Autor Wątek: Korba a łańcuch  (Przeczytany 4249 razy)

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
Korba a łańcuch
« 12 Sty 2010, 23:26 »
Kupiłem ostatnio nową korbę deore. Zastanawiam się jednak jak się zachowa łańcuch, który nowy nie jest, w użyciu z nową korbą. Sam łańcuch ma przebieg lekko ponad 6 tysięcy, kaseta też. Nie zmieniam co tysiąc km łańcucha, więc jest jeden i ten sam. Słyszałem opinię, że przeskakiwać nie będzie, ale taki łańcuch może szybciej "zjeść korbę..."
Łańcuch lekkiego życia nie miał, teraz bidak się moczy w nafcie, bo zardzewiał przez sól.

Co o tym myślicie ? Pakować korbę bez obawy, czy lepiej zainwestować w nowy łańcuch i kasetę ? Nie jest to teraz mój priorytet w zakupach, więc trochę taki wydatek zaboli...

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Korba a łańcuch
« 13 Sty 2010, 00:05 »
ja bym nie ryzykował. Ale dla mnie zakup nowego łąńcucha nie jest problemem, więc chyba nie jestem odpowiednim adresatem pytania ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Korba a łańcuch
« 13 Sty 2010, 07:47 »
6kkm to niemało już dla łańcucha. Rozsądnie by było zmienić go na okoliczność nowej korby. I tak już zbyt długo na nim nie pojeździsz.
Zardzewiały łańcuch trzeba przemyć czymś odtłuszczającym , np.benzyną ekstrakcyjną (nafta jest tłusta) i potraktować go szczotką stalową. Przynajmniej ja bym tak uczynił.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Korba a łańcuch
« 13 Sty 2010, 08:38 »
Zdecydowanie zmień łańcuch.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Korba a łańcuch
« 13 Sty 2010, 08:52 »
Tym bardziej, że łańcuch to kwota rzędu 40zł, co w porównaniu do ceny korby jakimś majątkiem nie jest ;)

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Re: Korba a łańcuch
« 13 Sty 2010, 09:11 »
Cytat: "van"
Słyszałem opinię, że przeskakiwać nie będzie, ale taki łańcuch może szybciej "zjeść korbę..."

Może tak: JEŚLI nie będzie przeskakiwać to zużyje korbę znacznie szybciej
Powieś sobie korbę nad łożem na razie  :wink: , na spokojnie kup kasetę i łańcuch - akurat przejdzie zima i nie będzie żal zakładać i od razu katować solą nowego napędu

Offline Mężczyzna van

Korba a łańcuch
« 13 Sty 2010, 10:28 »
Dzięki za porady :) Tak też chyba zrobię, szkoda nowej deorki.

skolioza - nie powieszę sobie, bo to hollowtech II :P

Offline Ciosna

• Poszukiwacz
  • Miasto: Sam nie wiem gdzie
  • Na forum od: 04.11.2009
    • http://adlaczegonierowerem.blogspot.com/
Korba a łańcuch
« 14 Sty 2010, 21:03 »
Zakup nowej kasety i łańcucha wydaje się być najrozsądniejszym wyjściem. Stary łańcuch na nowej korbie nie powinien przeskakiwać, ale na pewno nie będzie z nią w pełni współpracował. Jest wyciągnięty i dotarty do starej korby i kasety.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Korba a łańcuch
« 14 Sty 2010, 22:33 »
ja miałem zestaw kasety deore + łańcuch hg53 bodajże shimanowski, + korba alivio i korba przeżyła dwa zestawy łańcuch + kaseta....
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
Korba a łańcuch
« 15 Sty 2010, 21:49 »
Michał, chcesz powiedzieć, że Ci jeden łańcuch na caluśki rok wystarcza???

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
Korba a łańcuch
« 16 Sty 2010, 17:00 »
A więc po jednym łańcuchu na rower, czyli te 20.000 km dzieli się mniej więcej na dwa.
No, to już trochę co innego, ale i tak duży przebieg.

Offline Mężczyzna van

Korba a łańcuch
« 16 Sty 2010, 19:59 »
Postanowiłem najpierw zmierzyć rozciągnięcie łańcucha, a dopiero potem zadecydować czy brać nowy napęd. I tak prędzej czy później nowy łańcuch się wyciągnie, co przy 6 tysiącach nastąpi dosyć szybko. A jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby korba deore miałaby się szybciej zniszczyć pod starym łańcuchem - teraz mam korbę accery, ma 13 tysięcy i zęby są w całkiem dobrym stanie, pomimo, że już 3 łancuchy przeżyła :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Korba a łańcuch
« 16 Sty 2010, 21:48 »
czyli łańcuch miałeś do wywalenia po 3-4k km ? trochę szybko.... czyżby jakaś sram'owska kaseta ?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Korba a łańcuch
« 16 Sty 2010, 21:50 »
Cytat: "van"
Postanowiłem najpierw zmierzyć rozciągnięcie łańcucha, a dopiero potem zadecydować czy brać nowy napęd. I tak prędzej czy później nowy łańcuch się wyciągnie, co przy 6 tysiącach nastąpi dosyć szybko. A jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby korba deore miałaby się szybciej zniszczyć pod starym łańcuchem - teraz mam korbę accery, ma 13 tysięcy i zęby są w całkiem dobrym stanie, pomimo, że już 3 łancuchy przeżyła :)

a w deore to przypadkiem nie aluminiowe blaty są (w przeciwieństwie do Acery)?
rozciągnięty łańcuch zamiast "siąść" między zębami jak nowy będzie je przy każdym obrocie piłował (jest dłuzszy więc nie trafi w "dziurę" tylko na zbocze zęba)
poza tym 3 łańcuchy w jednej korbie (czyli nowy łańcuch do używanej zębatki) to dużo korzystniejsza dla napędu konfiguracja niż na odwrót  :roll:
Z resztą - załóż i przekonaj się, może łańcuch nie jest tak wyciągnięty jak sądzę (6000 w warunkach typowo MTB to już nieraz zmierzch napędu, jeżdżąc tylko na szosie to może być tyle co splunąć)  Ale mnie szkoda byłoby koronek

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Korba a łańcuch
« 16 Sty 2010, 23:01 »
Cytat: "skolioza"
6000 w warunkach typowo MTB to już nieraz zmierzch napędu, jeżdżąc tylko na szosie to może być tyle co splunąć

Dla amatora tak, ale wytrenowany kolarz dojedzie napęd szybciej. Będzie mu przeskakiwał jak depnie.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum