Autor Wątek: Rower Fuji, reklamacja  (Przeczytany 3967 razy)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Odp: Rower Fuji, reklamacja
« 12 Maj 2017, 16:37 »
Może być ciężka reklamacja, gwint zerwany mechanicznie.
Spróbowałbym najprostszej metody, "przegwintować" na większy wymiar.
RS- Borafu nigdzie nie napisał o użyciu popularnego kleju anaerobowego do "gwintów" lecz kleju do naprawy gwintów, a to zasadnicza różnica. Są to najczęściej masy dwuskładnikowe, np Belzona 1111.
Oczywiście jest bez sensu kupować opakowanie do tak małej naprawy.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 12 Maj 2017, 16:53 »
...
Spróbowałbym najprostszej metody, "przegwintować" na większy wymiar.
RS- Borafu nigdzie nie napisał o użyciu popularnego kleju anaerobowego do "gwintów" ...

Moim zdaniem, nitonakrętka ma za cienkie ścianki żeby udało się ją przegwintować na większy wymiar.
A ja nigdzie nie pisałem, że Borafu poleca kleje anaerobowe.

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 12 Maj 2017, 18:14 »
Ja pisałem o klejach anaerobowych ale faktycznie...to w sumie bez sensu.
Może jednak z epoksydowym pokombinuję, tylko czym pokryć śrubę, żeby się nie skleiła? Jakiś pomysł?

Póki co wkręciłem śrubę z kawałkiem...papieru i trzyma. Oczywiście starałem się, żeby się papier nie dostał do wewnątrz ramy na amen. Choć jak nawet to jest to maluteńki kawałek.
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 12 Maj 2017, 19:26 »
No to zamiast kombinować zamiast papieru spróbować na folii stretch.  Jakby trzymało to jeszcze dodatkowo uszczelni.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 12 Maj 2017, 21:20 »
Jeżeli już iść w tę stronę, to możesz wkręcić śrubę na taśmę lub nić teflonową.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna RS

• Na forum od: 17.11.2016
« 13 Maj 2017, 09:00 »
... czym pokryć śrubę, żeby się nie skleiła? ...
Oprócz specjalnych preparatów, całkiem nieźle w roli rozdzielaczy się spisują woski. Może to być wosk do lakierów (np. samochodowych) albo pasta do butów (taka twarda, w pudełku).
Gwint ma stosunkowo dużą oraz skomplikowaną powierzchnię, więc należy nawoskować go dokładnie. Najlepiej więcej niż raz. Odczekać aż dokładnie wyschnie, przetrzeć miękką szczotką i gotowe.
Wygodniej byłoby użyć innej śruby (dłuższej) oraz ramę ustawić w takiej pozycji żeby śruba była w pionie. Jeżeli gwint jest tak luźny, że śruba opada pod własnym ciężarem, to trzeba jej zrobić jakąś konstrukcję wsporczą, choćby z plasteliny.
Epoksydy mogą twardnieć bez dostępu powietrza, trzeba pilnować właściwych proporcji żywica/utwardzacz i są wrażliwe na temperaturę - lepiej kleić w ciepłym pokoju niż zimnym garażu.

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Na forum od: 02.10.2013
« 13 Maj 2017, 19:07 »
A jak by się nie udało, to wtedy bym szukał jakiegoś nitowacza.
Niekoniecznie w zakładzie ślusarskim.Grzecznościowo podjedź i zapytaj w jakimś większym warsztacie samochodowym.
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 13 Maj 2017, 20:33 »
Coś te fuje marne jakieś. Tu śrubka w ramie, tam śrubka obejmy siodła, siam śruby tarcz hamulcowych. Mam nadzieję że więcej kataklizmów poza śrubami nie będzie.

Offline Mężczyzna poziom

« 13 Maj 2017, 23:36 »
@RS - dzięki.
@R_och, @Mariusz-użyłem tego co miałem pod ręką. Dziś jeździłem po Kampinosie i chciałem jednak trochę usztywnić tą śrubkę.
Przemyślę co dalej. Mam w sumie zaprzyjaźniony sklep rowerowy z dobrym warsztatem, może mi będą w stanie pomóc.

Offline Mężczyzna lunatyk

• Na forum od: 20.03.2012
« 14 Maj 2017, 22:32 »
To się zdarza. Ja w swoim góralo/wyprawowcu, mam chyba już wszystkie mocowania na bagażnik przegwintowane, czy zmienione nitonakretki. Jedź do jakiegoś dobrego serwisu i Ci to na pewno ogarną w moment :)
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna poziom

« 12 Cze 2017, 13:48 »
Zdecydowałem się złożyć reklamację...było to 24 maja...do dziś nic nie wiem.
Dzwoniłem do sklepu (reklamacja musiała iśc przez sklep) i mają się odezwać.

A efekt jest taki, że teraz do wymiany mam kolejną nitonakrętkę. Bo mimo usztywnienia chałupniczą metodą dolnej i tak drgania na niektórych off-road drogach były takie, że górna nitonakrętka się rusza  :-[

Napisać, ze jestem zły, to nic nie napisać...
Dam im jeszcze szansę ale coś czuję, że skończy się naprawą na własny koszt i odradzaniem wszem i wobec produktów marki Fujibikes.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 12 Cze 2017, 14:49 »
Napisz bezpośrednio do producenta mail lub przez publiczną wiadomość na fb. Na ogół pomaga to ostatnie bo "dbają" o markę.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna poziom

« 28 Cze 2017, 08:15 »
Okazało się, że ciała dał dystrybutor, któremu "zaginął" mój mail. Średnio w to wierzę ale już tam.
Reklamacja w każdym razie uznana, dziś rower idzie do warsztatu.
I tu muszę bardzo pochwalić podejście sklepu, w którym kupowałem rower. Sklep z Wrocławia poszedł mi na rękę, żebym dokonał naprawy w Łodzi, a oni zapłacą przelewem za całość. Bardzo pro klienckie podejście, które oszczędziło mi rzeźby z wysyłaniem roweru kurierem!

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 28 Cze 2017, 09:43 »
Czyli będą rzeźbić nitonakrętki?

Offline Mężczyzna poziom

« 28 Cze 2017, 10:10 »
To znaczy, będą wymieniać. Usuną stare, to co wpadnie do ramy wyjmą albo przez rurę sterową albo support (więc dochodzi demontaż sterów/supportu) i założą nowe.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum