Autor Wątek: Jak przygotować się do ultramaratonu kolarskiego?  (Przeczytany 5855 razy)

Offline Mężczyzna AdrianU

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 12.05.2016
Jasne :) chociaż często człowiek chciałby mieć nieograniczoną ilość czasu na rower :)

Offline Mężczyzna fikołek

• Miasto:
  • Na forum od: 09.05.2015
Pewnie temat oklepany ale ja na forum nic nie znalazłem.

Na dystansach powyżej 100km mam problem z otarciami na czterech literach,chociaż smaruję się sudokremem a spodenki z pampersem zawsze piorę środkami do odzieży sportowej , niestety nic to nie daje.
Zbliża się Tour de Silesia i 540 km z takim bólem  raczej nie przejadę. Help.😉

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Może kiepski pampers? Mam w domu takie spodenki, w których - mimo że podobno firmowa wkładka - nie da się ujechać bez pieczenia jakichś 50 km.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna faja

• Na forum od: 06.01.2013
Nie wiem jakich spodenek używasz. Niemniej wydaje mi się, że należałoby zacząć od zmiany spodenek - na takie z porządnym pampersem.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
Nie wiem jakich spodenek używasz. Niemniej wydaje mi się, że należałoby zacząć od zmiany spodenek - na takie z porządnym pampersem.

Albo na spodenki bez pampersa.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Sudokrem na zmniejszenie tarcia? No nie wiem... Poza tym dzieciaki ryczały jak im smarowalem tym dranstwem odparzone pupki. Moze lepiej wazelina?

Offline Mężczyzna fikołek

• Miasto:
  • Na forum od: 09.05.2015
https://mojmac.pl/2016/10/12/berkner-action-iii-bokserki-rowerowe/

Używam takich bokserek z pampersem, kupowałem je właśnie że względu na tą wkładkę... wydawało mi się,że będą super a tu kicha...i zawsze na maratony i dłuższe jazdy ubieram właśnie te gacie.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
@fikołek: uściślij czy na pewno chodzi o obtarcia, czy o odparzenia, czy jedno i drugie, czy też obity tyłek przez nierówną nawierzchnię.

Na obtarcia powinny pomóc dobrze dopasowane spodenki (nie luźne, żeby się nic nie przesuwało) i zwrócenie uwagi czy gdzieś w czasie pedałowania nie ocierasz o siodełko.
Odparzenia to efekt braku dostępu powietrza, wilgoci i tarcia.

Mnie najbardziej pomaga płaskie lub nawet wklęsłe w środkowej części sportowe siodełko podpierające tylko kości kulszowe. Ale są też miłośnicy brooksa. Podniesienie tyłka z siodełka raz na jakiś czas (popedałowanie na stojąco) też poprawia komfort siedzenia
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna faja

• Na forum od: 06.01.2013

Używam takich bokserek z pampersem, kupowałem je właśnie że względu na tą wkładkę... wydawało mi się,że będą super a tu kicha...i zawsze na maratony i dłuższe jazdy ubieram właśnie te gacie.
Jakieś trochę dziwne. Może jednak spróbuj typowych spodenek kolarskich. Moje 4 litery przeżyły 500 km w całkiem dobrej formie.  Przyjrzyj się może tym lepszym z decathlona (aerofit lub 900?) - nie używałem ale wyglądają na całkiem dobre.

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
Miałam podobny problem ze spodenkami BBT i nowym rowerem, w którym jest całkiem inne siodełko niż w starym. Sam rower jest też ciut mniejszy i ma nieco inną geometrię. Na starym rowerze gacie mnie nie obcierały, na nowym tak i to już po ok. 50 km. Pomogła zmiana ustawień siodełka - mam lekko pochylony nosek (siodełko bez dziury).
Mam również spodenki z Decathlona (seria 700 a więc z porządną wkładką) i więcej jak 100 km w nich nie zrobię, natomiast kolega ze spodenek Decathlonowskich (oczywiście męskich) jest bardzo zadowolony. A więc co dupa to inne preferencje ;)

Spróbuj zmienić ciut kąt nachylenia siodełka, to akurat rozwiązanie jest najtańsze. Zawsze można zmienić gacie i siodło na takie z dziurką ale dopasowywanie siodła do tyłka też zajmuje dużo czasu. Nie wiem czy wiesz ale są sklepy, które wypożyczają siodła za kaucją np. na tydzień. Montujesz, sprawdzasz, jak nie pasuje oddajesz (np. u Rybczyńskiego w Poznaniu).

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi

Widziałem je w Intersporcie i wydawały się bardzo OK, na tyle, że nosiłem się z zakupem pod cieplejszą lycre na jesień/wczesną wiosnę. Sam jeżdżę w tych, a jak się rozlecą (na razie, po roku, się nie zanosi), to chcę kupić te. Pierwsze mają wkładkę Advanced 2, drugie Pro Shock. O wkładkach tutaj. Przy wyjazdach >100 km, zwłaszcza w lecie, każdorazowo smaruję się sudocremem. Wszystkie problemy jakie maiłem dotąd z czterema literami nie wynikały z obtarć, co z odparzeń i przegrzania tyłka. Przydaje się co jakiś czas odklejenie materiału od ciała (naciągam i układam nogawki na udach) czy podniesienie i przewietrzenie tyłka na zjazdach. Siodło mam z wgłębieniem centralnym, bez dziury, ale punktów podparcia jest na nim niewiele -w sam raz tyle ile potrzeba.

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
Ja się nie smaruję latem sudocremem a linomagiem (tańszy a działa podobnie). W tym roku zapomniałam i ..... resztę zachowam dla siebie ;)

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna gustav

• Miasto: Rybnik
  • Na forum od: 28.02.2016
    • Rajzy wszyndzie i nikaj ;)
Siodełko najważniejsze, jeśli dizajn i waga to nie problem, to polecam selle royal freccia.
Do kompletu porządna wkładka w spodenkach, typu record carbon sat man.
Obniżenie siodełka o 5mm też dużo może pomóc, niby detal, a wielu pomija to. I potem kolejne korekty o 3mm, jak siodło dalej będzie się "wbijać" w 4litery ;) Sudokremy to już stosuje się, jak ww. sugestie się sprawdzają, ale do pewnego dystansu typu 500km (w moim przypadku i zależnie od ilości przewyższeń), wtedy taki krem znacznie poprawia komfort. No i jazda nie siedząc -na zjazdach podjazdach, czasem na prostych.
1200, 1400 tak wykręciłem, tyłek nie odpadł hehe.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Siodełko najważniejsze, jeśli dizajn i waga to nie problem, to polecam selle royal freccia.
/.../

W trekkingu mam od 2oo8 roku. Gdybym nim więcej, dłuższe odległości jeździł, już dawno bym wymienił - najgorsze z tych, jakie użytkuję. Powód główny - jest miękkie (żel, czy coś), więc tyłek się zanurza, osiada w 1ym miejscu. Na, po tzw. wyprawach zawsze rany liżę.

Na kolarkach ew. może być lepiej lub, jak czytam, db. - tyłkiem mniej się siedzi. Z pewnością nie jest to żadne antidotum, miód na ranę.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna gustav

• Miasto: Rybnik
  • Na forum od: 28.02.2016
    • Rajzy wszyndzie i nikaj ;)
a u mnie sprawuje się prze-mega-komfortowo  :icon_smile2:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum