Autor Wątek: [potrzebuję] dwa rowery, rama M, bez amora, koła 26  (Przeczytany 918 razy)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Cześć,
nie jestem na bieżąco :/

Siostrzenica jedzie po wakacjach z PL do Senegalu. (moja krew!!)
Z chłopakiem ;)

Cokolwiek mi podsyłają z pytaniem "wujek, a ten rower dobry?" to jakieś wyprzedaże na kołach 28 (z amorem)

Czy jest coś jeszcze co nie ma amora (to akurat najmniej ważne), jest na kołach 26 na czym byście pojechali?

Help
Hilfe
ITD ;)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Czy jest coś jeszcze co nie ma amora (to akurat najmniej ważne), jest na kołach 26 na czym byście pojechali?
Jak na 26", to amor jak najbardziej pasuje :)
Niskobudżetowe rockshoxy to naprawdę proste w obsłudze konstrukcje. Trzeba się postarać, żeby to rozwalić.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
dajesz jakieś linki :)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
przykładowo,
cena nie jest zbyt fajna, ale ma kilka dobrych cech
https://sklep.harfa-harryson.com.pl/rower-ktm-ultra-sport-26-21-53-30-g-czarno-pomar,3,319338,32290
- powietrzny, prosty amortyzator.
- mocowanie tylnego hamulca wewnątrz tylnego trójkąta
- są mocowania w ramie do bagażnika

26" jest skazany przez marketing na niebyt, więc zbytnio przebierania w ofertach nie będzie.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
Tylko, że tyle kasy to dzieciaki mają na dwa rowery ;) ...

No nic .. szukam dalej ;)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Młody

• Miasto: Gabryelin
  • Na forum od: 23.12.2014
Jak po taniości to rowerki typu Kands, Lazaro, Spartacus  :D

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Chyba najlepiej byłoby poszukać sensownych ram z widelcami i składać samemu. Nowe rowery w pułapie do 2000 zł mają sporo słabych punktów, zaś używki, to na wyprawie zawsze ryzyko związane z żywotnością i zużyciem części. No chyba że uda się wyrwać coś w sensownej cenie i powymieniać newralgiczne elementy.

https://www.rowertour.com/c/341/ramy-26-mtb/

Rama razem z widelcem będzie to wydatek rzędu kilkuset złotych. Resztę sensownie trzeba podzielić na poszczególne elementy.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
Chyba najlepiej byłoby poszukać sensownych ram z widelcami i składać samemu. Nowe rowery w pułapie do 2000 zł mają sporo słabych punktów, zaś używki, to na wyprawie zawsze ryzyko związane z żywotnością i zużyciem części. No chyba że uda się wyrwać coś w sensownej cenie i powymieniać newralgiczne elementy.

https://www.rowertour.com/c/341/ramy-26-mtb/

Rama razem z widelcem będzie to wydatek rzędu kilkuset złotych. Resztę sensownie trzeba podzielić na poszczególne elementy.

Faktycznie
… why so serious ?

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
To nie będą jakieś super rowery, ale czy takie da się kupić do 2000 zł i czy takie "super" są im potrzebne? Ja mam górala na takiej taniej ramie, jeździłem na nim trochę z sakwami, trochę w terenie, teraz służy jako mieszczuch i ma przebieg 43 tysiące km.

Tylko widelec trzeba by dobrać odpowiednio długi, bo te ramy są projektowane raczej pod amortyzatory. Do tego proste i solidne rozwiązania, napęd na poziomie Alivio, koła bardziej wytrzymałe, najlepiej na 36 szprychach no i opony, tu warto poświęcić więcej czasu i pieniędzy. Samo składanie wymaga trochę pracy, narzędzi (pewnie forumowicze mogą pożyczyć), ale potem jak się coś zepsuje to łatwiej będzie naprawić.

A jak będą mieli wątpliwości czy takie rowery (i oni) dadzą radę, to podeślij im kilka zdjęć z domowej galerii w stylu: :)

« Ostatnia zmiana: 21 Kwi 2017, 22:19 olo »
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna rodert

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 06.07.2011

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Ja bym nie poszedł w nowy rower. Przepłacasz za "nowy". Wujek rozumiem się zna. Umie, potrafi, wymieni. Dzieciaki maja 4k. Dwie używki do 1k za sztukę. Można wyszukać fajny rowerek bez amora na V-b lub Canti. Układ maksymalnie 3x8. Ryzyko awarii małe, naprawa banalna. Za resztę wymienić napęd. Dorzucić trochę części na drogę i świat jest ich.
Ja mam takie stare  (z lat 90`) Bianchi Adventure LX 26". W sumie to rower wyprawowy. Za kilka stówek w niego włożonych wierzę, że jest gotów podbić świat, bo jest prosty jak cep. Nawet zmieniarki mają dwa tryby. Indeksacja i praca ciągła. Super sprawa bo nawet mega rozregulowany układ można sobie w trybie "cierniowym" ustawić tak, ze jest ok i nic nie ociera.
 I takie rowerki im wyszukaj. Naszykuj, a resztę będą mieli na Sx&Ds&RR

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Ramaja

• Miasto: Sląsk
  • Na forum od: 15.07.2012
Robb mam author versus rama cro mo.Zrobię fotki to dodam.

Offline Mężczyzna Ramaja

rama 19, jak zrobię dokładne zdjęcia to wyślę

Offline Mężczyzna Ramaja

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
czy takie "super" są im potrzebne?
A jak będą mieli wątpliwości czy takie rowery (i oni) dadzą radę, to podeślij im kilka zdjęć z domowej galerii w stylu: :)

Chodzi DOKŁADNIE o to, że nie potrzebują niewiadomoczego, a wujek od kilku lat wypadł z obiegu dlatego pyta.
Wujek wymieni i poprawi. Wiadomo ;)

Wujek rozumiem się zna.
Pomidor ;)
… why so serious ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum