Autor Wątek: Krynki, Narew, Białystok...  (Przeczytany 3452 razy)

Offline Kobieta emonika

• Miasto: Kościerzyna/Kaszuby
  • Na forum od: 26.05.2014
Krynki, Narew, Białystok...
« 22 Kwi 2017, 18:40 »
W tytule miejsca gdzie nie mam pomysłu na nocleg - mniej więcej.
 Wiem, wiem, sprawdziłam wszystkie informacje jakie znalazłam tutaj na forum i w necie. Wiem, że są agro, ale to ostateczność - może ktoś zna jakieś miejsca na namiot gdzie mogę zatrzymać się z synem. Jak w temacie - okolice miejscowości Krynki lub Kruszyniany ( jadę od Białegostoku do Białowieży ), zanim dotrę do kolejnego punktu nocleg na niby bezpłatnym polu namiotowym w Rybakach nad zalewem Siemianowskim - potem mam kłopot wyjeżdżając z Białowieży - normalnie to byśmy to przejechali do Białegostoku (ok. 80 km) - ale nie chcę tym razem pokonywać tyle km dziennie - okolice Narewu byłoby optymalnie. Zawsze pozostaje " na gospodarza", albo na dziko - ale że jadę z synem, staram się co nieco wyszukać zanim trafię w te rejony.
p.s. Nocował ktoś w Brzostowie ostatnio (zachodnia strona Biebrzy odcinek Wizna - Twierdza Osowiec)? Oprócz Wagabundy, bo to to wiem :)

No i pozostaje ... nocleg w Białymstoku.. może warmshowers.... ?
Dalej to już luzik. Kurowo, Brzostowo właśnie, Kopytkowo, a w  Augustowie czy Ełku coś znajdę na bank.

to plan mej trasy: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=bcbgvodskvoonrrn
"Uśmiech kosztuje mniej niż elektryczność i daje więcej światła"

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Odp: Krynki, Narew, Białystok...
« 22 Kwi 2017, 19:01 »
Jeżeli nie byliście w Tykocinie, to nie omijaj. Będziecie żałować :). To samo z kładką Waniewo-Śliwno i Narwiańskim Parkiem Narodowym. W Krynkach było schronisko młodzieżowe. W Kruszynianach http://www.kruszyniany.pl/ i http://www.dworekpodlipami.pl podobno można rozbić namiot.

Offline Kobieta emonika

« 22 Kwi 2017, 19:21 »
Jeżeli nie byliście w Tykocinie, to nie omijaj. Będziecie żałować :). To samo z kładką Waniewo-Śliwno i Narwiańskim Parkiem Narodowym. W Krynkach było schronisko młodzieżowe. W Kruszynianach http://www.kruszyniany.pl/ i http://www.dworekpodlipami.pl podobno można rozbić namiot.

Byliśmy - Tykocin i kładka również :) Trzy dni spędziliśmy w Kurowie. Zwiedziliśmy co się dało. Dlatego teraz nieco inaczej zaplanowałam trasę.
Dziękuję za linki :)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 22 Kwi 2017, 20:08 »
Jadąc z Krynek do Kruszynian: Ok. 3, 4 km, po prawej, nieco od drogi, na łące okolonej lasem, drewniany stoi domek (1wszy zamieszkały po prawej od Krynek), zabudowania. Tam ma być agro (rozumiem - również możliwość namiotowania). Przed nim czasem krowa, czasem kozy się pasą. Tuż przy drodze jest info, iż za kilka km, za rzeczką, po lewej, przy drodze, jest ryb smażalnia. Ta smażalnia, to dość duży, zadbany, płotem otoczony teren z możliwością konsumpcji, rybaczenia, noclegu. Tam możesz spytać.

Tuż przed smażalnią, po lewej, na zakręcie jest dom, obejście, konie, bryczki. Tam możesz spytać. Po prawej masz wioskę - 'na gospodarza'.

Jadąc dalej, wjedziecie na dość górkę (przed tą, po lewej, pod lasem, stary dom, pies, kury, krowa). Po lewej będzie brama, płot, silos, waga. Czuć dalej, po prawej, coś jak 'punkt widokowy'. Ew. tam (miejsce czyste, bez puszek, flaszek - okoliczni piją chyba gdzieś indziej).

Z pewnością najłatwiej będzie: z drogi w bok i w las.

W Bł.-stoku np. ja pomieszkuję. Nie wiem kiedy będziecie. Nie wiem, czy będziemy. Wiem, jest duży pies, szczeniak jeszcze nieułożony - obcych w chałupie pilnuje, na tych szczeka.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 22 Kwi 2017, 20:40 »
W Narew, jest koło mostu duża przestrzeń z wiatą i wieżą widokową. Noclegować można ale dyskrecji mało. Nocowałem po drugiej stroni Zalewu Siemianówka na polu gminnym. Polecam. Rybaki też zrobiły dobre wrażenie, ale dużo ludzi było. Doskonałe pole Suraż - zresztą polecam Ci odpuść Białystok a ciągnij czerwonym bocianim wzdłuż Narwi na Suraż i Łapy właśnie. W Kruszynianach nie spałem ale były info prywatnym o polu namiotowym. Te tereny to idealany obszar na dzikie biwakowanie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Online Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 22 Kwi 2017, 21:16 »
okolice Narewu
Narwi... (przepraszam, musiałam)

Przede wszystkim trzymaj się z daleka od drogi 19. Jeśli się coś zmieniło, to mnie poprawcie, ale jak ja jeździłam tą trasą, to była to koszmarna droga, absolutnie nie na rower. Masa aut, tiry, brak pobocza. Koło Trześcianki masz jeszcze dwie małe miejscowości - Soce i Puchły - razem tworzą krainę otwartych okiennic. Ładnie jest, cerkiew w Puchłach urocza. Droga Krynki - Białystok znów kojarzy mi się z masakrą nie na rower. Z Osowca na Goniądz i dalej też może być nieciekawie, ale tej drogi nie pamiętam już. W Sosowcu można zajrzeć do twierdzy, przejść się kładką na bagna, wejść na wieżę widokową.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 22 Kwi 2017, 21:41 »

W kontekście Narwi: Do tej jadąc, możesz odbić w lewo, do Odrynek (Odrynki). Za wioską, nad rzeką, położony jest skit. Dla wielu miejsce uświęcone - tam spytaj (jeno się przyodziej + chustka na głowę, i syn).

Offline Kobieta emonika

« 23 Kwi 2017, 11:23 »
Łaśtołętka - wielkie podziękowania za tak szczegółowe informacje - już jestem spokojniejsza i wiem, że  będzie dobrze. Mam tylko jeszcze jedno pytanie....  co ze sklepami ? Są na trasie (Supraśl, Krynki do Białowieży)   wystarczająco ? Czy trzeba robić zapasy? (Rok temu to wpakowałam się fatalnie z Wiżajn do Smolnik i potem z Augustowa do Goniądza).

Sedymen - masz rację, śmigam PSB na Suraż :) - dziękuję za olśnienie. :) p.s. w jakiej miejscowości to pole namiotowe gminne ? nad zal. Siemianówka ?

Magda - oj tam taki "błędzik" :D /a miałam szóstkę z ortografii hehe/
Omijam 19. i śmigam nieco inaczej. Dziękuję za wskazówki :)

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 23 Kwi 2017, 13:22 »

Wytycz, wrzuć trasę. (Jeśli rzeczywiście miałaś chcieć jechać 19 - wrzuć koniecznie! Będzie trasa, bardziej będzie wiadomo jakie sklepy ew. podpadają). Nie całkiem wiem, jak myślisz jechać.

W Supraślu i sklepy i knajpy. W Krynkach i sklepy i (przynajmniej 1) knajpa. Pomiędzy - sądzę - w Talkowszczyźnie, maluci, po lewej, za mostkiem, jakby na zakręcie. W Kruszynianach chyba nietu.

Myślicie nocować w Krynkach?

Offline Kobieta emonika

« 23 Kwi 2017, 14:56 »
to plan trasy po korekcie, czyli tej na dziś najbardziej prawdopodobnej: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=bcbgvodskvoonrrn

Offline Kobieta emonika

« 23 Kwi 2017, 14:58 »
Tak właśnie wypadać mi będzie nocleg w Krynkach...  - będziemy w Białymstoku około 14.40 - nie chcę jechać z synem setki do wieczora.

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 23 Kwi 2017, 15:33 »
W Narwiańskim PN już byliście, w Biebrzańskim też. A nie myślałaś żeby z Augustowa pojechać na wschód wzdłuż kanału Augustowskiego aż do Rudawki, a potem na południe wzdłuż granicy, przez Bohoniki i dalej do Krynek, omijając Białystok?

Offline Kobieta emonika

« 23 Kwi 2017, 16:09 »
W Narwiańskim PN już byliście, w Biebrzańskim też. A nie myślałaś żeby z Augustowa pojechać na wschód wzdłuż kanału Augustowskiego aż do Rudawki, a potem na południe wzdłuż granicy, przez Bohoniki i dalej do Krynek, omijając Białystok?

Myśli było mnóstwo. Biorąc pod uwagę wiele aspektów i "ważnych rzeczy" - chcemy wrócić do Narwiańskiego PN i Biebrzańskiego również. Białystok to nasz start - metą   okolice Augustowa, Ełku - gdzie ma po tygodniu dojechać do nas rodzina :) Rok temu jakoś tak za szybko przelecieliśmy te rejony - teraz chcemy się nimi delektować ( o ile się da).
To o czym piszesz - być może przejadę za jakiś czas i wcale nie będę się nudzić :)

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 23 Kwi 2017, 16:30 »
Skoro omijacie Michałowo, Gródek, sklepy z pewnością będą przy Siemianówce (zalew), w Narewce. Ogólnie tych po wioskach jest coraz mniej - z jednej ludzie mają auta, z drugiej sprzedaż art. spoż. realizowana jest z aut dostawczych, jakie wioski objeżdżają, te zaopatrują.

Dalej już łatwo.

W Krynkach to nie wiem, w czasie wakacji ew. schronisko w szkole.

Jeśli przyjeżdżacie ok. 15stej, lepiej na mieście lub w Supraślu coś zjeść, nie pędzić. Za Supraślem, np., jadąc na Krynki, za cmentarzem, trochę za odbiciem na Studzianki (te w lewo), w prawo jest znak, iż kilka km puszczą do agro Ritowisko. Tego tam jest więcej. W Sokołdzie też coś jest. W Kopnej Górze, na rozdrożu, dajesz w lewo. Po ok. 2oo m, jakby za płotem leśnictwa czy arboretum, jest urządzone miejsce służące odpoczynkowi (nie wiem, czy spokojnie). Leśniczy mieszka, śpi przy drodze, jest obejście. Dalej masz Poczopek. Na wjeździe chyba są kamery. Możesz spytać - zdrożonej Matce Polce z synem przecież nie odmówią.

Będzie git.  :)

Offline Kobieta emonika

« 23 Kwi 2017, 17:04 »
Skoro omijacie Michałowo, Gródek, sklepy z pewnością będą przy Siemianówce (zalew), w Narewce. Ogólnie tych po wioskach jest coraz mniej - z jednej ludzie mają auta, z drugiej sprzedaż art. spoż. realizowana jest z aut dostawczych, jakie wioski objeżdżają, te zaopatrują.
Dalej już łatwo.
W Krynkach to nie wiem, w czasie wakacji ew. schronisko w szkole.
Jeśli przyjeżdżacie ok. 15stej, lepiej na mieście lub w Supraślu coś zjeść, nie pędzić. Za Supraślem, np., jadąc na Krynki, za cmentarzem, trochę za odbiciem na Studzianki (te w lewo), w prawo jest znak, iż kilka km puszczą do agro Ritowisko. Tego tam jest więcej. W Sokołdzie też coś jest. W Kopnej Górze, na rozdrożu, dajesz w lewo. Po ok. 2oo m, jakby za płotem leśnictwa czy arboretum, jest urządzone miejsce służące odpoczynkowi (nie wiem, czy spokojnie). Leśniczy mieszka, śpi przy drodze, jest obejście. Dalej masz Poczopek. Na wjeździe chyba są kamery. Możesz spytać - zdrożonej Matce Polce z synem przecież nie odmówią.
Będzie git.  :)

Świetnie - mam alternatywę, niejedną. Dzięki serdeczne :) Jesteś nieoceniony :)

p.s. Patrykowi podobało się " zdrożona Matka Polka z synem" - stwierdził, że generalnie to w ogóle nie powinniśmy mieć problemu z noclegiem hehehe 

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum