Autor Wątek: Jaki bagażnik do roweru z kółkami 29 cali?  (Przeczytany 38502 razy)

Offline Mężczyzna piterski.76

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 21.04.2017
Witajcie :)
Jak w temacie - poszukuje bagażnika do roweru Kross Lea B3. Rower posiada kółka 29 cali i ramę w imponującym rozmiarze XS, więc jak sami widzicie zagadnienie nie jest proste ;) Bagażnik powinien być mocny  (udźwig min 25 kg) i wytrzymały - chcialbym żeby przetrwał kilka sezonów zanim trzeba będzie go wymienić. Musi również pasowac do sakw crosso big dry, bo takie zamierzam kupić. Z tego co się dowiadywałem to bagażnik crosso niestety się nie nadaje bo przy tak dużych kółkach nawet jeśłi da sie zamontowac bagażnik, to nie wejdą błotniki.
Z góry dziękuję za wszelką radę :)

Pozdrawiam
Piotr

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Serio Crosso się nie nadaje?
Jakie opony masz na tych kołach?
Nie mam 29era, więc nie wiem na pewno, ale koła 29 i 28 cali mają obręcze o tej samej średnicy jak (622mm), a na moim 28" + bagażnik Crosso współpracują bez problemów i nic nie jest na wcisk.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Zmartwię Cię, że wszystkie 29" nie mają zbyt dużego prześwitu między oponą a bagażnikiem przy oponach >2,0". Ja jak Borafu polecam Ci Crosso. Dobre, sprawdzone w boju bagażniki. Ewentualnie możesz kombinować z adapterami przedłużającymi, ale pamiętaj, że dolne łączenie to najsłabszy punkt. Z błotnikami często najwięcej problemu jest nie na osi opony ale w haczeniu jej krawędzi z opadającym już łukiem błotnika. Czyli decyduje o kłopocie lub nie szerokość błotnika.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Frugo

• Gość

tutaj masz zestaw który pasuje też do 29" i nie będzie problemu z przeświatami.
Tailfin. Tylko nie marudźcie o cenie ;-)

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Crosso i opona 29x2.25" nie mają ze sobą problemu a ty masz 29x2.1 więc się nie martw. Jeżeli masz rower który widnieje na stronie Kross, to nie masz otworów montażowych przy rurze podsiodłowej. Musisz kupić obejmę rury podsiodłowej do której będzie można przykręcić bagażnik.
Błotniki to nie jest coś co trzeba mieć.

Offline Mężczyzna KV5

• Miasto: Mysłowice
  • Na forum od: 10.04.2020
Pozwólcie proszę Panowie, że podepnę się pod temat...
Mam podobny dylemat bo chcę do swojego Speca kupić bagażnik pod sakwy.. no i jest jakaś dziwna sytuacja bo np. większość bagażników jest do kół max 28"... Przykładowo takie https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/bagazniki-rowerowe/tylne/ nie ma w ofercie nic na 29"... czy to są te same bagażniki co do 28" ?
Bardzo proszę poradźcie coś :)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Ogólnie tak, ale przy grubych oponach 29cali może być problem. Na stronie Tubusa masz rysunki techniczne ze wszystkimi wymiarami, na pewno coś dobierzesz.

Offline Mężczyzna KV5

• Miasto: Mysłowice
  • Na forum od: 10.04.2020
Ogólnie tak, ale przy grubych oponach 29cali może być problem. Na stronie Tubusa masz rysunki techniczne ze wszystkimi wymiarami, na pewno coś dobierzesz.

Dziękuję :) bardzo mi pomogłeś :)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Bagażniki pod 28 i 29 cali to raczej to samo, problem raczej z tych wyimaginowanych. Przypuszczam, że większość pod 28 podejdzie do roweru z kołami 29. Kluczowa jest wysokość, która zapewni udopowiedni dystans od koła. Warto zwrócić uwagę na to, że oczka montażowe bywają na różnych wysokościach i to co sprawdzi się w jednym rowerze nie musi w drugim.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
Niektóre bagażniki mają regulację wysokości. Ja używam takiego. Pasuje do 27,5" oraz do 29". A czasowo był nawet zamontowany przy kole 26"
https://velo.pl/akcesoria/bagazniki/accent/rc-26
Regulacja działa niestety do czasu. Bo człowiek zapomina o regularnym smarowaniu śrubek, a jak się zapiekło to ni cholery nie idzie odkręcić :(
Paweł.

Offline Mężczyzna majq

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 29.12.2013
to ja też się podepnę. lekki bagażnik który będzie pasował do 29x2,35" plus błotniki SKS Bluemels 75. da się w ogóle takie coś połączyć? mocowania są.

tak mi wpadły w oko Blackburn Grid, Racktime Light, Racktime Addit, Racktime Standit ale mają mocowania na światło i nie wiem czy to nie będzie przeszkadzać przy błotnikach.

edit:
znalazłem przy TUbusie i Racktime rysunki techniczne i z nich wynika, że max 65mm błotnik...
« Ostatnia zmiana: 7 Lip 2020, 10:04 majq »
Vmax: 81 km/h *** Dmax: 301 km *** Hmax: 3450m

Po prostu poszukaj bagażnika o odpowiedniej wysokości. Sam rozmiar koła i opony to nie wszystko. Oczka montażowe bywają na różnej wysokości, u Ciebie są dosyć wysoko. Do kół 29 cali nie potrzeba wcale "specjalnego" bagażnika.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline michal1893

• Miasto: Lubelskie
  • Na forum od: 18.07.2020
Ja też szukam bagażnika :)
Pacjent to Marin Pine Mountain (taki najprostszy, ze sztywnym widelcem) w rozmiarze XXL, opony 27,5 x 3.0. Rower ma miejsca do montażu bagażnika.
Fajnie jakby bagażnik nie wyginał się od patrzenia na niego i nie kosztował więcej niż 200zł (no chyba, że naprawdę warto dopłacić, to z bólem serca to zrobię  :lol: ) ale oczywiście im mniej, tym lepiej.Sakwy mam takie http://witan.pl/sakwy/sakwa-bagaznik
Jeszcze nie miałem okazji kupować bagażnika i zupełnie nie mam pojęcia czym się kierować.Jeśli wiecie który model na pewno przypasuje to śmiało piszczcie   :icon_mrgreen:
Pozdrawia!Michał

Sakwa/y straszne. Potrzebujesz czegoś co będzie stabilizowało po bokach, bo inaczej będzie się bez przerwy wykręcać w szprychy.

Offline michal1893

• Miasto: Lubelskie
  • Na forum od: 18.07.2020
Przejechałem z nimi na starym rowerze ponad 300km i nie było żadnych problemów. Z tego co pamiętam to przypina się je do bagażnika od góry i po bokach. Boki chyba też są usztywniane. Jeździłem i po asfalcie i po lesie.Póki co od jakości bagażnika i sakw nie będzie zależało moje życie. Chcę możliwie tanio i w możliwie krótkim czasie ruszyć się na biwak. Na razie nie mam siły ani czasu na dalekie wojaże, więc w najgorszym przypadku będę ratował się taksówką ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum