Autor Wątek: Polska - Bukareszt, połowa października.  (Przeczytany 549 razy)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Heja
Szukam sposobu na dotarcie w połowie października z Polski (z dowolnego jej miejsca) do Bukaresztu dla 7-10 osób. Powrót po tygodniu. Bez rowerów, tylko plecaki. Im mniej przesiadek, tym lepiej. Transport kolejowy lub drogowy, bo lotniczy mam z grubsza rozpoznany.
Polska kolej nic konkretnego nie mówi, zasłaniając się planowaną czerwcową zmianą rozkładu, ale raczej nie dają szans na łatwy przejazd.
Linie autokarowe, które znalazłem oferują tylko przewozy w okresie letnim.
Będę wdzięczny za podanie jakiegoś tropu.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Ja tam nie jeździłem, ale na pierwszy rzut patrzyłbym na przesiadkę w Budapeszcie, tam dość tanio jeździ Luxexpress i Polski Bus.

Skądinąd, przy takiej ilości osób może sensownie było by wynająć małego busa?

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
W zeszłym roku sprawdzałem temat. Ostatecznie pojechałem do Budapesztu i dalej na kołach. Na Węgry Polskim Busem, ale sprawdzałem też ofertę Elabus. Tu masz ich rozkład jazdy na 2017 r. - ale z tego co widzę, kończą kursy 22 września ... Myślę, że na październik to już sporo kombinowania będzie z dojazdem ...

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Z Elabusem już gadałem wcześniej - we wrześniu definitywnie zamykają połączenie, bez możliwości negocjacji.
Wynajęcie busa byłoby realne, gdyby nie to, że większość grupy będą stanowiły cudze dzieci (licealna młodzież przed 18-tym rokiem życia) i nie znam nikogo, kto podjąłby się roli kierowcy w takiej sytuacji. Wynajęcie busa z kierowcą na ponad tydzień z firmy przewozowej będzie drogie, a sytuacja jest taka, że im taniej to zrobimy, tym więcej dzieciaków skorzysta z fajnego wyjazdu.
Dlatego też, samolot jest ostatecznością, bo sie okazuje, że Bukareszt, to koniec świata i loty są cholernie drogie.
Liczę jeszcze na kolejową przesiadkę w Budapeszcie, bo gdzieś czytałem, że powinny sie znaleźć dwa pociągi na dobę w odpowiednim kierunku, ale muszę jeszcze potrenować szukanie połączen na węgierskich stronach, węgierskich kolei.
A nie jest to proste, bo z transportem publicznym nie mam do czynienia od "cirka ebout" ćwierć wieku ;)
Wielkie dzięki za zaangażowanie. Każda sugestia jest na wagę złota.

ed.
Przepraszam, że takim nierowerowym tematem zaprzątam uwagę, ale nie robię tego dla własnej korzyści, a wiem, że Bukareszt (lub okolice) jest przez rowerzystów z Polski odwiedzany.
Liczę na wyrozumiałość.

ed.2
Lux Express zostawił (od 1 kwietnia) tylko połączenia z Wilnem i Kownem. Odpada.

ed.3
W Polskim Busie połączenie Katowice/Warszawa - Budapeszt kończy się na dniu 5 września. Być może nie oznacza to zamknięcia trasy, ale nie da się w tej chwili powiedzieć, że to połączenie będzie istnieć w październiku.

« Ostatnia zmiana: 24 Kwi 2017, 16:39 RS »

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
Zobacz jeszcze na autobus linii Orangeways z Krakowa do Budapesztu. To jeszcze jeździło przed Polskim Busem i Luxem i widać, że dalej jeździ. Z Budapesztu Keleti wyszukiwarka pokazuje 2 pociągi do Bukaresztu - dzienny i nocny.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum