Autor Wątek: Polska od Helu na Śnieżkę  (Przeczytany 2154 razy)

Offline Mężczyzna gsapijaszko

• Miasto: Lubnów / Wrocław
  • Na forum od: 03.03.2017
Odp: Polska od Helu na Śnieżkę
« 22 Kwi 2017, 19:31 »
Hel-Śnieżka, to w zasadzie +/- EV9. Gdy już przejedziecie przez płaską Wielkopolskę, to obowiązkowo Dolina Baryczy. Niekoniecznie cała, ale tak od Rudy Milickiej do Żmigrodu, przez stawy i rezerwaty. Baryczą można też pokajakować.
Od Żmigrodu na zachód - może być pomarańczowym Doliny Baryczy, a później:
 albo czerwonym (pętla trzebnicka) na Oborniki Śląskie i później na Wrocław
 albo jeszcze bardziej na zachód i (też czerwonym) Odra-Barycz na drugą stronę Odry
 albo, jadąc cały czas wzdłuż Baryczy (pomarańczowy) dojechać do Odry i tam niebieskim (ORT) na południe. ORT poprowadzony jest po obu stronach Odry, malowniczo. Promów na Odrze już nie ma od paru lat, przejazdy w Ciechanowie, Lubiążu bądź w Brzegu. W Lubiążu wielkie zabudowania cystersów.
Lewa strona Odry od Brzegu Dolnego do Wrocławia jest nudna, choć wygodna do jazdy.

Jakby co, to mogę pomóc w tych okolicach,
pozdrawiam, Grzesiek
« Ostatnia zmiana: 22 Kwi 2017, 19:42 gsapijaszko »

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
« 25 Maj 2017, 05:04 »
Cześć,

przepraszam z brak wpisów i odpowiedzi (wciągnęła mnie peruwiańska czarna dziura). Lada dzień wracam do Polski i ostro biorę się do planowania trasy. Czy tylko mi wyskakuje błąd w trakcie wczytywania "mapy nawierzchni"?

Pozdrawiam was serdecznie z Limy.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 25 Maj 2017, 07:36 »
Czy tylko mi wyskakuje błąd w trakcie wczytywania "mapy nawierzchni"?

Przepraszam, to moje niedopatrzenie. Już jest naprawione, link w stopce działa.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 25 Maj 2017, 12:08 »
a kiedy dokładnie jedziecie? Chętnie bym Was przyjął pod dach po drodze.

Offline Mateusz

« 1 Cze 2017, 23:58 »
Hej,

a kiedy dokładnie jedziecie? Chętnie bym Was przyjął pod dach po drodze.

Wyruszymy po 15.06, musimy skończyć przed 25.07.

Teraz już potrzebuję konkretnych wskazówek - wytyczyłem wstępną trasę.

Założenia:

1. Odcinek Hel - świecie planujemy przejść pieszo
2. Następnie wsiadamy na rowery, na których jedziemy do Wrocławia
3. Z Wrocławia na Śnieżkę idziemy pieszo

Jakie macie wskazówki?

A) Czy w okolicy wytyczonej trasy (absolutnie się przy niej nie upieram) jest coś ciekawego co warto zobaczyć?
B) Sprawdzone knajpy? Noclegi?
C) Gdzie by tu upchnąć króciótki i łatwy kajak?
D) Szczególnie ważne są odcinki piesze - chcemy iść wówczas spokojnymi ścieżkami

Każda wskazówka będzie cenna :)

https://www.bikemap.net/pl/route/4024855-sea-to-summit/

Offline Mateusz

« 2 Cze 2017, 00:26 »
Dzięki za wskazówki. Szczęśliwie ten odcinek przechodzimy z osobami, które tam mieszkają więc nie spędza nam to snów z powiek :)

Wrocław - sponsor - haha :) Nie, my mieszkamy we Wrocławiu i to nam ułatwia logistykę - dojeżdżamy do domu, odpinamy przyczepki od rowerów i idziemy pieszo.

Wprowadziłem zmiany.

p.s. ładne zdjęcia!
« Ostatnia zmiana: 2 Cze 2017, 00:32 Mateusz »

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Polska od Helu na Śnieżkę
« 2 Cze 2017, 01:04 »
Łatwy kajak możecie zaliczyć na Warcie. Można popłynąć z Pyzdr do Pogorzelicy lub dalej, albo z tejże Pogorzelicy do Dębna, gdzie chcecie przekroczyć Wartę. Osobiście przekroczyłbym Wartę środkowym promem, w Czeszewie - wysiądziecie po drugiej stronie w zakolu Warty w lesie, a nie na asfalcie. Leśne dukty są w dobrym stanie, nie powinno być problemu z jazdą z przyczepką tamtędy.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 2 Cze 2017, 10:36 »
Za Wejherowem wytyczyłeś trasę główną drogą, zdecydowanie nie polecam tamtędy iść. Spróbuję znaleźć jakieś ładne obejście. Jakie nawierzchnie dopuszczacie? Bruk, szutr mogą być?

Bardzo by się tu przydała mapa nawierzchni Turysty, ale chyba przestała działać ostatnio.

Offline Mateusz

« 2 Cze 2017, 11:26 »
Jakie nawierzchnie dopuszczacie? Bruk, szutr mogą być?
Wszystkie, po których można ciągnąć przyczepę z dzieciakami idąc + takie, które prowadzą do Ciebie na herbatę :)

Offline EASYRIDER77

« 2 Cze 2017, 11:58 »
jeżeli będziecie jechać po 18 czerwca  (wcześniej mnie nie będzie na miejscu) w rejonie Barcina to zapraszam do nas pod dach. Musielibyście wtedy zboczyć z trasy na  Inowrocław. Kierunek (patrząc od Barcina): Dąbrówka Barcińska, Wojdal, Ludkowo, (bokiem przy Pakości) na Giebnia, szutrówka na Gorzany (króciutka tylko chyba z 1 km), asfaltem już dalej na Kościelec, Dziarnowo, Batkowo.  W Batkowie mam bazę z dużym polem. Zapraszam. W razie mogę podesłać nr do siebie jeśli jesteś zainteresowany.

Offline EASYRIDER77

« 2 Cze 2017, 12:03 »
w rejonie Łabiszyna pojedźcie do Lubostronia, fajny Pałacyk z parkiem tam jest. Jest też plac zabaw, a to ważne dla dziecka. Z Lubostronia dopiero dalej przez Józefinkę na Barcin. Z Barcina nie radzę jechać drogą żółtą na Szczepanowo, bo jest ruchliwa, od razu skręć za torami w prawo na Wolice.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 2 Cze 2017, 12:41 »
Wszystkie, po których można ciągnąć przyczepę z dzieciakami idąc + takie, które prowadzą do Ciebie na herbatę

Niestety mnie od Wejherowa aktualnie dzieli Bałtyk, ale moja mama chętnie przyjmie Was pod dach, o ile wpadniecie 19.06 lub później (najchętniej od 20.06).

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 3 Cze 2017, 17:09 »

1. Odcinek Hel - świecie planujemy przejść pieszo

Jakie macie wskazówki?

C) Gdzie by tu upchnąć króciótki i łatwy kajak?
D) Szczególnie ważne są odcinki piesze - chcemy iść wówczas spokojnymi ścieżkami

Nie kupuję takiej trasy na odcinku pomorskim.
Czy Tczew jest jakimś ważnym miejscem, którego nie chcesz ominąć? Bo kierując się do tego miasta omijasz praktycznie całe Pojezierze Kaszubskie i Bory Tucholskie, czyli to, co moim zdaniem w regionie jest najładniejsze. Ja z Wejherowa kierowałbym się w stronę kółka jezior Raduńskich, czyli z grubsza okolic między Kartuzami i Kościerzyną. Dalej w kierunku jezior Wdzydzkich, skąd na południowy wschód w kierunku Świecia przez Bory Tucholskie. A po drodze krótki, np. jednodniowy spływ kajakowy Wdą z Czarnej Wody do Czubka lub kawałek dalej do wsi Czarne. Wda jest obok Brdy najwspanialszą rzeką Borów Tucholskich, znaną ze spływów kajakowych, piękną widokowo i przy tym łatwą. Sam kiedyś płynąłem odcinek Czarna Woda - Czubek z grupą znajomych, wśród których było małżeństwo z rocznym dzieckiem. Było przyjemnie i przy tym bezpiecznie.

Jeśli jednak zarys trasy, którą pokazałeś, jest nie do ruszenia, to inaczej poprowadziłbym ją w okolicy Trójmiasta, tzn. przez Trójmiejski Park Krajobrazowy. Niby na zapleczu miasta, a jednak przez głęboki las. Po drodze jest kilka fajnych punktów widokowych na morze, np. wzgórze Pachołek na obrzeżach gdańskiej dzielnicy Oliwa. Ale takie szczegóły to później, kiedy określisz się co do zarysu trasy.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 4 Cze 2017, 18:03 »
Bardzo by się tu przydała mapa nawierzchni Turysty, ale chyba przestała działać ostatnio.

Działa. Nawet link ze stopki.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 8 Cze 2017, 09:08 »
Przychylam się do tego co pisze Maper - Kaszuby, Bory warto odwiedzić. Część dróg piaszczystych, dużo leśnych zamienionych na "autostrady" - Lasy Państwowe wyremontowały i nawierzchnia bita.
Spływ Wdą również polecam, można odpocząć od chodzenia i skończyć w Świeciu.
Trasa w okolicach Bydgoszczy poprowadzona idealnie - zwłaszcza lubię odcinek Chełmno-Bydgoszcz. W razie potrzeby służę noclegiem w Bydzi, pralka do dyspozycji, a moje dzieci podzielą się zabawkami :)
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum