Autor Wątek: Sri Lanka 3-4 tygodnie nie wiem kiedy  (Przeczytany 488 razy)

Offline Mężczyzna Jacekkudla

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 13.04.2017
Sri Lanka 3-4 tygodnie nie wiem kiedy
« 14 Kwi 2017, 10:45 »
Poprawiam zgodnie z sugestia Laxigena

• 42 lata, doświadczenie wyprawowe jesli chodzi o azje znosne ( tajlandia, laos, kamodża, filipiny) w wersji backpakerskiej ale nie rowerowej. Jezdze na codzien na szosie. coś o sobie
• Palnuje trase okolo 1000-1200 km od colombo na poludnie trasami nad morzem, potem na północ plantacje herbaty itp pozwiedzac, szczegoly do ustalenia.
• przelot do Colombo wraz z rowerami.
• planuje dziennie robic w zaleznosci od okolicznosci okolo 60-120 km... to tak bardzo ogolnie. Grunt to by trase zgrac z miejscem do spania i mizliowsciami rowerowymi zwiazanymi z warunkami atmosferycznymi. Zgrubmie rzecz nazywajac ma to byc przyjemnosc a nie walka z samym soba.
• całkowity planowany dystans 1000-1200
• noclegi w guest housach, ze wzgledu na gryzaco kasajaca faune na sri lance namiotu nie przewiduje
• wyzywienie jak to w azji :) wraz z lokalna spolecznoscia przy drodze
• przybliżony budżet to... hhhmm 6-10 tys PLN całościowo.
• priorytetem dla mnie połaczenie milosci do azji i roweru, w azji zas kocham ludzi lokalnych, lokalne dania, lokalne owoce, lokalne piwo:) unikam nadmiaru turystow i dzikich tlumow
• podejście do deszczu w azji ma troche inny wymiar :) trzeba sie postarac jechac nie w porze monsunow
• preferowane drogi to drogi utwardozne o ile to mozliwe :)

To tak z grubsza ze wzoru :) jakby byly dodtakowe pytania to pytac :)

Jacek
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi 2017, 16:14 Jacekkudla »

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
Odp: Sri Lanka 3-4 tygodnie
« 14 Kwi 2017, 11:56 »

Lepiej?
Zaczynam coraz bardziej lubić to forum :) na 2 tematy 2 odpowiedzi w kwestii błèdów formalnych 😀😀 rak trzymać !!!
Moze Zanim ktoś dostanie prawo do pisania zorganizujcie egzamin???

Zaczynam coraz bardziej lubić to forum :) na 2 tematy 2 odpowiedzi w kwestii błèdów formalnych 😀😀 rak trzymać !!!
Moze Zanim ktoś dostanie prawo do pisania zorganizujcie egzamin???

Eee, w wątku o Surlym nikt się jeszcze nie przypieprzył :P

Jak myślisz, że pójdzie Ci tak łatwo jak Misiewiczowi, to raczej nie da rady ;)

Lepiej?

A co poprawiłeś? :P

Jeśli bawimy sie w złośliwości to proszę czytaj ze zrozumieniem, napisałem o wątkach nie o postach.
A co powinienem zmienić kiedy reszta mi nie jest znana?

Nie przepadam za takimi dyskusjami ale jeszcze bardziej nie lubię jak ktoś na dzień dobry robi tego typu problemy.

Jeśli bawimy sie w złośliwości to proszę czytaj ze zrozumieniem, napisałem o wątkach nie o postach.

Po pierwsze, złośliwości zacząłeś Ty pisząc o organizacji forumowego egzaminu.

Po drugie, napisałeś:
Zaczynam coraz bardziej lubić to forum :) na 2 tematy 2 odpowiedzi w kwestii błèdów formalnych 😀

Nie uściśliłeś że chodzi Ci o ZAŁOŻONE PRZEZ CIEBIE tematy (dwa), więc wywnioskowałem że piszesz TEMATACH W KTÓRYCH BIERZESZ UDZIAŁ (takie są trzy). I po prostu zażartowałem. To teraz przeczytaj jeszcze raz to, co zacytowałem wyżej i zanim zarzucisz komuś nieumiejętność czytania ze zrozumieniem, zastanów się, czy sam napisałeś coś w pełni precyzyjnie i zrozumiale. Nie tylko dla siebie.

Po trzecie, we wzorze który podesłałem naprawdę nie ma cudów, zwłaszcza że napisałeś:

Poki co mam ogólny zarys wyjazdu, jakby ktoś był zainteresowany tym pomysłem to prośba o kontakt

Hmmm... cholera znowu nie czytam ze zrozumieniem.

A co powinienem zmienić kiedy reszta mi nie jest znana?

No to jedziemy:

• coś o sobie (przybliżony wiek, doświadczenie wyprawowe, adres www, etc)

to pierwsze chyba wiesz, o drugim fajnie, że coś napisałeś.

• planowany średni dystans dzienny

np. 30 i 150 km to naprawdę spory rozstrzał

• rodzaje noclegów (na dziko/ kemping/ kwatery/ schroniska/ pensjonaty/ hotele/ etc...)

tu już łatwizna, masz nawet opcje do wyboru

• sposób wyżywienia (gotowanie we własnym zakresie/ B&B/ restasuracje/ etc.)

zazwyczaj zasadniczo zmienia koszt wyjazdu

• przybliżony budżet wyprawy na jedną osobę

chyba nie muszę tłumaczyć, że to dla Twojego partnera może być mega ważne, skoro chcecie jechać razem

• priorytety/ sposób spędzania czasu (pochłanianie przestrzeni i widoków/ zwiedzanie miast/ poznawanie ludzi i kultury/ etc.)

ja np. nie pojechałbym razem z kimś, gdybym wiedział, że będzie po dniu jazdy dwa dni zwiedzał miasto.

• podejście do deszczu (jedziemy czy siedzimy na kwaterze/ namiocie?)

niektórzy nie wyściubią nosa spod dachu inni to mają gdzieś. A jak Ty?

A zanim znowu się oburzysz, to po prostu pomyśl że dla kogoś kto myśli o wyjeździe to są naprawdę ważne informacje. Jak sam napisałeś masz niewielkie doświadczenie (super, jesteś w takim razie w dobrym miejscu) ale na pewno masz jakieś oczekiwania i wyobrażenia. Po co ktoś ma pisać do Ciebie wiadomość, nakręcić się, żeby potem okazało się, ze wasze oczekiwania kompletne się rozjeżdżają. Fajnie więc jakbyś się jednak odrobinę wysilił. Uwierz - ten formularz się tu po prostu sprawdza.
Nie Tobie pierwszemu ktoś tutaj zwraca uwagę, że napisał ogłoszenie "na skróty", ale (niemal) każdy go potem ładnie poprawił. Trochę pokory.

Na koniec pozdrawiam i jestem pewien, że jeżeli odrobinę się dostosujesz do tutejszych zasad to wyjdzie to Tobie i nam na dobre. Ja do Sri Lanki nie pojadę, ale tak zupełnie szczerze, życzę Ci żebyś spełnił swoje marzenie i tam dotarł.

Miłego dnia.

« Ostatnia zmiana: 14 Kwi 2017, 14:07 laxigen »

Laxigen, masz sporo racji, zaraz poprawie.
Jestem moderatrem na innym forum hobbystycznym i staram sie nowych osob nie lać z liścia na dzień dobry stad me wkurzenie, bo wiem ze zanim sie czlowiek oswoi z forum to chwila mija... Zaraz poprawię i zobaczysz że niewiele twardych danych dojdzie ale co do zasady masz racje.

Jacek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum