Autor Wątek: Lowrider na 26  (Przeczytany 4543 razy)

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
Lowrider na 26
« 11 Sty 2010, 15:07 »
Zastanawiałem się wcześniej nad przyczepką, ale z racji tego, że doszło do mnie dużo opini mówiących o tym, że przyczepka jest dobra na płaskie obszary a nie w góry, gdzie jednak ciągnie do tyłu, postanowiłem pomyśleć o bagażniku na przód. Mam amortyzator Suntour XCM na koło 26. Poszukuję jakiegoś pewnego ale i zarazem nie strasznie drogiego lowridera. Nie wiem jak w przypadku mocowania, bo nie zgłębiałem tego tematu.
Oglądałem bagaznik crosso - jest bardzo tani, do tego renoma firmy podpowiada, że może być fajny. Nie wiem tylko jak z mocowaniem. Mam V-ki....

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Lowrider na 26
« 11 Sty 2010, 15:18 »
Lowrider od crosso jest mocowany do piwotów od v-ek, więc nie będzie problemu z zamontowaniem :) Polecam też przejść się do sklepów rowerowych, bywają bagażniki dokładnie takie jak te od crosso, tego samego producenta, ale nie firmowane przez crosso, przez to - tańsze :)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Lowrider na 26
« 11 Sty 2010, 15:38 »
Jednak jeśli na amortyzatorze znajdują się jakieś mocowania na goleniach, to można go powiesić niżej, trzeba jednak pokombinować.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna van

Lowrider na 26
« 11 Sty 2010, 15:39 »
Oglądałem właśnie przed chwilą recenzję z użytkowania tego bagażnika i wręcz przeraża mnie sposób mocowania - pewnie bezpodstawnie się obawiam, ale piwoty chyba nie są strasznie mocno do ramy przyspawane, a w tym miejscu jeszcze bagażnik ma się trzymać... No i te dolne mocowanie, na golenie - to się nie opiera, tylko trzyma....

Offline Mężczyzna van

Lowrider na 26
« 11 Sty 2010, 15:52 »
Nie, nie cena Tubusa tworzy go nieosiągalnym jak dla mnie :P
Chyba się przekonam do crosso, jeżeli nikt nie narzekał na jego mocowania, to powinien być dobry :) Heh, szybka piłka i już wiem co kupić, dzięki za pomoc :)

Offline Ciosna

• Poszukiwacz
  • Miasto: Sam nie wiem gdzie
  • Na forum od: 04.11.2009
    • http://adlaczegonierowerem.blogspot.com/
Lowrider na 26
« 11 Sty 2010, 17:57 »
Obciążony sakwami lowrider Crosso służył mi w trasie przez około 5000 km i dalej może służyć. Mocowanie do piwotów hamulców oraz na obejmach jest pewne i stabilne. W zestawie z bagażnikiem są trzy rozmiary obejm. Pokryte są one gumą- trzymają pewnie i nie ma powodów do obaw.

To prawda, bagażnik mógłby być zawieszony niżej, przez moment kusiło mnie dorobić sobie we własnym zakresie dłuższe blachy mocujące do piwotów, ale zrezygnowałem. Spokojnie da się jeździć na tej wysokości, na jakiej przewidział to producent. Lowrider'a miałem porządnie obciążonego sakwami, wytrzymał i wytrzyma zapewne jeszcze nie jedno  :) .

Offline Juliusz

• Miasto: Płock/Poznań
  • Na forum od: 16.03.2008
Lowrider na 26
« 11 Sty 2010, 18:39 »
Cytat: "Ciosna"
Pokryte są one gumą- trzymają pewnie i nie ma powodów do obaw.

U mnie obejma pękła, szczęście w nieszczęściu, że ostatniego dnia wyprawy.
"Stop fearing. Stop panicking. Turn off your TV. Start thinking." N.B.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Lowrider na 26
« 11 Sty 2010, 19:23 »
o piwoty nie musisz się bać  :lol:  w amorze są wkręcane, a gwint je mocujący jest na tyle długi (i nierzadko drobnozwojowy) ze daje to większą niż w wypadku dwóch obejm stabilność
Jeśli chciałbyś mieć bagażnik Crosso niżej, jak klasycznego LR można pomyśleć o dorobieniu dłuższych ale odpowiednio sztywnych mocowań do piwotów (w oryginale to odpowiednio wymodelowana blacha więc raczej mało kłopotliwy temat)

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
Lowrider na 26
« 13 Sty 2010, 21:46 »
Cytat: "Michał Wolff"

Jedyną alternatywą przy amorze - jest montaż klasycznego lowridera tylko na obejmy, ale to będzie na pewno mniej stabilne rozwiązanie.

Pragnę cię Michale wyprowadzić z błędu. Od 10 lat używam low-ridera mocowanego na obejmy ( własnej roboty) i zapewniam cię, że przez ten okres czasu wszystko było stabilne. Ani razu nie musiałem dokręcać mocowania. Podobne rozwiązanie zastosowałem w rowerze mojej żony i ... od 3 lat jest OK.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
Lowrider na 26
« 13 Sty 2010, 22:46 »
Jeśli jest tak jak mówisz, to Robert na zdjęciu dokręca dolne mocowanie (to na śrubę), więc nie podważa to jego tezy, że nie musiał dokręcać mocowania na obejmę.
Co nie zmienia faktu, że bagażnik nie jest zawieszony wyłącznie na obejmach.
Wracam do jeżdżenia.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Lowrider na 26
« 13 Sty 2010, 23:09 »
Danielu, tylko zauważ że dół przykręcony "na sztywno" sam w sobie zapobiega zsuwaniu się bagażnika o którym pisał Michał, tudzież okręcaniu się go dookoła goleni widelca
Także przykład bagażnika Roberta, niezależnie czy go dokręcać musiał czy nie, nie uspokoi nikogo kto chce założyć bagażnik na 4 obejmy (ot choćby po to aby mu Crosso siadło niżej, jak klasyczny lowrider)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
Lowrider na 26
« 13 Sty 2010, 23:35 »
Podkreśliłem tylko to, że poprawy nie wymagało mocowanie na obejmę - obejma wytrzymała.
To, że mocowanie na obejmę (u mnie góra) i na śrubę (dół) umożliwia jazdę z niedokręconą obejmą sprawdziłem - miałem tak zamocowany lowrider crosso, i czasem obejma się luzowała, co wyłapywałem dopiero na postojach, specjalnie to sprawdzając.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Lowrider na 26
« 14 Sty 2010, 08:04 »
Z obejmami często są problemy. Zgodnie z prawami Murphego, w jak najmniej "ucywilizowanych"miejscach. Warto zadbać, aby obejma była wykonana z solidnego kawałka stali, a nie jakiegoś np. Znal-u (zwanego gównometalem). Śruby powinny być dobrej jakości (z cyfrowymi oznaczeniami wytrzymałości). W przeciwnym wypadku istnieją spore szanse, że bedzie czekać nas radosna improwizacja.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Lowrider na 26
« 14 Sty 2010, 14:18 »
Nie ma co znowuż tak całkiem skreślać możliwość mocowania lowridera na obejmy. Zbyszek, tak jak wspominał już o tym Michał, miał tak zamocowany bagażnik w czasie wyprawy na Nordkapp, jak również w czasie o wiele bardziej wymagającej wyprawy po Islandii i nic się złego nie działo. Pewnie, że trzeba było sprawdzać dokręcenie śrub i raz czy dwa nieco je dociągnąć ale dotyczyło to również i innych połączeń śrubowych w rowerze :) Obejmy do mocowania tego bagażnika wykonaliśmy sami z nierdzewnego pręta o średnicy 6 mm nagwintowanego z oby końców i odpowiednio zagiętego. Obecnie nawet tego nie trzeba by robić bo w sklepie Crosso można kupić takie obejmy jako część zapasową do lowridera. Przy przykręcaniu obejm trzeba jednak uważać żeby nie zaciskać ich zbyt mocno bo można trochę "zablokować" amortyzator.
Na tym zdjęciu i na tym zdjęciu  (w powiększeniu) można zobaczyć jak Zbyszek miał zamocowany swój przedni bagażnik.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna van

Lowrider na 26
« 5 Mar 2010, 13:25 »
No i po sprawie, dziś kupiłem od znajomego bagażnika crosso

A teraz takie pytanie...
Miał by ktoś instrukcję obsługi zakładania lowridera crosso ? Głupia sprawa, ale zakładałem go bez instrukcji, a tam różne długości śrubek, pare rzeczy trzeba obczaić dokładnie... Byłbym wdzięczny, jakby ktoś zrobił ksero :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum