom.
Problemem są też łożyska. Montując dobre łożyska oraz kryte tworzywem,gumą lub nitrylową wkładką z pdwójną wargą (2LS), nie metalem ( nie mylić z pojęciem "szczelne") mocno wydłużamy przebieg suportu. Chińczyki fabrycznie mają już bardzo duże luzy, wyczuwalne w palcach.
 Nie najlepsza  jest cała konstrukcja tego typu suportu, spowodowana kompatybilnością wsteczną, czyli rozmiarami mufy w ramach. Powiększono oś dzięki temu same łożyska są stosunkowo delikatne do przenoszonych obciążeń, które i tak nie są "zdrowe" dla tego typu łożysk.(prostych, kulkowych, jednorzędowych).
« Ostatnia zmiana: 15 Kwi 2017, 23:13 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Jasne, że po jednym deszczu to było uproszczenie. Ale nie wierzę, że nie można skutecznie uszczelnić gniazd łożysk. Można, ale po co? A w przypadku produktów przemysłowych spiskowa teoria dziejów jest prawdziwa.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Czy supporty Accent BB-EX1 różnią się czymś od PRO? Myślę też pod kątem serwisowania i wymiany łożysk.
Z opisu producenta wynika tylko waga kolor i obróbka CNC. Inne jest uszczelnienie? Które brać na wyprawy?

blondas

• Gość
Czy supporty Accent BB-EX1 różnią się czymś od PRO? Myślę też pod kątem serwisowania i wymiany łożysk.
Z opisu producenta wynika tylko waga kolor i obróbka CNC. Inne jest uszczelnienie? Które brać na wyprawy?
EX1 jest do korb shimano, PRO do innych producentów jak truvativ np.
Różnica jak pamiętam jest tylko w redukcji która odpowiada za dopasowanie do średnicy osi korby. Same łożyska i miski są takie same. Problem w tym, że chyba nie sprzedają samych redukcji.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Do truvativa jest EX2, albo odpowiednia wersja PRO. Nie wiem czemu wersji PRO nie rozróżnili na dwa modele.

Pytam o PRO nie dlatego, że chce kupić kolorki ;D

Miałem kupić EX1, ale są bardzo trudno dostępne... dlatego znalazłem PRO. Jeśli PRO nie jest jakoś wylajtowane i gorsze do turystyki, do dla mnie ok ;) Na wadze jest różnica 10%.

blondas

• Gość
Do truvativa jest EX2, albo odpowiednia wersja PRO. Nie wiem czemu wersji PRO nie rozróżnili na dwa modele.
No proszę, człowiek uczy się całe życie.
W każdym razie przy tych pro jest informacja o średnicy osi 22/24 więc do shimano nie będzie pasowało.  Może być jeszcze błąd w opisie.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
 ;)

https://www.rowertour.com/p/52595/accent-bb-ex-pro-lozyska-suportu-shimano-zewnetrzne-zlote

No właśnie, mogli powielić oznaczenie z serii EX i by było wiadomo. Tutaj jest pod Shimano i wymiary się zgadzają jak mi się wydaje ;)

• blog podróżniczy
Tak naprawdę to jeden wuj, oba pasują do shimano. Wersja dla srama ma dodatkowo redukcję (to srebrne na zdjęciu)

blondas

• Gość
Tak naprawdę to jeden wuj, oba pasują do shimano. Wersja dla srama ma dodatkowo redukcję (to srebrne na zdjęciu)
I wszystko jasne  :)

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Ale nie wierzę, że nie można skutecznie uszczelnić gniazd łożysk.

Skoro pół wieku temu ludzkość była w stanie wyprodukować rakietę, która bezawaryjnie doleciała na księżyc, to chciałoby się, aby jw końcu powstał rower, który bezawaryjnie dojedzie do Kutna ;)

A w temacie - do korb Sram Rival jaki musiałbym kupić suport?

• blog podróżniczy
z redukcją oczywiście. Redukcję można kupić oddzielnie na znanym portalu aliexpress.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum