Autor Wątek: Bagażnik pod Crosso DRY 60L  (Przeczytany 25895 razy)

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
Odp: Bagażnik pod Crosso DRY 60L
« 19 Sie 2022, 15:20 »
Zwróć uwagę na jedną sprawę. Sakwy zawieszone normalnie są dość wysoko ale jak powiesisz na dolnej poprzeczce to możesz wadzić piętami, bo poza Authorem i Rosweelem, wieszając sakwy niżej, tylny hak będzie spadał chyba, że powiesisz sakwy bliżej pedałów. Nie wiem czy jasno to opisałem.
Mam Accenta (w trochę innej wersji ale mocowania do ramy) i nie mogę wieszać sakw na dolnej poprzeczce. Nawet Crosso 15l. musi być zawieszony wysoko.
Paweł.

Kòpôcz

• Gość
« 19 Sie 2022, 16:13 »
Jasno - dziękuję. Obaw związanych z haczeniem piętami nie mam - konstrukcja 4C mocno wyrzuca bagażnik w tył. Brak możliwości dolnego haczenia to cenna uwaga.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 19 Sie 2022, 16:18 »
W sakwach Crosso, których posiadam kilka modeli, jest przecież regulacja wysokości dolnego haka. Podciąga się go na pasku wyżej/niżej i zatrzaskuje zaciskiem.
Poza tym oryginialne blachohaki Crosso od razu wywaliłem i zastosowałem wykonane przeze mnie haczyki z utwardzanego drutu.
Można je wpiąć w dowolne miejsce, ostatnio zaczepiałem je o dolny otwór rurki bagażnika (u mnie tubus ma niezaślepione rurki).
« Ostatnia zmiana: 19 Sie 2022, 17:24 sinuche »

Kòpôcz

• Gość
« 19 Sie 2022, 18:30 »
Oczywiście, ale jest taśma ograniczająca wysokość położenia tego haka. Trzebaby tą taśmę zamontować wyżej. Ominięcie tej taśmy pozbawi "klejenia" się sakw do bagażnika.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 20 Sie 2022, 11:22 »
Problem z haczeniem piętami o sakwy w przypadku Crosso jest zawsze do rozwiązania.
Haki sakw Crosso moga "pływać" po prętach platformy, można je ustabilizowac w dowolnym "tylnym" położeniu, tak by haczenie nie występowało.

Ja robiłem to tak:
Bagażnik zamontowałem na tylnym oczku haka ramy (mam 2, do bagażnika i błotników), przesunąłem w ten sposób bagażnik do tyłu (i niżej ) o jakieś 15mm.
Platformę bagażnika można zamontowac lekko pochyło (spad to tyłu) tak by sakwy w czasie jazdy naturalnie przesuwały się na tył platformy.
Jeżeli platforma nie ma w pożadanym miejscu tylnej poprzeczki mocującej, można zamontowac ogranicznik/stoper. W poprzednm bagażniku zastosowałem taki uchwyt do sensorów na siłowniki pneumatyczne, aluminiowy kontruje sie jedna śrubką. Stabilizował  haki sakw w wybranym przeze mnie tylnym położeniu.

Dodatkowo:
Na haki sakw nałożyć koszulki termokurczliwe. Na pręty platformy nawinąć taśmę izolacyjną, tak by haki nie "latały" lużno na prętach bagażnika.
W efekcie, zdarzało się że jeździłem cały dzień bez wpiętych dolnych haków sakw,nic się nie wypinało, opory na górnych hakach i obciążenie sakw wystarczało.

Offline Kobieta UlaR

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 29.04.2015
« 29 Sty 2023, 16:03 »
Hej! Potrzebuję bagażnika pod koniec kwietnia, a oryginalne crosso będą dopiero w maju. Doradzi ktoś jaki kupić (tylko litości nie za 500 zł) do kół 29"? Mam w drugim rowerze adaptery na dolny haczyk i średnio mi się to sprawdza. Ciężko zdejmuje się sakwy.
Pozdrawiam,
Ula

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 29 Sty 2023, 18:01 »
Mam na stanie całkiem ładny bagażnik Crosso. Za 499 oddam bez problemu :$ :$ :$ może być i taniej. W razie zainteresowania proszę o ofertę najlepiej przez PW.

Mam też na zbyciu dwa Tubusy (Cargo i Logo) i jeden bagażnik Massload.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum