Autor Wątek: Granica z Litwą - przekraczanie rowerem  (Przeczytany 1742 razy)

Offline Mężczyzna kmark

• Miasto: Piecki/Mazury
  • Na forum od: 18.04.2017
    • Trasy rowerowe nie tylko po Mazurach
Granica z Litwą - przekraczanie rowerem
« 23 Kwi 2017, 16:42 »
Witam'
Mam pytanie:
Czy wszystkimi drogami, które prowadzą na Litwę można przekraczać granicę rowerem?

Wybieram się na suwalszczyznę - i znalazłem pole namiotowe nad jeziorem Gaładuś we wsi Dusznica. Jest tam droga na Litwę ale nie wiem czy można nią przekroczyć granicę. Jeśli nie to muszę zjechać do drogi nr 16 lub znaleźć ciekawe pole namiotowe nad tym jeziorem ale po drugiej stronie czyli np. wsie Radziucie lub Jenoraście.
Pozdrawiam Marek
p.s. chcę potem jechać w kierunku Puńska - Wiżajn - Jeziora Hańcza i wrócić do Suwałk znacie może ciekawą trasę rowerem?

Offline nie.dzielny

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 01.04.2009
Możesz śmiało jechać.
Gdzieniegdzie możesz jeszcze trafić na starą infrastrukturę graniczną (sistiema) https://goo.gl/maps/oLs3MRtnU7v
A co do trasy to moja rada - trzymaj się możliwie blisko granicy.
Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
Czy wszystkimi drogami, które prowadzą na Litwę można przekraczać granicę rowerem?
Jak chcesz to możesz tę granicę legalnie przekraczać lasem, polem, przez krzaki albo wpław przez jezioro omijając jakiekolwiek drogi.

Offline Mężczyzna kmark

Możesz śmiało jechać.
Gdzieniegdzie możesz jeszcze trafić na starą infrastrukturę graniczną (sistiema) https://goo.gl/maps/oLs3MRtnU7v
A co do trasy to moja rada - trzymaj się możliwie blisko granicy.

Tą trasę którą podałeś to biegnie górą na północ od jeziora ja chcę pojechać tędy:
https://goo.gl/maps/AkZkeR8iNDk

W lewo tą polną drogą - czy tędy uda mi się przejechać? Jeśli tak to skręcam w lewo po litewskiej stronie (jak przewiniesz mapę to będzie widoczne) i wyjadę tam gdzie mi pokazałeś na mapie.

Offline Mężczyzna kmark

Jak chcesz to możesz tę granicę legalnie przekraczać lasem, polem, przez krzaki albo wpław przez jezioro omijając jakiekolwiek drogi.

Jeśli tak to super - dzięki wielkie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny

Nie ma sprawy, tylko wiesz... tak my, jak i Litwa, jesteśmy w strefie Schengen od 30 marca 2008.
Przespałeś 9 lat  :o

Offline Mężczyzna kmark

Nie ma sprawy, tylko wiesz... tak my, jak i Litwa, jesteśmy w strefie Schengen od 30 marca 2008.
Przespałeś 9 lat  :o

Coś z tym spaniem jest:)

Zastanawiałem się tylko jak to jest z leśnymi drogami - pod Gołdapią w lesie zatrzymali mnie pogranicznicy - zaciągnęli na przejście - wylegitymowali - potrzymali około godziny a następnie puścili zabraniając jechać tą drogą na której mnie zatrzymali.
Gdy zapytałem czemu nie mogę pojechać tędy skąd przyjechałem powiedzieli, że mogłem coś zostawić w lesie i teraz chcę po to wrócić!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Zauważyłeś może że "pod Gołdapią" nie graniczymy z państwem że strefy Schengen?

Offline Mężczyzna kmark

Zauważyłeś może że "pod Gołdapią" nie graniczymy z państwem że strefy Schengen?

No tak - zauważyłem  :D
Dzięki - teraz to dopiero przespałem  :lol:

Czyli w strefie Schengen granice można przekraczać tam gdzie mam ochotę!
 Koniec tematu i jeszcze raz dzięki :)

Offline nie.dzielny

Tą trasę którą podałeś to biegnie górą na północ od jeziora ja chcę pojechać tędy:

W lewo tą polną drogą - czy tędy uda mi się przejechać? Jeśli tak to skręcam w lewo po litewskiej stronie (jak przewiniesz mapę to będzie widoczne) i wyjadę tam gdzie mi pokazałeś na mapie.
Jechać jak najbardziej możesz - nikt i nic tego nie zabrania. Nie wiem tylko jak z jakością drogi. To jest dawny pas drogi granicznej - nie wiem na ile został zagospodarowany a na ile leży odłogiem. Np. w okolicy wsi Sudawskie swego czasu był mocno rozorany przez quady i motocykle. Często zamiast ubitej ziemi jest tam piach.
Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny

W lewo tą polną drogą - czy tędy uda mi się przejechać?
Przecież od tego skrzyżowania do pierwszej drogi na Litwie masz 900m, bez rzeki czy bagna po drodze!
Musiałbyś chyba spotkać Litwinów z widłami żeby się nie dało.

Offline Mężczyzna kmark

W lewo tą polną drogą - czy tędy uda mi się przejechać?
Przecież od tego skrzyżowania do pierwszej drogi na Litwie masz 900m, bez rzeki czy bagna po drodze!
Musiałbyś chyba spotkać Litwinów z widłami żeby się nie dało.

Pojadę tamtą drogą - licząc z drogą o drugiej stronie jeziora (strona Litewska) z Dusznicy to około 9 km. Potem wrócę na stronę Polską (jeśli ta droga będzie słaba) albo pojadę wyżej wzdłuż granicy po stronie litewskiej. Tak dotrę do Puńska.

Offline Mężczyzna kmark

Jechać jak najbardziej możesz - nikt i nic tego nie zabrania. Nie wiem tylko jak z jakością drogi. To jest dawny pas drogi granicznej - nie wiem na ile został zagospodarowany a na ile leży odłogiem. Np. w okolicy wsi Sudawskie swego czasu był mocno rozorany przez quady i motocykle. Często zamiast ubitej ziemi jest tam piach.
Czytałem o tym że są tam piachy ale spróbuję - najwyżej wrócę po kilku kilometrach na stronę Polską. Po stronie litewskiej jest właśnie ta droga wzdłuż granicy - którą z ochotą bym dojechał aż do Wiżajn. Zgrabnie przy samej granicy - ale jej jakość jest mi nie znana.

Offline nie.dzielny

Jedź, porób zdjęcia, opisz potem trasę. Środowisko podróżnicze będzie wdzięczne :)

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Po stronie litewskiej jest właśnie ta droga wzdłuż granicy - którą z ochotą bym dojechał aż do Wiżajn. Zgrabnie przy samej granicy - ale jej jakość jest mi nie znana.
Jechałem kiedyś od trójstyku tym kawałkiem https://goo.gl/maps/MkYwUWzNdnp . Była to bardzo przyzwoita szutrówka.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum