Autor Wątek: Forumowe terenowe szlaki  (Przeczytany 3442 razy)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Forumowe terenowe szlaki
« 22 Kwi 2017, 22:42 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 1 Cze 2017, 17:02 PABLO »

Offline PABLO

Odp: Maraton Karpacki Hulaka 2017
« 22 Kwi 2017, 23:26 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 1 Cze 2017, 17:02 PABLO »

Offline Mężczyzna lunatyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.03.2012
Odp: Forumowe terenowe szlaki
« 23 Kwi 2017, 08:11 »

Można by spróbować wyznaczyć jakiś optymalny "szlak" - taki odpowiednik pieszego GSB. Przejezdny, ciekawy pod względem krajoznawczym i terenowym, dostosowany do jazdy dalekobieżnej, itp.

PABLO

To byłoby coś wspaniałego:)

Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 23 Kwi 2017, 11:12 »

Można by spróbować wyznaczyć jakiś optymalny "szlak" - taki odpowiednik pieszego GSB. Przejezdny, ciekawy pod względem krajoznawczym i terenowym, dostosowany do jazdy dalekobieżnej, itp.

PABLO

To byłoby coś wspaniałego:)

PABLO ... chętnie się przyłączę do rysowania! Jak się postarać, to spokojnie mamy na "babie lato" traskę "gravel beauty - via carpatia east-west" ;-)

Offline PABLO

« 23 Kwi 2017, 16:09 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 1 Cze 2017, 17:03 PABLO »

Offline PABLO

« 23 Kwi 2017, 22:44 »
post usunięty

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 24 Kwi 2017, 11:54 »
Cytat: PABLO w Wczoraj o 16:09
Cytat: skrzysie.k w Wczoraj o 11:12
PABLO ... chętnie się przyłączę do rysowania! Jak się postarać, to spokojnie mamy na "babie lato" traskę "gravel beauty - via carpatia east-west" ;-)

Ja myślałem o terenie. Gravel wymusza jednak łagodną nawierzchnię czyli drogi/ubite ścieżki. W Beskidach zwykle są kamule, korzenie, koleiny, błoto, krzal, pion w dół i w górę, itp.

O coś takiego (fotorelacja z kawałka GSB) mam na myśli.

Widywałem w sieci, że ludzie jeżdżą w takim terenie na gravelach.

... a oczywiście razem łatwiej wymyślić trasę. Sporo do przegadania. Np. przy ognisku i browarze w któryś weekend gdzieś w Beskidach? Najpierw warto by się zastanowić nad ogólną koncepcją, a potem wybrać konkretne odcinki. 

PABLO

To jest ogólnie bardzo fajna koncepcja. W tym przypadku nie pomogę, bo nie mam potrzebnej wiedzy. Natomiast myślę, że można to rozszerzyć i spróbować wytyczyć kilka fajnych "wirtualnych" (czyli nienaniesionych w terenie) szlaków terenowych, nie tylko w górach, bo i na nizinach w terenie jest sporo ładnych miejsc. Oczywiście nic na hurra, bo wymaga to sporo pracy i znajomości terenu. Ponadto każdy projekt trzeba by jakoś zweryfikować, żeby nie skończyło się na tym, że ktoś pojedzie w weekend na drugi koniec Polski by przejechać trasę, która nie jest ani ładna, ani interesująca, po prostu ot tak wyklikana.

Generalnie więc można to przemyśleć, ale to już raczej w osobnym temacie niż Karpacki Hulaka :)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline PABLO

« 24 Kwi 2017, 12:11 »
post usunięty

Offline Mężczyzna lunatyk

• Na forum od: 20.03.2012
« 24 Kwi 2017, 12:16 »
Okej miałem się z tym czaić, ale chyba nie warto. Dokładnie Olo tak jak mówisz. Całkiem niedawno przedstawiałem taką ideę Krzyśkowi, żeby zebrać/wytyczyć kilka reprezentacyjnych, długodystansowych i ciekawych tras dla naszego kraju:) Coś na wzór zagranicy:

http://www.nzcycletrail.com/explore-trails/

Chodziło mi o to żeby podać ludziom jak najładniejszego gotowca, pomysł na spędzenie kilku dni na rowerze, wszak są ludzie, którzy nie przepadają za planowaniem, albo nie mają na to aż tyle czasu i wiedzy. O to żeby tras do wyboru było dajmy na to 5-10, a nie dziesiątki odcinków. Oczywiście w tym pomyśle darujemy sobie całe znakowanie, infrastrukturę itp. ale kto wie, może ktoś kiedyś by się zapoznał zanim zacznie wytyczać nowe green velo wzdłuż krajówek.

Niestety zdaję sobie też sprawę z tego, że to przyciągnie dużo ludzi i nie będzie tak "pusto i dziko" jak (i tak chyba nie)jest teraz :)

Edit:

widzę, że pisaliśmy w tym samym czasie ;) Dwiema rękami się podpisuję pod tym

Moim zdaniem wytyczanie szlaków ma sens tylko na mapie. W terenie jest zbędne oraz ingeruje w krajobraz. W efekcie powstają takie potworki jak np. GV.
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 24 Kwi 2017, 12:42 »
Moim zdaniem wytyczanie szlaków ma sens tylko na mapie. W terenie jest zbędne oraz ingeruje w krajobraz. W efekcie powstają takie potworki jak np. GV.

Nie wyobrażam sobie żebyśmy mieli cokolwiek robić poza wytyczaniem trasy na mapie (no i przejechaniem, robieniem zdjęć, spisaniem wspomnień rzecz jasna). Pisząc "w terenie" miałem na myśli dominujący rodzaj nawierzchni. Po asfalcie jest generalnie nudniej (choć są i piękne odcinki) ale też łatwiej jest je samemu znaleźć i wytyczyć. Dróg i dróżek zbaczających z asfaltu są miliony, dobre rady są więc zawsze pomocne :)

Offline PABLO

« 24 Kwi 2017, 12:55 »
post usunięty

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 24 Kwi 2017, 14:06 »
Nie jestem przekonany, że to moment na to by wprowadzać kolejne działy forum, zwłaszcza że to może być precedens dla innych form lub kierunków wyjazdów. Może jak forum bardziej skręci w stronę terenu, to wówczas trzeba będzie wrócić do tego pomysłu. Póki co można zdecydować się na jakiś tag, wtedy pod jednym kliknięciem dostępne będą wszystkie relacje i galerie z wyjazdów terenowych.

Poza górami to w zasadzie jest continuum tras. Wystarczy dobra mapa, taka która dobrze odzwierciedla charakter terenu i można (nawet na bieżąco) wymyślać niezliczoną liczbę fajnych tras

Nudno nie będzie to fakt. Ale czasem jak jadę to się zastanawiam, a co jeżeli kawałek obok, bliżej lub dalej przebiega jakaś ekstra dróżka, podczas gdy ja jadę "tylko fajną"? :)

Beskidy to dobry początek i trzymam kciuki za powodzenie pomysłu. Co do dystansu to nie przyjmowałbym sztywnych kryteriów. Najwięcej naszych wyjazdów przypada na weekendy, a wliczając w to czas potrzebny na dojazd i powrót, to i 300 km w terenie może okazać się zbyt długie (w zależności od profilu i trudności trasy). Niech będzie pod tym względem różnorodnie. :)

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 25 Kwi 2017, 06:04 »
Świetny pomysł !!!
Dostępne mapy nie oddają "widokowości" dróg i miejsc, nie pokazują też nawierzchni. Czasem lepiej jechać wydeptana przez pieszych wąską ścieżką, niż usypaną z tłuczonego kamienia szeroką dojazdówką.
Moja wizja to: 1. wybrać obszar najlepiej pomiędzy stacjami kolejowymi, 2. określić warte odwiedzenia miejsca, zjazdy, podjazdy, 3. połączyć te miejsca trasami, które da się przejechać z tobołkami bez łamania przepisów, 4. Zweryfikować przez "lokalesów".
Powinny być też oznaczone fragmenty gdzie trzeba zapychać i z jakiego powodu (czy warto).
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline PABLO

« 25 Kwi 2017, 07:29 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 1 Cze 2017, 17:04 PABLO »

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 25 Kwi 2017, 08:03 »
Ah, gdyby się tak udało...
Właściwie wszystko już napisano, więc pozostaje mi tylko wyrazić poparcie dla takiej inicjatywy.
No, może tylko dodam, że nie trzeba się rzucać od razu na coś dużego - można opracować np. 50km, które później będzie można włączyć do całości, a sprawdzić przy tej okazji, czy to działa tak, jak sobie wyobrażamy.

...
Poza górami to w zasadzie jest continuum tras. Wystarczy dobra mapa, taka która dobrze odzwierciedla charakter terenu i można (nawet na bieżąco) wymyślać niezliczoną liczbę fajnych tras.
...

Chyba niezupełnie, bo mowa jest o trasach terenowych, a mapy zwykle nie informują np. o strukturze własnościowej terenów. Zweryfikowanie tras w terenie pozwoliłoby np. uniknąć przejeżdżania komuś przez podwórko.
Dlatego myślę, że takie wytyczanie tras miałoby zastosowanie prawie wszędzie, chociaż oczywiście zgadzam się, że najpotrzebniejsze jest w górach.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum