Tu już po ptokach ale jakby ktoś zajrzał w przyszłości to odradzam rowery z damska ramą. maja gorsza stabilność niż męskie.
/.../ Kwestia odczuć to indywidualna sprawa.
Sprostowałem wydźwięk wypowiedzi "ramy damskie są bardziej wiotkie, męskie bardziej sztywne" - kontekst kształtu......Twardej cechy "wiotkość" z pojęcia "damka" wyprowadzić nie można, tę tej przypisać...
Dziwne zatem, że tak mało damek jest na poważnych wyścigach kolarskich.
Najlepiej porównywać porównywalne (rozmiar, waga, materiał, technologia), a w takim przypadku damka z tradycyjnym "diamentem" nie ma szans.
Gdyby było inaczej, to od kilkudziesięciu lat jeździlibyśmy na ramach o jakimś innym kształcie, se myślę.
Cytat: RS w 1 Cze 2017, 12:25Dziwne zatem, że tak mało damek jest na poważnych wyścigach kolarskich. Kontekstem tematu nie są rowery wyścigowe.Kontekstem tematu nie jest maks. możliwa do wyciągnięcia sztywność, niska waga, przymioty inne diamentów versus damki.Kontekstem jest rower użytkowo-turystyczny, przesłanie: powodem zmiany roweru przez żonę, siostrę, córkę był fakt, rower stary był "damką", więc kolebał; kolebanie bierze się z kształtu ramy.Moim zdaniem - tak nie jest; przykład wskazałem
...Cytat: RS w 1 Cze 2017, 12:25Najlepiej porównywać porównywalne (rozmiar, waga, materiał, technologia), a w takim przypadku damka z tradycyjnym "diamentem" nie ma szans.Najlepiej porównywać konkretna damka, konkretny diament, konkretne oczekiwania, konkretne potrzeby, konkretne możliwości. Db. przy tym mieć na względzie, osoby wzrostu niskiego, obaw pełne, diamentem błysnąć nie mają jak - są bez szans. Damkę też można chcieć mieć, np. podróżnicy/czki wieku zaawansowanego....
(...) Wpisy Sedymena, vooy.macieja można odczytać - wobec kształtu ramy, damki mają pływać.
(...)Że raczej reguła (il. szt. damek łącznie, w tym znacznie więcej kolebiących od sztywnych), temu i ja przecież nie przeczę.