Autor Wątek: Polska od Helu na Śnieżkę  (Przeczytany 2153 razy)

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
Polska od Helu na Śnieżkę
« 21 Kwi 2017, 23:33 »
Cześć,

planujemy całą rodziną (ja, żona i dzieciaki (3 latka i 1 rok) wycieczkę przez Polskę. Start na Helu, koniec na Śnieżce.

Część trasy pokonamy pieszo (pewnie początek) część na rowerze, nie pogardzimy też krótkim odcinkiem w kajaku. Macie jakieś pomysły jak dokładnie można taką trasę poprowadzić?

Zdecydowanie po leśnych duktach i rzadko uczęszczanych ścieżkach, niemniej jednak raz na 3-4 dni chcemy mieć dostęp do sklepu.

Pomorze ktoś? ;)

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Odp: Polska od Helu na Śnieżkę
« 22 Kwi 2017, 00:04 »
Ale tak generalnie w możliwie prostej linii, czy bardziej dziczą niż cywilizacją (bo wtedy nie będzie prosto)?

W prostej linii jest tak:

https://ridewithgps.com/routes/20496573

Biegnie też przez moje okolice, więc jakby co - jestem w stanie pomóc. A kiedy się wybieracie?
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 22 Kwi 2017, 00:12 »
Macie jakieś pomysły jak dokładnie można taką trasę poprowadzić?

Pomysłów przy takich ogólnych założeniach może być dużo, szczególnie w zachodniej Polsce i w okolicach wybrzeża, gdzie jest dużo lasów, parków narodowych i słabo zaludnionych obszarów. Może wrzuć choćby jakiś ogólny zarys od siebie? Chyba że oczekujesz, ze ktoś siądzie i będzie wam planował setki kilometrów trasy wyszukując leśne dróżki i szlaki piesze, do tego doradzając, który odcinek przejść pieszo i gdzie wynająć kajak? Skądinąd to założenie o zmianie środka transportu brzmi dla mnie jak solidne dokładanie sobie problemów logistycznych. Osobiście wolę nie mieszać, ale to już wasza sprawa.

Przecież Polska to nie jest nieznana kraina, mamy mnóstwo szlaków pieszych i rowerowych, relacji choćby na forum jest mnóstwo, mapy są dobrze dostępne. Tylko przejrzeć i wybrać po swojemu; macie chyba w tym jakieś doświadczenie.

Jechałem swego czasu spod Jeleniej Góry nad morze, jakaś relacja z wyjazdu na forum nawet powstała. Jak masz konkretne pytania to chętnie odpowiem.

http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=13321.0

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
« 22 Kwi 2017, 09:24 »
Ale tak generalnie w możliwie prostej linii, czy bardziej dziczą niż cywilizacją (bo wtedy nie będzie prosto)?

Bardziej dziczą :) Liczą się piękne miejsca.

Chyba że oczekujesz, ze ktoś siądzie i będzie wam planował setki kilometrów trasy wyszukując leśne dróżki i szlaki piesze, do tego doradzając, który odcinek przejść pieszo i gdzie wynająć kajak?

Mniej więcej. Bardziej chodzi mi o rady typu:

"Słuchaj Mateusz, ja mieszkam pod poznaniem i moja ulubiona trasa to "stąd dotąd". Jeżdżę tam regularnie bo mi się podoba ze względu na..., a tutaj i tutaj jest taka buda, w której zawsze rozkładam sobie namiot albo robię przerwę na obiad", albo "ja kajaki zawszy wypożyczam u Pana Waldka i pływam nią na tym odcinku, bo jest..., aaa i pamiętaj, że Mietek przycina na cenie a kamizelki ma dziurawe - dlatego lepiej, żebyś pytał Waldka"

:)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 22 Kwi 2017, 11:12 »
Hel i "rzadko uczęszczane ścieżki"? To chyba w październiku.

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 22 Kwi 2017, 11:15 »
"Słuchaj Mateusz, ja mieszkam pod poznaniem i moja ulubiona trasa to "stąd dotąd". Jeżdżę tam regularnie bo mi się podoba ze względu na..., a tutaj i tutaj jest taka buda, w której zawsze rozkładam sobie namiot albo robię przerwę na obiad", albo "ja kajaki zawszy wypożyczam u Pana Waldka i pływam nią na tym odcinku, bo jest..., aaa i pamiętaj, że Mietek przycina na cenie a kamizelki ma dziurawe - dlatego lepiej, żebyś pytał Waldka"

:)

Ok, to zaczynamy.

Słuchaj Mateusz, jak wyruszycie z Helu, to w zasadzie na całej długości wybrzeża każdy pan Waldek, Mietek i... inni panowie też przycinają na cenie piwa, jedzenia, parawanów, atrakcji dla dzieci... A w sezonie w zasadzie na cenie wszystkiego. No ale za to ładnie jest ;)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 22 Kwi 2017, 11:25 »
"Słuchaj Mateusz, ja mieszkam pod poznaniem i moja ulubiona trasa to "stąd dotąd".

chetnie doradzę z kajakiem jakos w poniedziałek moze, w okolicach PIły, Wałcza jest sporo możliwości na kajak, a swojego ulubionego pana od kajaków tez mam. Spokojną i bardzo ładną rzeką jest Rurzyca (tyle że dość męczącą, bo kilka jezior po drodze, trzecie się juz przeklina bo sa spore) ale z małym dzieckiem x 2 w kajaku to pewnie trzeba wybrać spokojnie. Mega popularna jest Piława, na której robią sie kolejki w sezonie. Spokojna tez jest Gwda, ale nie tak urokliwa jak czyściutka Rurzyca.

Popatrzyłam na trasę Eliego i ja bym radziła wybrać wersję albo trochę zbaczającą na zachód albo zbaczającą na wschód.:D
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 22 Kwi 2017, 13:37 »
W rejonie łódzkim popularne i łatwe odcinki to Pilica na odcinku Tomaszów Maz. - Inowłódz i bliżej waszej marszruty Warta na odcinku Konopnica - Burzenin. Kapitalny kajakiem jest też Działoszyński Przełom Warty, ale nieco trudniejszy.
Logistycznie to ja nie widzę innej drogi jak jechac rowerem i dodatkowo robić przerwy na pętle piesze i kajakowe.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 22 Kwi 2017, 14:20 »
Nie słuchaj Mateusz Sedymen trochę przesadził z zachwalaniem Warty. Nuda.
Polecam Grabię i Widawkę + ewentualnie  Wartę.Trasa dwa, trzy dni płynięcia i nadal jesteś ok 15km od bazy, czyli Zduńska Wola. Samego miasta nie polecam, ale trzy rodzaje rzek o różnej trudności. Warta jest najnudniejsza. Zero turystów kajakowych no chyba, że trafisz na spływ organizowany przez dom kultury, ale oni pływają tylko w niedziele i to raz w miesiącu.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 22 Kwi 2017, 15:58 »
Warta jest fajna (choć trochę uciążliwa jak na spływ z dziećmi z powodu przenosek) na odcinku Działoszyn - Krzeczów. Poniżej jest łatwo ale, jak napisał hansglopke bez szału.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 22 Kwi 2017, 16:14 »
Na Grabi fakt fajnie ale ciągle są przenoski. Jak nie młyn to drzewo. Ciekawie ale ciężko. Za to fajna knajpa w młynie Talar. Właściciel mówił ze przygotowuje tez pokoje.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 22 Kwi 2017, 16:17 »
Trasa wklejona to nie jest "moja" trasa, tylko najkrótszy ślad rowerowy z Helu do Karpacza. Dwa kliknięcia w programie. Ja bym tak nie jechał.

Mateusz napisał "dzicz" i to jakby wskazuje, że trzeba tak naprawdę zdecydować, czy odcinki nudne (bo takie będą ) jechać normalnie, czy podjechać komunikacją, a czas zamiast tego poświecić na dzicz zaliczaną tu i ówdzie.

Wartą można spłynąć powiedzmy z Pyzdr do Sremu, stamtąd wzdłuż NSR pojechać w stronę Doliny Baryczy, niejako godząc się na kawałek nudnej Wielkopolski.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
« 22 Kwi 2017, 18:09 »
Jeżeli faktycznie ma być północ-południe i bez nadrabiania drogi to Pilica i Warta odpadają, chyba że płyniemy na "pstrąga".

Obie rzeki są ładne i łatwe technicznie: Pilica od Maluszyna, Warta od Bobrów k/Radomska. Na Pilicy przenoska dopiero na zaporze Zalewu Sulejowskiego, na Warcie niestety będzie ich kilka.
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 22 Kwi 2017, 19:06 »
Hel i "rzadko uczęszczane ścieżki"? To chyba w październiku.
Niebieski (chyba) szlak turystyczny między Jastarnią a Kuźnicami. Ale NIE polecam :)

koniec na Śnieżce. <CIACH> Pomorze ktoś? ;)

W razie potrzeby chętnie pomogę zweryfikować trasę w okolicach Jeleniej Góry i Karpacza.
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 22 Kwi 2017, 19:23 »
Mateusz - zerknij tu:

http://mapanawierzchni.blogspot.com

Może ułatwi Ci zaplanowanie początkowego odcinka.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum